Jože Kovač se je pred dvema mesecema vrnil v Tivoli. Najprej je imel v načrtu naskok na zmago v Alpski ligi, pridružitev Ligi Bahel bi sledila v sezoni 2021/22. Stvari potekajo hitro in zdaj je mogoča vrnitev v razširjeno avstrijsko prvenstvo že oktobra. Foto: MMC RTV SLO
Jože Kovač se je pred dvema mesecema vrnil v Tivoli. Najprej je imel v načrtu naskok na zmago v Alpski ligi, pridružitev Ligi Bahel bi sledila v sezoni 2021/22. Stvari potekajo hitro in zdaj je mogoča vrnitev v razširjeno avstrijsko prvenstvo že oktobra. Foto: MMC RTV SLO

58-letni Ljubljančan je v dolgoletni klubski karieri (420 tekem) večino časa igral za Olimpijo. Odigral je 133 reprezentančnih tekem, bil udeleženec osmih svetovnih prvenstev in član olimpijske reprezentance leta 1984 v Sarajevu.

Predsednik Miha Butara je imel po torkovi skupščini številne telefonske pogovore. Vsak dan se sliši z direktorjem Lige Bahel Christianom Feichtingerjem. Zelo dobro se razumeta in vodstvo lige je navdušeno, da bo Tivoli v novi sezoni prenovljen. Foto: SŽ Olimpija
Predsednik Miha Butara je imel po torkovi skupščini številne telefonske pogovore. Vsak dan se sliši z direktorjem Lige Bahel Christianom Feichtingerjem. Zelo dobro se razumeta in vodstvo lige je navdušeno, da bo Tivoli v novi sezoni prenovljen. Foto: SŽ Olimpija

Poleg udejstvovanja v poslovnem svetu je ostal tesno povezan s hokejem v Sloveniji. Bil je vodja ekipe slovenske reprezentance na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih med letoma 2012 in 2016. Bil je tudi vodja ekipe Olimpije med letoma 2015 in 2017. Takrat je bil klub v velikih finančnih težavah. Zdaj je novo vodstvo kluba ustvarilo stabilne razmere, zelo dober finančen položaj je na torkovi skupščini predstavil tudi predsednik Miha Butara.

2. aprila se je vrnil v Tivoli in pošteno zavihal rokave. Za trenerja je postavil Iva Jana, skupaj sta nato sestavila kader. Trenutno ima SŽ Olimpija 11 napadalcev, sedem branilcev in dva vratarja. Najprej so Ljubljančani želeli še eno sezono igrati v Alpski ligi, kjer bi bili nesporni favoriti za naslov, ki so ga osvojili že aprila 2019. Vodstvo Lige Bahel želi po izstopu Znojma dobiti še 12. ekipo za prihodnjo sezono in končni dogovor z zmaji je zelo realen.

Prišli so Tadej Čimžar, Jure Sotlar, Žiga Pance in Aleksandar Magovac. Vsi imajo izkušnje iz tujine in si želijo igrati v Ligi Bahel (nekdanji Ligi Ebel) v prihodnji sezoni.


Sredi sezone 2016/17 ste zapustili mesto vodje ekipe Olimpije. HDD Olimpija je šla nato v stečaj. Kako se spominjate tistih težkih časov? Kaj ste počeli v zadnjih treh letih? V Tivoliju vas nismo videvali.
17. januarja 2017 sem se odločil za odhod. To je bila načelna poteza, saj sem presodil, da so vse obljube takratnega predsednika Marka Popoviča prazne. Želel sem prepričati ljudi, ki so upravljali finančni del kluba, da bi vendarle nekako izpeljali sezono do konca. Opravljal sem več funkcij in čutil sem se odgovornega tudi za igralce. Vmes sem z enim očesom spremljal delovanje kluba, čeprav nisem bil v Tivoliju. Spremljal sem tekme predvsem po televiziji.

Zdajšnji klub je urejen, izplačila so redna. Igralci vedno poudarijo, da so plače redne, kar prej ni bila ravno praksa. To se verjetno zelo pozna pri vašem delu.
Spremljal sem pot kluba zadnja tri leta. Marca sem dobil klic Tomaža Vnuka. Na sestanku smo preverili finančno stabilnost kluba. S tem je bil največji vprašaj z moje strani ovržen.
Tomaž Vnuk se je nepreklicno poslovil in zame je bil velik izziv, da temu klubu nekaj vrnem, saj sem dolga leta nosil zeleni dres. Vsi skupaj želimo hokej postaviti na višjo raven. Ne želimo imeti le močne članske ekipe, ampak želimo zgraditi regionalni center hokeja, ki bo združeval igralce od Beograda do Karavank. V vseh selekcijah želimo imeti maksimalno število reprezentantov.

