Tretji
Tretji "lockout" v času komisarja Garyja Bettmana sledi vzorcu drugega, ko je zaradi tega odpadla celotna sezona 2004/05. Foto: Reuters
Dustin Byfuglien in Ondrej Pavelec (Winnipeg Jets)
V Evropi igra že več kot 180 NHL-ovih igralcev, eksodus pa se bo očitno še stopnjeval. V ponedeljek je tako "prestopilo" pet hokejistov iz zaklenjene lige. Med njimi je vratar Winnipega Ondrej Pavelec okrepil Pelikane iz finske prve lige. Foto: Reuters

Potem ko sestanki med vodilnimi v hokejski ligi NHL in sindikatom igralcev NHLPA še niso prinesli napredka in se še ne ve, kdaj se bo začela sezona v najmočnejši ligi na svetu, so onstran Atlantika zdaj poskusili še z novim prijemom. K reševanju nesporazumov so namreč povabili zvezne mediatorje, ki bodo morda našli novo pot.

Slab začetek mediacije - izločitev posrednika
Direktor ameriškega zveznega urada za mediacijo in alternativno reševanje sporov (FMSC)George Cohen je potrdil, da sta se strani obrnili na njegov urad, sam pa je že določil tri mediatorje, ki bodo pomagali pri reševanju spora. Sprtima stranema bodo skušali pot do rešitve pokazati Scot Beckenbaugh, John Sweeney in Guy Serota. A zadnjega so že po dveh urah razrešili, saj se je razkrilo, da prek Twitterja izraža neprimerne rasistične in seksistične opazke.

"Kakšnih posebnih pričakovanj nimamo, vendar je nov pristop vselej dobrodošel, da bomo morda našli rešitev kolikor mogoče hitro," je ob tem dejal izvršni komisar lige NHL Bill Daly. "Veselimo se njihovega vstopa v pogovore. Želimo doseči sprejemljiv dogovor za obe strani," pa je novost v pogajanjih pozdravil tudi izvršni direktor sindikata igralcev Donald Fehr.

Mediacija uspešna predvsem kot katalizator
Cohen in njegov urad že imata nekaj izkušenj na športnem področju; v sezoni 1994/95 so mediatorji pomagali rešiti podoben spor v bejzbolski ligi MLB, pomagali pa so tudi košarkarjem v ligi NBA. V ligi ameriškega nogometa NFL pa so njegovi mediatorji letos pomagali rešiti spor med vodstvom lige in sodniki. Če FMSC ni konkretno pripomogel z dogovoru, pa je bil običajno katalizator za poznejši hiter razplet delovnopravnih sporov med lastniki in igralci.

Zadnji sestanek v ligi NHL je bil pred tednom dni. V NHL so zaradi t. i. "lockouta" oziroma prekinitve vseh dejavnosti v ligi že odpovedali več kot tretjino tekem rednega dela, med odpovedanimi pa sta tudi tradicionalna zimska klasika 1. januarja in tekma zvezd, ki bi morala biti konec januarja v Columbusu.