Trenutek, ko je okamnel tudi veliki Manuel Neuer in ob neodločnem Nicu Schlotterbecku je Takuma Asano zabil gol za japonsko športno zgodovino. Foto: Reuters
Trenutek, ko je okamnel tudi veliki Manuel Neuer in ob neodločnem Nicu Schlotterbecku je Takuma Asano zabil gol za japonsko športno zgodovino. Foto: Reuters

Rusija, Tunizija (2002), Kamerun, Danska (2010) in Kolumbija (2018) ter zdaj Nemčija. Seznam reprezentanc, ki jih je Japonska premagala na svetovnih prvenstvih. Katar 2022 je sedmi zaporedni nastop modrih samurajev na mundialih, kar je njihov izkupiček popravilo na šest zmag in pet remijev ter 11 porazov.

Sorodna novica Müller: Sami smo zakuhali krizo, saj nas neučinkovitost spremlja na vsaki tekmi

Nemški temelji japonskega uspeha

Ritsu Doan in Takuma Asano sta v 13 minutah poskrbela za preobrat in nepričakovano zmago nad Nemci, za katero so imeli izbranci Hadžime Morijasuja nemške temelje. Oba strelca igrata v Bundesligi – prvi za Freiburg, drugi za Bochum –, nemški klubi pa prispevajo kar osem reprezentantov.

Kot rečeno, jim podviga ni preprečila niti skromna komaj 26,2-odstotna posest žoge. V prvem polčasu so imeli celo le 19-odstotno posest žoge. Skoraj rekord svetovnih prvenstev za zmagovalno ekipo. Pred štirimi leti je Južna Koreja s pičlo 26-odstotno posestjo ugnala ... Nemčijo in jo kot branilko naslova poslala domov.

Velemojstrski gol Asana za vodstvo proti Nemčiji
Takole se je gibal xG – pričakovani goli na tekmi Nemčija – Japonska. Po kakovosti strelov bi iz zgodovinske statistike moral biti izid 3,27 - 1,42. Prvič je na SP-ju izgubila ekipa, ki si je priigrala toliko dobrih priložnosti. Foto: Opta
Takole se je gibal xG – pričakovani goli na tekmi Nemčija – Japonska. Po kakovosti strelov bi iz zgodovinske statistike moral biti izid 3,27 - 1,42. Prvič je na SP-ju izgubila ekipa, ki si je priigrala toliko dobrih priložnosti. Foto: Opta

Morali bi prejeti več kot tri gole ...

Nemci so postavili neki drug statistični mejnik. Postali so prva ekipa, ki si je po napredni analitiki Opte pristreljala več kot tri verjetne gole, a vseeno izgubila. Opta je za nazaj analizirala vse tekme svetovnih prvenstev vključno do Anglije 1966, ki je bil prvi turnir s televizijskimi prenosi tekem.

Za primerjavo s prvo senzacijo SP-ja 2022: Savdska Arabija je imela 31-odstotno posest žoge proti Argentini, z 2:1 pa je zmagala z vrednostjo xG komajda 0,14!

To tudi pojasnjuje, zakaj je bil vratar Šuiči Gonda kljub zakrivljeni najstrožji kazni na koncu z osmimi obrambami tudi statistično najboljši posameznik tekme.

Statistika japonskega vratarja Šuičija Gonde proti Nemčiji. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika japonskega vratarja Šuičija Gonde proti Nemčiji. Grafiko zagotavlja sofascore.com
Sorodna novica Japonci za novo azijsko senzacijo po preobratu strli Nemce

Savdijci navdih za Japonce

"Veliko presenečenje. Videli smo savdsko zmago nad Argentino – azijske države so sposobne ujeti svetovne velesile," je selektor Hadžime Morijasu potrdil, da jih je navdihnil torkov uspeh njihovih siceršnjih azijskih tekmecev.

"Želeli smo igrati agresivno že od samega začetka in prevzeti pobudo," je dejal Morijasu, čigar menjave v drugem polčasu so spremenile tok igre. "Toda Nemčija je izredno močna, zato smo se morali vztrajno braniti in izkoristiti svoje priložnosti."

Po tekmi je na Halifovem stadionu v Al Rajanu potekal zdaj že znani ritual: japonski navijači so z velikimi vrečami za smeti pedantno počistili vse smeti za seboj in tudi drugimi navijači, s katerimi so si delili tribune.

Prešerno veselje, a ob spoštovanju semaforjev

Sočasno je na Japonskem kljub nočnim uram sredi delovnika potekala poulična navijaška zabava. Z vseh vogalov, iz lokalov in stanovanj so doneli zmagoviti kriki. A kljub temu tudi tukaj ni šlo brez pregovornega japonskega spoštovanja pravil, v tem primeru prometnih. Spodaj je prizor iz središča Tokia iz znamenitega križišča Šibuja, kjer navijači radostno skandirajo in skačejo, a le v času zelene luči za pešce.

Ulice Tokia in drugih japonskih mest so po koncu tekme preplavili radostni navijači, za katere se je tokratni SP začel sanjsko. Foto: Reuters
Ulice Tokia in drugih japonskih mest so po koncu tekme preplavili radostni navijači, za katere se je tokratni SP začel sanjsko. Foto: Reuters

V Dohi pred 11 leti nazadnje osvojili Azijo

Japonsko v 2. krogu čaka soočenje s Kostariko, ki jo je Španija razbila z 0:7. Velika priložnost, da si samuraji s kapetanom Majo Jošido na čelu z zmago že priigrajo napredovanje.

Trikrat so Japonci prišli v izločilne boje, na domačem SP-ju 2002, v Južni Afriki 2010 in nazadnje v Rusiji 2018, a vselej obstali v osmini finala. Skalp štirikratnih svetovnih prvakov je z naskokom najpomembnejši, zlasti ker so tokrat odšli v Katar precej zadržano in javno brez visokih pričakovanj v skupini E, kjer sta še Španija in Kostarika.

Navsezadnje Japonska tudi ni več nogometna vladarka Azije, zadnji (četrti) celinski naslov so osvojili pred 11 leti, a ravno v Dohi. Na zadnjem azijskem prvenstvu 2019 so v finalu izgubili proti Katarju. V dolgotrajnih azijskih kvalifikacijah za SP so v skupini B obupno začeli: izgubili doma z Omanom, v 3. krogu pa klonili še pred Savdsko Arabijo. Nato so se zbrali in se suvereno uvrstili na mundial, a za točko zaostali za zelenimi sokoli.

Preroška legendarna nogometna manga

Ob japonski senzaciji proti Nemčiji na spletu ni manjkalo spominov na ikonično mango "Kapetan Cubasa" (v slovenščino sinhronizirano pod naslovom Rudijevo moštvo, v Latinski Ameriki pa z imenom Supercampeones). V enem izmed delov posnetih sredi 80. let je Japonska pod vodstvom kapetana Cubase premagala prav Nemčijo z 2:1.

Vrhunci tekme Japonska - Nemčija