Tomaž Vnuk nam je v številnih pogovorih po tekmah Alpske lige zaupal, da se ne ukvarja le z ekipo, ampak tudi nosi sode piva, skrbi za polne želodce VIP-gostov in postavlja ograje. Se boste vi popolnoma posvetili pravim nalogam športnega direktorja?
Nikoli mi ni bilo težko poprijeti tudi za kakšno drugo delo. Lahko tudi prinesem ograjo, če bo to potrebno. Klub želimo po organizaciji približati Celovcu ali Salzburgu. Zgledujem se tudi po nogometnem in košarkarskem klubu Olimpija. Upam, da se bom posvetil svojim nalogam zelo temeljito, sodelavci pa bodo opravljali druga dela.

Ivo Jan in Jure Sotlar sta sodelovala že v Vipitenu, v prihodnji sezoni bosta združila moči v Tivoliju. Foto: www.alesfevzer.com
Ivo Jan in Jure Sotlar sta sodelovala že v Vipitenu, v prihodnji sezoni bosta združila moči v Tivoliju. Foto: www.alesfevzer.com

Vaša prva poteza je bila menjava trenerja. Gregorja Polončiča je zamenjal Ivo Jan, ki je že vodil Olimpijo v Ligi Ebel.
S predsednikom Butaro sva naredila načrt za prihodnja leta. V klubu smo že imeli Iva Jana, ki je decembra začel delati z mlajšimi selekcijami. Neizmerno ga cenim. Imel je sijajno igralsko kariero, bil je izbran v najboljši napad Gradca vseh časov, kar je zelo lepo priznanje. Vodil je tudi slovensko reprezentanco, to je najvišja raven. Bil je tudi glavni trener Gradca. Predstavil je program dela in hitro smo se ujeli. Imamo skupno idejo.

Marcel Rodman je odpeljal Žana Usa in Žana Jezovška na Jesenice. Dejali ste, da ste izgubili prvo tretjino. Po številnih podpisih okrepitev v zadnjih tednih lahko rečemo, da ste naredili preobrat.
Ideja je bila, da bomo v prihodnji sezoni v Alpski ligi napredovali in postavili temelje za prehod v višjo ligo. Tretje tretjine še nismo odigrali in treba bo počakati do konca sezone, šele po koncu državnega prvenstva bomo videli, kakšen bo izid.

Po odhodu Žana Usa na Jesenice je bilo jasno, da boste poiskali tujega vratarja. Po treh sezonah z izključno slovenskimi fanti se je SŽ Olimpija okrepila s prvim tujcem. V Ljubljano prihaja finski vratar Paavo Hölsä. Ste bili v stiku tudi z drugimi čuvaji mreže?
Pogovarjali smo se z desetimi vratarji. V igri so bili vsi najboljši vratarji Alpske lige. Hölsä je bil izbran na priporočilo finskega trenerja vratarjev v Celovcu, prav tako ga je priporočil Andrej Hočevar, ki sodeluje z nami v zadnjih letih. Ne nudimo najvišjih plač, bo pa to zanj lahko odskočna deska za boljše lige. Njegov prijatelj brani v Innsbrucku in želi si narediti kariero v tem delu Evrope. Ima podobne karakteristike kot Alex Westlund in Jean-Philippe Lamoureux, ki sta se dokazala v Ljubljani in sta nato postala najboljša vratarja Lige Ebel.

Žiga Pance je dres Olimpije zadnjič nosil v sezoni 2012/13. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Pance je dres Olimpije zadnjič nosil v sezoni 2012/13. Foto: www.alesfevzer.com

Najprej je prišel Tadej Čimžar, vrnil se je Jure Sotlar. Žiga Pance in Aleksandar Magovac sta izkušena reprezentanta. Vsi so že igrali v tujini in za njih je izziv le razširjeno avstrijsko prvenstvo.
Že prvotna ideja je bila, da sestavimo ekipo, ki bi ji bilo nato treba dodati le še nekaj igralcev za Ligo Bahel. Z vsemi smo opravili dobre pogovore. Pogovarjali smo se še s številnimi drugimi igralci, ki bi želeli priti, a imajo še veljavne pogodbe drugje. Predstavili smo jim naš načrt in morda bodo prišli čez leto dni. Vse sestanke sva opravila z Ivom Janom. Videli so, da je resna zgodba, in nato niso imeli nobenih pomislekov več.

Podpisali ste tudi nove pogodbe s člani tretjega in četrtega napada. Ekipa je zelo močna za Alpsko ligo, za Ligo Bahel pa je zgodba drugačna.
Najprej smo se pripravili za Alpsko ligo in imeli načrt za Ligo Bahel v prihodnjem letu. Imamo 20 igralcev, manjka pa še od pet do sedem igralcev, starih 18 in 19 let, ki jih želimo priključiti pripravam prvega moštva avgusta. Želimo jim dati priložnost igrati članski hokej. Za Ligo Bahel bomo potrebovali še dodatne okrepitve, saj ne želimo le sodelovati. Cilj je seveda boj za osmo mesto in s tem za končnico.

