Hokejisti Salzburga so v letošnji sezoni že trikrat slavili v Tivoliju. Z zmago v nedeljo bi si že zagotovili polfinale, kjer jih skoraj zagotovo čaka Dunaj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hokejisti Salzburga so v letošnji sezoni že trikrat slavili v Tivoliju. Z zmago v nedeljo bi si že zagotovili polfinale, kjer jih skoraj zagotovo čaka Dunaj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pierre Page
Pierre Page bo v nedeljo verjetno zadnjič v letošnji sezoni prišel v Tivoli. Čaka ga vroč sprejem. Foto: MMC RTV SLO
Martin St. Pierre in Petr Šachl
Petr Šachl je dobil močan udarec v glavo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Boštjan Groznik in Daniel Bois
Boštjan Groznik se zaveda, da bo do zmage možno priti le z boljšo obrambo. Se v nedeljo obeta povratni obračun z Danielom Boisom? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleš Mušič
Aleš Mušič je že razmišljal o novi taktiki za nedeljsko tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Reinhard Divis
Reinhard Divis je na zadnjih dveh tekmah prejel le dva gola. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Pred začetkom te četrtfinalne serije je bilo jasno, da so rdeči biki veliki favoriti. Ljubljančani so imeli zlato priložnost v nedeljo, ko so trikrat vodili v Mozartovem mestu. Imeli so pobudo, velike priložnosti, na koncu pa nesrečno izgubili v drugi minuti podaljška. Na naslednjih dveh tekmah (5:1 in 6:1 za aktualne prvake) je prišla do izraza velika razlika v kakovosti. Zeleno-beli so izpolnili cilj že z uvrstitvijo med osem najboljših, ena zmaga v tej seriji pa bi bila pika ni i. V nedeljo jo bo zelo težko doseči, saj biki dobesedno letijo po ledu.

Zdaj ni čas za predajo
Hannu Järvenpää je bil v pogovoru pred dvorano v Salzburgu kakšno uro pred tekmo optimist. Želel si je, da bi se serija še obrnila. Po koncu srečanja je bil vidno potrt: ''Tekmo smo izgubili v drugi tretjini. Počutim se zelo slabo, razburjen sem. Nekako se moram umiriti in analizirati to tekmo. Veliko stvari je šlo narobe, izgubili smo dva naša ključna igralca. Matt Higgins in Petr Šachl sta poškodovana.''
''Smo v zelo težkem položaju, vsekakor pa se ne bomo predali. V nedeljo moramo igrati 60 minut na taki ravni, kot smo tokrat v prvi tretjini. Sedem mesecev smo trdo garali, imeli veliko sestankov na ledu in zunaj ledene ploskve. Zdaj ni čas za predajo, čeprav smo potisnjeni ob steno,'' je dejal finski strateg, ki se zelo rad pogovarja z vsemi, z drugimi trenerji Lige Ebel se dobro razume, le s Pierrom Pageom nikoli ne govorita. Kanadčan ni trn v peti le njemu, tudi vsi iz vodstva Olimpije ga imajo prek glave.

Najtežje je zmagati četrič
Trener Salzburga je bil tokrat navdušen nad drugo tretjino, ki so jo njegovi izbranci dobili kar s 4:0, v devetih minutah in pol so razblinili vse upe Ljubljančanov: ''V rednem delu sezone smo odigrali veliko slabih drugih tretjin. V končnici ni prostora za take slabe trenutke. Zdaj se igra drugačen hokej, tudi moja ekipa ima drugačen pristop, in to je zelo pomembno.''
''Tretja tekma je velikokrat najbolj intenzivna v seriji, najtežje pa je dobiti četrto zmago. Nikoli še nisem videl, da bi se neka ekipa kar tako predala. Prepričan sem, da nam ne bo lahko v nedeljo, a moji varovanci bodo dobro pripravljeni. Trenutno razmišljamo le o četrti tekmi,'' je poudaril Page.
Page: 'Šport naj bi združeval ljudi, narode, družine
62-letni strokovnjak se zaveda, da bo moral v nedeljo še enkrat priti v Tivoli, kjer ga res nihče ne mara. Po torkovi tekmi je bil popolnoma razburjen in ni bil pripravljen dajati izjav, tokrat je le spregovoril nekaj besed v njegovem slogu: ''Šport naj bi združeval ljudi, narode, družine. Ljudje hodijo v kino, opero ali pa na hokejsko tekmo, da bi se imeli dobro. Če šport razdružuje ljudi, potem pa ga sploh ne potrebujemo. Šport mora biti neodvisen od politike, vere in jezika.'' Redki novinarji iz Avstrije so se le nasmihali ob izjavi Pagea, ki je slovenski sedmi sili razlagal svoja pričakovanja o razpoloženju na nedeljski tekmi.
