David Planko, ljubljanski junak tekme v Brunicu. Foto: www.alesfevzer.com
David Planko, ljubljanski junak tekme v Brunicu. Foto: www.alesfevzer.com

Po dveh grenkih porazih v nedeljo in ponedeljek v Tivoliju so bili Ljubljančani v zelo težkem položaju. Na tretji tekmi so zapravili vodstvo s 4:2 po 40 minutah, na četrti tekmi pa vodstvo s 3:1 po dveh tretjinah. Trener Jure Vnuk je premešal napadalne peterke in znova je stavil na vse štiri napade, kar se je izkazalo za pravilno potezo, saj so imeli zmaji v zadnjih minutah precej več moči. Vrnitev po zaostanku z 0:2 vliva upanje za nadaljevanje finalne napete finalne serije.

Po dveh tretjinah Pustertal zelo blizu naslova
Gostitelji na razprodanem Rienzstadionu srečanja ne bi mogli začeti bolje, v 11. minuti je po podaji Maxa Oberraucha Olimpijinega vratarja Žana Usa premagal Gregor Grossgasteiger. Ljubljančani so bili na trenutke v prvi tretjini boljši nasprotnik, a nikakor niso našli poti mimo odlično razpoloženega vratarja Colina Furlonga. Ta je ubranil vseh deset strelov varovancev Jureta Vnuka.

Tudi v drugi tretjini je bil boj zelo izenačen, nato pa so v zaključku Južnotirolci vodstvo podvojili. Po podaji 28-letnega italijanskega napadalca Tommasa Traverse, ki je v drugi minuti podaljška odločil četrto tekmo finalne serije v Tivoliju, je mrežo zatresel Finec Marko Virtala. Tribune so eksplodirale od navdušenja.

Planko vlil malce upanja
Zmajem je šlo za nohte, v zadnji tretjini so morali nekako doseči dva zadetka. Stisnili so zobe, s hrabro igro v napadu so večkrat nevarno pritisnili na vrata gostiteljev, sredi tretje tretjine je zaostanek po hitrem prodoru prepolovil David Planko. Branilec je zadel z diagonalnim strelom iz zapestja z desne strani.

K. Čepon izsilil podaljšek 24 sekund pred koncem
Na Rienzstadionu so navijači že slavili, Vnuk pa je 54 sekund pred koncem rednega dela Usa vzel iz vrat. Popoln napad Olimpije s šestimi igralci je obrodil sadove. Po ubranjenem strelu Luke Vidmarja je Kristjan Čepon z bekhendom plošček iz bližine poslal v mrežo. Ekipa iz Brunica je bila od naslova prvaka oddaljena zgolj 24 sekund. Popoln šok med domačimi navijači ob koncu rednega dela.

Planko presenetil Furlonga z leve strani
Vse je bilo pripravljeno za podaljšek, v katerem je že po dobri minuti plošček za Furlongov hrbet po Rajsarjevem dobljenem sodniškem metu s strelom z leve strani poslal Planko. Hladna prha za domače občinstvo, ki je le nemo opazovalo veliko slavje Olimpijinih hokejistov na ledu.

V petek bodo imeli tako Ljubljančani pred svojimi navijači v Tivoliju priložnost, da finale še podaljšajo do zadnje, sedme tekme, a hkrati to pomeni, da se domači finale državnega prvenstva v petek še ne bo začel.

Alpska liga, finale, peta tekma:
PUSTERTAL - SŽ OLIMPIJA 3:2
* 2:3 (1:0, 1:0, 1:1)
2.070; Grossgasteiger 11., M. Virtala 39.; Planko 52., 62., K. Čepon 60.
* - v podaljšku


Šesta tekma, petek ob 19.15:
SŽ OLIMPIJA (2) - PUSTERTAL (1)

Sedma tekma, nedelja ob 20.00:
PUSTERTAL (1) - SŽ OLIMPIJA (2)

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.