Kader je skoraj že sestavljen. 11 napadalcev, sedem branilcev in dva vratarja ste že podpisali. Žiga Pešut, Kristjan Čepon, Gal Koren. Žiga Svete in Sašo Rajsar še niso podaljšali pogodb. Kakšen je njihov status?
Pešut, Koren in Kristjan Čepon so presodili, da so ponujeni zneski v pogodbah prenizki, čeprav smo jim ponudili boljše pogoje kot v pretekli sezoni. Rajsar in Svete sta stara že več kot 30 let in v prihodnjih letih ne bi več igrala vidne vloge. Na njihovih igralnih mestih bodo priložnost dobili mlajši igralci.

Ko ste sprejeli mesto športnega direktorja, ste poudarili, da je cilj vrnitev v Ligo Ebel v sezoni 2021/22. Mnenja so zelo različna. Nekateri hokejski poznavalci menijo, da je bolje zadnje mesto v mestu (Ligi Bahel) kot pa zmaga na vasi (Alpska liga). Kako vi razmišljate?
Za razvoj hokeja v Sloveniji moramo iskati priključek k boljšim ligam v Evropi. Izmed trenutnih reprezentantov jih je veliko igralo v Ligi Ebel (Tičar, Jeglič, Sabolič, Verlič, Urbas, Ograjenšek ...). Prišli so do pogodb v najmočnejših evropskih ligah, se dokazali in reprezentanco popeljali na olimpijske igre in večkrat tudi v elitno divizijo svetovnega hokeja. To je prava pot. V višjo ligo nima smisla oditi brez prave organizacije in brez finančnega zaledja. Le vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo stvari dovolj stabilizirale v Ljubljani za prehod na višjo raven.

Sorodna novica Predsednik Butara potrdil, da vodstvo Lige Bahel čaka na odločitev Olimpije

Veliko se je govorilo o sestankih z direktorjem Lige Ebel (Bahel) Christianom Feichtingerjem. Z 12 ekipami je lažje sestaviti koledar. Tudi druga moštva si želijo igrati z Olimpijo, direktor Bolzana Dieter Knoll vam je že javno odprl vrata.
Vodstvo kluba se je predstavilo vodilnim možem Lige Bahel. Vodstvo lige želi imeti ekipo iz Slovenije, imeli bomo prenovljeno dvorano Tivoli. Predsednik Butara je aktiven in zelo blizu končnemu dogovoru. Kmalu bo znana končna odločitev, saj moramo pripraviti številne stvari za prihodnjo sezono. Nova sezona se bo začela šele oktobra in še imamo čas, saj bodo klubi Lige Bahel šele s 1. julijem začeli podpisovati pogodbe z igralci.

V pretekli sezoni, ki je bila marca prekinjena, je Olimpija branila naslov v Alpski ligi. V Tivoliju je bil slab obisk, redni del navijačev očitno ne zanima. Mislite, da bi se v Ligi Bahel zbralo več gledalcev? Vstopnice res niso drage. Navijači radi gledajo zmage, teh pa bo v Ligi Bahel precej manj kot v Alpski ligi.
Cena vstopnic ni vzrok za slab obisk športnih prireditev v Ljubljani. Z dodatnimi trženjskimi prijemi bomo dvignili obisk na domačih tekmah. V uspešnih sezonah v Ligi Ebel je imela Olimpija največ gledalcev med vsemi klubi v Ljubljani. Želimo se vrniti na tisto raven.

Večkrat smo se pogovarjali z vašim dobrim prijateljem Bojanom Zajcem, ki je zelo oster do Alpske lige. Marca je v pogovoru za MMC dejal: "Vsak, ki vsaj malce spremlja hokej, se zaveda, da Alpska liga ne more biti kakovostna. Nastopajo mladinske avstrijske ekipe. Pred tremi leti sem že dejal, da je Alpska liga potop za slovenski hokej. To je zdaj prišlo še bolj do izraza. Mi razvijamo avstrijske mladince, ki še niso primerni za Ligo Ebel. To je bil njihov osnovni načrt. Mi vodimo to ligo, vse niti pa v rokah držijo Avstrijci." Kaj menite vi?
V klubu se zavedamo, da so Avstrijci priključili rezervne ekipe najboljših ekip iz Lige Bahel. Vsak hokejski poznavalec se zaveda, da so besede Bojana Zajca resnične. Položaj je trenutno tak, da se ničesar ne da storiti čez noč. Če bodo vstopni pogoji za Ligo Bahel preveč zahtevni za nas, imamo rezervni načrt. Prvih šest ekip v Alpski ligi igra dober hokej.