Kazen za Olimpijo
Page je v torek v Tivoliju že med tretjinami klical odgovorne v Ligi Ebel in zahteval kazen za neprimerno obnašanje navijačev na drugi tekmi četrtfinalne serije. Olimpija bo morala plačati 3.000 evrov kazni, prve tri vrste za klopjo rdečih bikov pa bodo morale biti prazne.
Reichel jo je poceni odnesel
Kakšna dvojna merila se dogajajo v tej ligi! Spomnimo se kazni za Andreja Hebarja, ki je 19. novembra v Salzburgu obračunal s Kevinom Puschnikom in dobil kazen do konca sezone. V zadnjih dneh je bila tema pogovorov vseh vpletenih v Ligi Ebel brutalen udarec Johannesa Reichla. Branilec KAC-a je v nedeljo v Celovcu s palico namerno udaril Franka Banhama, ki je ležal na tleh. ''Frankie'' je pred tem skušal s palico spotakniti Avstrijca. Oba igralca sta imela pravico nastopati na naslednjih tekmah.
Mušič: Treba bo zamenjati taktiko
Aleš Mušič, ki je imel na palici zmago na prvi tekmi v Salzburgu, je hitro našel razloge za visok poraz. ''Ključ do uspeha je obramba, plošček moramo spraviti z naše tretjine. V prvi tretjini smo dobro odbijali plošček izpred naših vrat, nato pa so oni pritisnili na naše branilce. Zaprli so srednjo tretjino, zelo dobri so v igri ob ogradi. Onemogočili so nam prehode v napadalno tretjino, imeli smo velike težave. Dobro nas pokrivajo, hitro drsajo in v nekem trenutku imaš občutek, da imajo na ledu pet napadalcev. Zelo hitro menjavajo funkcije,'' je pojasnil eden izmed redkih igralcev, ki so odigrali tudi nepozabni finale s Salzburgom leta 2008.
''Taktiko bo treba zamenjati. Ko so branilci pod pritiskom, ne morejo spraviti ploščka zunaj naše tretjine in Salzburg je nato vseskozi pred našim golom. Mi prek ograde prehajamo v napadalno tretjino, oni pa so nam pot zaprli z dvema igralcema. Preprosto ne smemo dobiti toliko zadetkov. Treba bo izkoristiti kakšen ''power play'', tudi tokrat smo imeli veliko priložnosti ob igri z igralcem več,'' je taktične podrobnosti opisal Mušič.
''Groza'': Padli smo v njihov ritem
Boštjan Groznik je bil v središču pozornosti v torek, ko mu je Daniel Bois zadal nekaj močnih udarcev. Posledice so lepo vidne na njegovem nosu. ''Končni izid je zares visok. Realno gledano, nismo bili toliko slabši. Hitro smo povedli, a nato prehitro prejeli zadetek za izenačenje. Morali bi dlje časa zadržati prednost. V drugi tretjini smo deset minut padli v njihov ritem. Hitro smo dobili dva gola in nato se je težko pobrati. Salzburg je izkušena ekipa, ko uide za tri gole, je težko ujeti priključek. Bolj se bo treba posvetiti obrambi. Treba bo spočiti glave do nedelje, obljubim lahko borbeno tekmo. Želimo si prve zmage,'' je vtise strnil priljubljeni ''Groza'''.
V vseh serijah je na vidiku ''metla''
Za zmago nad Salzburgom bi se moralo zeleno-belim prav vse uskladiti. Jan Chabera na tretji tekmi ni imel svojega dne, Reinhard Divis pa na zadnjih dveh srečanjih ni delal večjih napak. Res je tudi, da so zmaji na njegova vrata v zadnjih 120 minutah te serije sprožili le 45 strelov. To bi se moralo na četrti tekmi spremeniti, morda bi si priložnost zaslužil tudi Matija Pintarič, ki je na nekaj tekmah v letošnji sezoni že navdušil. Veliko vprašanje je, ali bo lahko zaigral Matt Higgins, Petr Šachl je odšepal iz dvorane, imel je celo lažji pretres možganov.
Prav vsi nosilci v serijah vodijo že s 3:0, še posebej preseneča nemoč Linza v seriji z Beljakom. Le Olimpija je na eni tekmi uspela izsiliti podaljšek, vse druge tekme so bile odločene že po 60 minutah.