Tommaso Traversa je v nedeljo dosegel dva gola v zadnji tretjini, v ponedeljek pa je odločil podaljšek z imenitnim prodorom prek celotnega igrišča. Foto: www.alesfevzer.com
Tommaso Traversa je v nedeljo dosegel dva gola v zadnji tretjini, v ponedeljek pa je odločil podaljšek z imenitnim prodorom prek celotnega igrišča. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so se pobrali po nedeljskem grenkem porazu, ko so zapravili vodstvo s 4:2 in v uvodnih osmih minutah zadnje tretjine prejeli tri gole, na koncu pa izgubili s 4:6. V ponedeljek so odlično začeli in po zadetku Aleša Mušiča v zadnji sekundi druge tretjine za 3:1 je kazalo na izenačenje na 2:2 v zmagah. V zadnji tretjini so znova popolnoma popustili, le čakali so na zadnji pisk sirene, a prejeli zadetek za 3:3. V podaljšku je sijajni napadalec Tommaso Traversa po samostojnem prodoru dosegel zmagoviti zadetek (3:4) in že v sredo lahko Pustertal na domačem Rienzstadionu proslavi naslov v Alpski ligi.

Izbranci Petrija Mattile (strateg zelo rad menja peterke in s tem preseneča tekmece) so v dramatičnem polfinalu izločili Jeseničane s 3:2 zmagah, potem ko se tri srečanja odločila v podaljšku, dve pa v zadnji minuti. V finalu imajo v izenačenih tekmah prednost. Prva dva napada sta sestavljena z izkušenimi igralci, ki ne naredijo skoraj nobene napake, vratar Colin Furlong pa je imel le eno slabo tekmo. V petek je prejel šest golov v drugi tretjini drugega finalnega obračuna.

Kapetan Aleš Mušič, ki je sklenil reprezentančno kariero, je na četrti tekmi zadel dvakrat. Brez njega si uspešne Olimpije ni mogoče predstavljati. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Aleš Mušič, ki je sklenil reprezentančno kariero, je na četrti tekmi zadel dvakrat. Brez njega si uspešne Olimpije ni mogoče predstavljati. Foto: www.alesfevzer.com

Že sredi januarja grenak poraz proti Pustertalu
Ljubljančani so v zadnjih petih mesecih doživeli le tri poraze v Tivoliju. Vse tri proti Pustertalu! Že derbi najboljših ekip rednega dela 12. januarja je nakazal dogajanje v finalni seriji.

Olimpija je bila takrat veliko boljša 50 minut, vodila je z 2:0. V zadnjih desetih minutah so volkovi iz Brunica pritisnili. Max Oberrauch je znižal z igralcem manj, Teemu Virtala pa je izenačil 57 sekund pred koncem rednega dela. Po kazenskih strelih so zmagali Italijani.

Vnuk tokrat stavil le na tri napade
"Izredno sem razočaran, saj so fantje izstisnili vse iz sebe. Znova smo vodili z dvema zadetkoma prednosti pred zadnjo tretjino. V garderobi smo se zavedali, da tega ne smemo izpustiti iz rok. Preveč smo se povlekli v obrambo. Vso tekmo sem uporabljal le tri napade, Pustertal je igral na štiri, vsaj v prvih dveh tretjinah," je pojasnil Jure Vnuk, ki ima kar nekaj poškodovanih igralcev, nekaj jih je tudi zbolelo.

Miha Zajc, ki se je vrnil po poškodbi ramena, je na četrti tekmi znova zaigral v prvem napadu, ki je deloval odlično. Trener zmajev se je tokrat odločil, da ne bo uporabljal četrtega napada. Gal Koren, ki je celotno sezono igral v prvem napadu, tako ni igral.

Vnuk izredno razočaran po drugem zaporednem porazu v Tivoliju

Izkušeni branilec Kranjc naredil preveč napak
V napadu Vnuk nima težav, na zadnjih treh tekmah je Olimpija dosegla 14 golov. Velika težava je obramba. Pustertal je dosegel 10 golov na dveh tekmah v Tivoliju, kar je absolutno preveč za finalno serijo. Odpovedal je najizkušenejši branilec Aleš Kranjc. Na tretji tekmi si je privoščil dve veliki napaki na začetku zadnje tretjine, na četrti tekmi je deloval zelo nezanesljivo. Ko je Olimpija vodila z 2:0, mu je v 36. minuti plošček ušel prek modre črte. Italijani so izvedli protinapad in Markus Gander je z igralcem manj znižal na 2:1.

