Dolgoletni predsednik IIHF-a Rene Fasel je obiskal beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Foto: Reuters
Dolgoletni predsednik IIHF-a Rene Fasel je obiskal beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Foto: Reuters

"Zaradi varnostne situacije se je svet IIHF-a odločil, da prvenstvo odvzame Minsku. Možnosti gostiteljstva tekmovanja so še odprte," je sporočil IIHF, ki še ni potrdil SP-ja samo v Latviji, prav tako pa ne, ali bo izbral nadomestnega sogostitelja.

Prve dvome o tem, da bo SP letos potekal po predvidenem načrtu, je zasejal že predsednik IIHF-a Rene Fasel. Po obisku v Belorusiji in sprejemu pri predsedniku Aleksandru Lukašenku, zaradi česar je bil deležen tudi ostrih kritik, je dejal, da si v tem trenutku težko predstavlja izvedbo v obeh državah.

Fasel je poudaril predvsem zdravstveni vidik, saj naj bi imela Belorusija velike težave pri nadzoru epidemije novega koronavirusa.

Veliki so tudi politični pritiski zaradi razmer v Belorusiji. Številni namreč prav zaradi njenega predsednika Belorusijo vidijo kot sporno prirediteljico SP-ja.

Bo Latvija lahko sama izvedla prvenstvo?
V načrtu B, kot ga je predstavil Fasel, sta dve možnosti. Namesto Minska in Rige bi lahko tekme izvedli samo v Latviji, druga pa je nov soprireditelj, zanimanje sta pokazali Slovaška in Danska. Latvijski premier Krišjanis Karinš je dejal, da je Riga pripravljena tudi na scenarij, da bi sama izvedla prvenstvo.

Predsednik vlade je izpostavil tudi drugo plat: če bo SP potekal pred praznimi tribunami, bo to pomenilo predvsem velik finančni zalogaj za Latvijo, ne bo pa nobenih prihodkov od vstopnic, prav tako ne bo turističnih potovanj navijačev v državo.

V pojasnilu IIHF-a so zapisali, da so v zadnjem obdobju temeljito preučili možnosti izvedbe prvenstva v Minsku. Za odpoved so se odločili zaradi varnostne situacije, na katero IIHF nima vpliva, tako da na koncu ni preostalo drugega kot odvzem. Pojasnili so tudi, da je takšna poteza v skladu s pravili IIHF-a, ki mora poskrbeti za vse udeležence svojih tekmovanj, zaradi tega pa lahko prvenstvo tudi odvzame, če se pojavijo resni pomisleki ali dvomi, ali bo neka država tekmovanje lahko izvedla brez skrbi za varnost tekmovalcev in drugih udeležencev, prav tako pa mora gostitelj zagotoviti svobodno gibanje udeležencem, novinarjem in navijačem.

Zdravstveni pomisleki in politična negotovost glavna razloga
IIHF je še dodal, da se je njegov svet za takšno potezo odločil tako zaradi zdravstvenih pomislekov ob pandemiji koronavirusne bolezni 19 kot tudi naraščajoče politične negotovosti v tej državi. Odločitev pa so nazadnje sprejeli po posvetu z beloruskimi oblastmi in po pregledu poročila neodvisne komisije. Končna ugotovitev je bila, da IIHF v tem trenutku v Belorusiji ne more zagotoviti ustrezne varnosti ekipam, preostalim udeležencem in gledalcem.

"Zelo nam je žal, da moramo umakniti skupno izvedbo prvenstva z Rigo in Minskom. Skušali smo doseči tudi to, da bi bil hokejski SP kot športni dogodek lahko blažilec napetosti na političnem področju v Belorusiji in bi pomagal najti izhod. Svet IIHF-a pa poudarja, da SP-ja nobena politična opcija v državi ne sme zlorabiti za svojo korist, medtem ko so v ozadju večje in pomembnejše stvari, kot je zagotavljanje varnosti udeležencem," je za spletno stran IIHF-a pojasnil predsednik Fasel.