Selektor Nik Zupančič zelo verjetno ne bo več spreminjal moštva. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Nik Zupančič zelo verjetno ne bo več spreminjal moštva. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Muršak
Jan Muršak računa na dober začetek proti Švici. Foto: www.alesfevzer.com
Zupančič že ima postavo za SP v Parizu

Risi bodo v soboto končali treninge na domačih ledenih ploskvah, nato pa bodo samo še veliko potovali, trenirali in se udeleževali tekem na tujem. Slovenijo uvodna tekma v Parizu čaka 6. maja proti Švici. V nedeljo bodo risi v južnotirolskem Neumarktu igrali z Italijo. Konec meseca bodo šli še na krajšo turnejo in priprave v St. Peterburg, kjer bodo igrali še s selekcijo Rusije in z Norveško. Od tam pa nato z vmesnim enodnevnim postankom v domovini že v Pariz.

"S pripravami sem zadovoljen. Morda imamo nekoliko oteženo delo zaradi potovanj, a če hočemo imeti dobre tekme, moramo narediti tudi to. Sicer pa gre vse po načrtu, fantje so prizadevni, danes zjutraj smo imeli daljši trening z dobrim ritmom in ni nobenih pripomb. Pripravljalne tekme smo odigrali na visoki ravni, še posebej drugo s Kazahstanom. Pet zadetkov v mreži Madžarske pa je tudi pokazatelj, da gre vse skupaj v pravo smer. Zdaj nas čakajo še tekma z Italijo, turnir v Rusiji in sklepni del priprav," je dejal selektor Nik Zupančič.

Pavlin in Marcel Rodman imata še klubske obveznosti
V ekipi imajo nekaj minimalnih težav s poškodbami, dokončno podobo pa bo dobila predvidoma po nedeljski prijateljski tekmi z Italijo. Selektor želi, da bi na tekmovanje v Rusijo naslednji teden že odpeljal zasedbo, ki jo bo imel pozneje na voljo tudi v Parizu. "Skušali bomo narediti tako, da bo ekipa za Rusijo tudi ekipa za SP. Naš šport je tak, da se lahko hitro še kaj zgodi. Upam, da se ne bo, če pa bo potrebno, bomo pač reagirali tako, kot je potrebno," je o tem, da bi morda moral še spreminjati postavo, dejal Zupančič.

Na pripravah ima zdaj moštvo, ki bo verjetno ostalo nespremenjeno, nekaj igralcev se bo moralo posloviti, o dodatnih okrepitvah pa Zupančič ne razmišlja. Teoretično bi se lahko pridružila še Žiga Pavlin in Marcel Rodman, ki še igrata končnici v svojih klubih, a je za prvega selektor dejal, da bo klubske obveznosti končal zelo pozno, tako da je verjetnost, da bi ga še poklical, majhna, za starejšega od bratov Rodman pa, da bo vskočil le kot morebitna rezerva, če bi prišlo do kakšne poškodbe.

Spregovoril je tudi o ciljih in željah na SP-ju: "Zadržati status v elitni divizij, kar nam ni uspelo na zadnjih treh prvenstvih, bi moral biti prvi cilj. A na SP-ju je sedem tekem, veliko stvari se še lahko zgodi. Osredotočiti se moramo na prvo tekmo s Švico, na kateri bomo tekmeca najmanj poznali, druge bomo lahko analizirali pozneje. Švicarje bomo morali, ne bom rekel presenetiti, a morda doseči zmago ter s tem poskrbeti za lažje nadaljevanje prvenstva. Če bomo dobro pripravljeni, če bodo glave prave in ne bo težav s poškodbami, smo lahko konkurenčni na vsaki tekmi."

Muršak: Veliko lažje je, če zmagaš na začetku
"Priprave so bile dolge, a nam ni pretirano težko. Imamo dovolj časa, da se spočijemo. Najbolj nas je uničila pot na tekmo z Madžarsko, toda včeraj smo imeli prost dan, tako da smo imeli dovolj časa za počitek," je o prehodu na sklepni del priprav dejal Jan Muršak.

"Če se nam vse 'poklopi', lahko dosežemo kakšen vidnejši rezultat. Ritem na SP-ju je ubijalski. Upam, da bomo čim bolje pripravljeni in da bomo čim bolje odigrali od začetka. Veliko lažje je, če zmagaš na začetku. Moramo iti na polno, pa bomo videli, kaj bo," je razmišljal Muršak, ki je doživel novo razočaranje v Ligi KHL. Moskovski CSKA je izpadel že v konferenčnem polfinalu.

PARIZ, skupina B:

1. krog, petek, 5. maja, ob 16.15:
FINSKA - BELORUSIJA
Ob 20.15:
ČEŠKA - KANADA
Sobota, 6. maja, ob 12.15:
ŠVICA - SLOVENIJA
Ob 20.15:
NORVEŠKA - FRANCIJA

2. krog, sobota, 6. maja, ob 16.15:
BELORUSIJA - ČEŠKA
Nedelja, 7. maja, ob 12.15:
SLOVENIJA - KANADA
Ob 16.15:
FINSKA - FRANCIJA
Ob 20.15:
NORVEŠKA - ŠVICA

3. krog, ponedeljek, 8. 5., ob 16.15:
BELORUSIJA - KANADA
Ob 20.15:
FINSKA - ČEŠKA
Torek, 9. maja, ob 16.15:
SLOVENIJA - NORVEŠKA
Ob 20.15:
ŠVICA - FRANCIJA

4. krog, sreda, 10. maja, ob 16.15:
ŠVICA - BELORUSIJA
Ob 20.15:
FINSKA - SLOVENIJA
Četrtek, 11. maja, ob 16.15:
ČEŠKA - NORVEŠKA
Ob 20.15:
KANADA - FRANCIJA

5. krog, petek, 12. maja, ob 16.15:
ČEŠKA - SLOVENIJA
Ob 20.15:
FRANCIJA - BELORUSIJA
Sobota, 13. maja, ob 12.15:
NORVEŠKA - FINSKA
Ob 20.15:
KANADA - ŠVICA

6. krog, sobota, 13. maja, ob 16.15:
SLOVENIJA - BELORUSIJA
Nedelja, 14. maja, ob 16.15:
FRANCIJA - ČEŠKA
Ob 20.15:
ŠVICA - FINSKA
Ponedeljek, 15. maja, ob 16.15:
KANADA - NORVEŠKA

7. krog, ponedeljek, 15. maja, ob 20.15:
FRANCIJA - SLOVENIJA
Torek, 16. maja, ob 12.15:
BELORUSIJA - NORVEŠKA
Ob 16.15:
ČEŠKA - ŠVICA
Ob 20.15:
KANADA - FINSKA

Zupančič že ima postavo za SP v Parizu