Velika neumnost v podaljšku
Vnuka seveda najbolj jezi, da so njegovi izbranci popolnoma odpovedali v zadnji tretjini, ko so sprožili le štiri strele na vrata Furlonga. "Morali bi nadaljevati z našo igro in skušati zadeti še enkrat. Znova smo naredili veliko neumnost v podaljšku. Odigrali smo bolj disciplinirano kot na prejšnjih tekmah. Seveda to ni pomagalo, saj smo znova izgubili."

Sestanek igralcev v garderobi
V sredo ima Pustertal veliko priložnost, da na domačem ledu potrdi naslov. "Naleteli smo na trd oreh, a se ne predajamo. Plošček obvladajo, ne delajo napak in nimajo nihanj v igri. Vratar Furlong je izvrsten, odprli smo ga le na drugi tekmi. Moram poudariti, da ima Pustertal tudi odlične branilce. Premagati Pustertal trikrat zapored je skoraj misija nemogoče, a ta serija je dokazala, da se dogajajo preobrati. Igralci so se zaklenili v garderobo in imeli so sestanek. Najprej se bomo v torek spočili, nato pa gremo v sredo po zmago," je poudaril Vnuk.

Žan Us je zbral 37 obramb, novega poraza v finalu pa mu ni uspelo preprečiti. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Us je zbral 37 obramb, novega poraza v finalu pa mu ni uspelo preprečiti. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so mlajši in precej bolj zaletavi
Spomnil se je na prvi naslov Olimpije v samostojni Sloveniji, ko je zaostajala proti Jeseničanom z 0:2 v zmagah, nato pa prišla do velikega preobrata in zmage s 4:2: "Zelo dobro se spomnim finala državnega prvenstva leta 1995, ko smo proti Jeseničanom izgubljali z 0:2 v zmagah. Bili smo popolnoma potrti. Na koncu smo dobili s 4:2. Seveda vedno ne gre tako. Pustertal je zelo kakovostna ekipa. Psihološko so zelo trdni. Italijani imajo precej bolj izkušeno ekipo. Mi smo mlajši in precej bolj zaletavi."

Pešut: Za nas bo v sredo že sedma tekma finala
"Mislim, da nedeljski poraz ni preveč vplival na nas. Začeli smo zelo dobro. Ko prejmemo zadetek, pademo v igri. 50 minut smo bili boljša ekipa, potem pa smo prejeli dva poceni zadetka in nesrečno smo izgubili. Zdaj gremo v Brunico po zmago, da bomo v petek znova napolnili Tivoli. Če ne bi verjeli v uspeh, nima smisla igrati. Končati serijo je najtežje. Za nas bo v sredo že sedma tekma finala," je odločno napovedal Žiga Pešut.

Nik Simšič se je izkazal z vodilnim zadetkom v 17. minuti: "Bili smo boljši tekmec, a 50 minut ni bilo dovolj. Pustertal nas ni presenetil. Padla nam je koncentracija v ključnih trenutkih. V tej seriji smo na vsaki tekmi večji del tekme boljši tekmec, Italijani pa samo čakajo na naše napake. Na koncu jih izkoristijo. Dovolj imamo še moči za naslednje tekme finala in tudi za državno prvenstvo."

Jeseničani morda že v petek prihajajo v Tivoli
Če Pustertal v sredo osvoji naslov, se že v petek v Tivoliju začne finale državnega prvenstva. Olimpija bo imela prednost domačega igrišča v seriji na dve zmagi, a po tako napornem finalu Alpske lige, bodo spočiti Jeseničani v vlogi favorita. Marcel Rodman je poskrbel za velik napredek v igri, kar je bilo lepo vidno v končnici Alpske lige.

Navijači Olimpije iz Tivolija odhajali slabe volje