"Vse je minljivo, vse je nič." Da, članskega moštva Jesenic ni več, a podmladek je na srečo rešen, saj je že več kot desetletje organiziran v samostojnem klubu. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič

Z veliko prepričevanj in pogovorov smo uspeli dopovedati Avstrijcem, da naj nas ne bremenijo z dolgovi drugih.

HD Mladi Jesenice niso dolžni plačati 22.500 evrov dolgov HK Acroni Jesenice.
Miha Rebolj
34-letni Miha Rebolj je 9-kratni udeleženec SP-jev, dolgoletni član Jesenic, največji uspeh v karieri pa je bil naslov državnega prvaka Češke s Sparto Praga. Zdaj Rebolj kot predsednik vodi klub, v katerem kot trenerji delujejo Marjan Kozar, Gaber Glavič, Dejan Varl ... Foto: Marko Kovič
Miha Rebolj
Ko so leta 2010 Jesenice osvojile naslov državnega prvaka, je počilo. "Pretep trenerja" in poznejši kazenski odpust vpletenih je dokončno iztiril klub, ki že predtem ni bil vzor dobrega poslovanja. Foto: MMC RTV SLO

Prezgodaj je kar koli govoriti o tem. Zdaj vse misli in trud usmerjamo v mlade in novo mladinsko tekmovanje.

Lahko Mladi Jesenice prerastejo v novo člansko moštvo Jesenic?
Kontrec o izstopu Jesenic iz INL-ja

Nova zgodba in vstajenje "železarjev" je zaupano mladim - HD Mladi Jesenice.

Po 65 letih so Jesenice ostale brez članskega moštva, 32-kratni državni prvaki so postali stvar (ne)slavne preteklosti, športna Slovenija pa je ostala brez pravega "večnega derbija". Namesto "dveh klubov in pol" lahko rečemo, da ima hokej v Sloveniji samo še "klub in pol". A klub črni sedanjosti in pogrebu slovenske športne ikone, velja pogled usmeriti v prihodnost, ki sloni na "mladih".

Zapis na uradni strani "preminulega" kluba:
HK Acroni in železarji odhajajo v pozabo

Zelena luč za ligo mladih zvezd
Po črnem petku, ko je avstrijska hokejska zveza oznanila, da HK Acroni Jesenice ne bodo nastopile niti v novi "drugoligaški" INL ligi, je prišla tudi dobra novica za jeseniške ljubitelje hokeja: Avstrijska hokejska zveza je dovolila nastop HD Mladi Jesenice v novoustanovljeni mednarodni mladinski ligi. Zadnja ovira za igranje "mladih železarjev" v Ebel ligi mladih zvezd je bil dolg 22.500 evrov, ki ga je za seboj do sodnikov in vodstva lige pustil padli hokejski velikan.

Mladi ne bodo plačali grehov "starih"
Avstrijci so se uspeli prepričati, tako da "mladim" ni treba poravnati grehov "starih". Klub pod vodstvom nekdanjega izvrstnega branilca Mihe Rebolja se je tako tudi na formalni način uspel ločiti od brezna, ki so ga skopali številni krivci, katerih krivdo so dolžni preiskati tudi državni organi pregona.

Ob mešanici katastrofalnih in spodbudnih novic z Jesenic smo se na MMC-ju pogovarjali s predsednikom HD Mladi Jesenice Reboljem.


Kako vidite propad članskega moštva in HK Acroni Jesenice?
Zagotovo je to zelo žalostna zgodba. Institucije, ki je bila več kot 60 let prisotna na Jesenicah, ni več, a hokej se na Jesenicah še igra. Vseeno se bojim, da bo imelo to večje posledice, kot se zdi. Ne samo na Jesenicah in Gorenjskem, temveč za ves slovenski šport. Sam sem ob tem žalosten.

Ali je bil neslavni incident z Mikom Posmo pred dvema letoma, ki so mu sledili odpusti igralcev - tudi vas - in obtožbe, simbolna in dejanska prelomnica, po kateri je pot vodila samo še v propad?
Niste daleč od resnice.

Kdo so krivci? Kolikšen je delež krivde med številnimi predsedniki in člani upravnih odborov? Kaj je šlo narobe?
Dokler se ne dokaže ... Ne bi rad komentiral stvari, v katere na koncu tudi nisem bil več neposredno vpleten.

V petek, ob odpovedi igranja članov v ligi INL, je sekretar HZS-ja Dejan Kontrec omenjal, da so skušali doseči nekakšno združitev članov z vašim klubom, a dogovora z vami ni bilo. Kakšni so bili ti pogovori?
Res smo se o tem pogovarjali, a ni šlo. Prvič smo se o prestopu članov k Mladim pogovarjali šele v četrtek. Če bi se prej pojavila ta pobuda, bi se dalo kaj dogovoriti in najti rešitev. Da bi naš klub lahko to sprejel, bi potrebovali več manevrskega prostora in časa.

Se je na klub že obrnil kakšen od pokroviteljev članskega moštva?
Upam, da bodo ponosni pokrovitelji videli prihodnost v nas. Tako kot so ponosno podpirali HK Acroni Jesenice, bi lahko tudi nas.

Kolikšen je proračun kluba in koliko je mladih hokejistov?
Proračun kluba je 150 tisoč evrov. Na pamet ne vem številk po generacijah, a imamo razen kadetov polne vse starostne skupine. Pri najmlajših je zelo velik porast, tako da bomo nastopali z dvema ekipama mlajših dečkov. (skupaj je v klubu 250 mladih hokejistov)

Cilj hokejskega kluba, ki bo zdaj edini na Jesenicah, je ...
Mladi marljivo trenirajo, da jim uspejo sanje, in mi smo ponosni na njih. Naš cilj je, da vzpostavimo pravo okolje za mlade hokejiste, ki bi se razvijali in učili ter hkrati ob tem tudi zabavali.

Na začetku vas zaradi obnove Podmežakle čakajo treningi na Bledu in dolg niz gostovanj. Kdaj začnete?
Začnemo v soboto v Zagrebu. Računamo, da bo dvorana obnovljena v roku in bomo lahko novembra zaigrali na domačem ledu.

S čim boste zadovoljni v ligi mladih zvezd?
Imamo prave fante, pridne in delovne. Kakšno je razmerje moči v EBYLS ligi, bomo videli v prihajajočem mesecu. Nekaterih moštev, kot sta selekciji avstrijske hokejske akademije, niti ne poznamo. Vedno ko tekmuješ, hočeš biti čim višje.

O novi mladinski hokejski ligi oz. Ebel ligi mladih zvezd (EBYSL), v kateri bo iz Slovenije ob ekipi Mladi Jesenice nastopalo tudi moštvo HK Olimpija, boste lahko več prebrali v prihodnjih dneh.

Z veliko prepričevanj in pogovorov smo uspeli dopovedati Avstrijcem, da naj nas ne bremenijo z dolgovi drugih.

HD Mladi Jesenice niso dolžni plačati 22.500 evrov dolgov HK Acroni Jesenice.

Prezgodaj je kar koli govoriti o tem. Zdaj vse misli in trud usmerjamo v mlade in novo mladinsko tekmovanje.

Lahko Mladi Jesenice prerastejo v novo člansko moštvo Jesenic?
Kontrec o izstopu Jesenic iz INL-ja