Prvič se je zgodilo, da je prvi nosilec bojev za Stanleyjev pokal izpadel brez ene same zmage. In to Tampa Bay, ki je v rednem delu izenačila rekord po številu zmag! Foto: Reuters
Prvič se je zgodilo, da je prvi nosilec bojev za Stanleyjev pokal izpadel brez ene same zmage. In to Tampa Bay, ki je v rednem delu izenačila rekord po številu zmag! Foto: Reuters

Columbus je sploh prvič v zgodovini kluba dobil serijo v končnici, pri čemer je zrežiral eno največjih presenečenj v stoletni zgodovini NHL-bojev za Stanleyjev pokal. Na četrti tekmi je bilo 7:3 za Blue Jackets, s čimer so s čistimi 4:0 v zmagah pometli s Tampo Bay, ki je v rednem delu z 62 zmagami izenačila absolutni rekord. Lighning je spisal zgodovino tudi v končnico, a neslavno: prvič doslej od leta 1917 se je zgodilo, da je prvi nosilec končnice izpadel brez ene same zmage!

Pred 15 leti slavil s Tampo, zdaj s Columbusom
Na uvodni tekmi so Strele po 1. tretjini vodile s 3:0, a nato se je vse sesulo in moštvo z zahoda Floride je doživelo boleč poraz. Na klopi Jacketsov se je uspeha veselil trener John Tortorella, ki je leta 2004 sicer popeljal Strele do edinega naslova prvaka.

Ruska vratarja ‒ prekaljeni Sergej Bobrovski (93,2 %) je dobil dvoboj rojakov proti mlajšemu Andreju Vasilevskemu (85,6 %). Foto: Reuters
Ruska vratarja ‒ prekaljeni Sergej Bobrovski (93,2 %) je dobil dvoboj rojakov proti mlajšemu Andreju Vasilevskemu (85,6 %). Foto: Reuters

"Ja, to je res grozno. Prav nobena stvar v tej seriji s Columbusom ni šla po naših načrtih. Ne vem sploh, kaj naj rečem," je po tekmi dejal prvi zvezdnik Tampe Nikita Kučerov, s 128 točkami najučinkovitejši igralec rednega dela in najbrž tudi MVP lige, ki pa je s svojim naletom in posledičnim suspenzom na 3. tekmi še dodatno skopal jamo lastnemu moštvu.

Kapetan Tampe Steven Stamkos je mrko dodal: "Brez dvoma so bili boljše moštvo. Načrt, ki so si ga zadali, so na ledu izpolnili do zadnje točke. Ne vem, kaj naj rečem. Če bi imeli odgovore, bi našli način, kako zmagati."

Bobrovski dviguje svoj ceno
Na drugi strani ledu pa so bili sami veseli obrazi. "Odličen občutek je, da nam je končno uspelo. A dela še nismo končali. Še naprej moramo zadržati ta elan, saj še nismo rekli zadnje besede," je dejal branilec Columbusa, David Savard. Junak večera je bil sicer vratar Sergej Bobrovski, ki je zbral 30 obramb in končno tudi v končnici pokazal, da lahko zmaguje. Dvakratni najboljši vratar rednega dela sezone NHL bo sicer poleti kot prosti igralec zapustil Ohio.

Trotz drugič zapored usoden za Pingvine
Presenečenje je tudi metla NY Islandersov nad Pittsburghom, ki je zadnja tri leta krojil razplet lige. Dvakrat zapored so Pingvini pod vodstvom Sidneyja Crosbyja in Jevgenija Malkina dvignili Stanleyjev pokal, lani pa so najbolj namučili poznejšega prvaka Washington. Ravno tukaj se skriva odgovor na gladek poraz. Na klopi Capitalsov je Barry Trotz najprej doživel dva boleča poraza, lani končno razbil urok Pensov in popeljal Washington do prvega Stanleyjevega pokala. Nato je sprejel izziv in postal trener NY Islandersov, ki jih je čez poletje spremenil in najslabšega obrambnega moštva v zasedbo z najboljšim vratarskim tandemom lige.

Otočani so četrto tekmo dobili v gosteh v Pittsburghu s 3:1 in se šele drugič v 26 letih uvrstili v drugi krog končnice. "Morda se tako zdi, a nismo šli v končnico in si mislili: 'eh, to bomo dobili v štirih tekmah'. A dejstvo je, da smo bili samozavestni, da smo vedeli, kaj zmoremo, in obrestovalo se nam je," je po tekmi dejal vratar Otočanov in prvi junak serije Robin Lehner, ki je v končnici ustavil 135 od 141 strelov.

Dva gola in dve podaji Paciorettyja
Na Zahodu je v seriji St. Louis ‒ Winnipeg tudi na četrti tekmi slavilo gostujoče moštvo. Kyle Connor je po dobrih šestih minutah podaljška prinesel zmago Jetsom, ki so serijo proti Bluesom izenačili na 2:2. Lanski podprvak Vegas je potrdil, da je našel napadalni instinkt in je spet naluknjal mrežo San Joseja, tokrat s čisto petardo (5:0), z 2 goloma in 2 podajama je blestel Max Pacioretty. Ob treh zaporednih zmagah v dvoboju tekmecev iz Pacifika so Zlati vitezi natresli Morskim psom 16 golov.

McLellan novi trener Kraljev

Todd McLellan je novi glavni trener Los Angeles Kingsov, katerih kapetan je slovenski zvezdnik Anže Kopitar. 51-letnik je postal 29. trener v klubski zgodovini. McLellan je nazadnje v ligi NHL vodil Edmonton Oilers, predtem je bil sedem let trener San Joseja, na klopi katerega je izgubil znano serijo s Kingsi leta 2014, ko so Sharksi že vodili s 3:0. Leta 2008 je McLellan kot pomočnik trenerja z Detroit Red Wings osvojil tudi Stanleyjev pokal.


LIGA NHL - KONČNICA 2019


Vzhod, 1. krog

COLUMBUS - Tampa Bay 4:0
7:3 (2:1, 2:2, 3:0)
Texier 3., 59., Dubois 4., Jones 27., Björkstrand 39., Panarin 59., Duchene 60.; Stamkos 9., Paquette 34., Point 38.
Obrambe: Bobrovski 30; Vasilevski 18.

Pittsburgh - NY ISLANDERS 0:4
1:3 (1:2, 0:0, 0:1)
Guentzel 1.; Eberle 3., Nelson 19., Bailey 60.
Obrambe: Murray 23; Lehner 32.

Sreda:
TORONTO - BOSTON 2:1

Četrtek:
CAROLINA - WASHINGTON 1:2


Zahod, 1. krog

ST. LOUIS - WINNIPEG 2:2
* 1:2 (0:0, 0:0, 1:1)
Tarasenko 41.; Scheifele 48., Connor 67.
Obrambe: Binnington 37; Hellebuyck 31.

VEGAS - SAN JOSE 3:1
5:0 (2:0, 1:0, 2:0)
Pacioretty 2., 33., Theodore 20., Tuch 47., Marchessault 57.
Obrambe: Fleury 28; Jones 5, Dell 17.

Sreda:
DALLAS - NASHVILLE 1:2
COLORADO - CALGARY 2:1