Jason Kidd (levo) bo imel zahtevno nalogo, saj je konkurenca na Zahodu zares ostra. Foto: BoBo/Borut Živulović
Jason Kidd (levo) bo imel zahtevno nalogo, saj je konkurenca na Zahodu zares ostra. Foto: BoBo/Borut Živulović

Vseh 30 moštev v Ligi NBA je imelo v ponedeljek medijski dan, v torek pa se bodo začeli skupni treningi in v nedeljo tudi že prve pripravljalne tekme. Dallas bo odigral štiri prijateljske tekme. 6. oktobra se bo srečal z Utahom, dva dni zatem bo gostil LA Clipperse, gostoval pa bo v Charlottu (14. oktober) in pri aktualnih prvakih v Milwaukeeju (16. oktober).

"Na Luko gledam kot na mladega Picassa. Ne vem, ali je kdo Picassu povedal, da mora slikati z vsemi barvami. Luko moram spomniti, da je treba zaupati vsem soigralcem v napadu," je povedal 48-letni Kidd, ki je že vodil Brooklyn in Milwaukee, zadnji dve sezoni pa je bil pomočnik trenerja pri LA Lakersih. Oktobra lani se je v mehurčku v Orlandu tudi veselil naslova prvaka, bil je desna roka uspešnega stratega Franka Vogla.

"Vem, kdo je to. Ni samo to, kar lahko spremenim. Veliko stvari lahko popravim na parketu in ob njem. Mislim, da ima prav. Res moram še veliko spremeniti," je odgovoril Dončić.

Kawhi Leonard je z LA Clippersi v zadnjih dveh sezonah izločil Dallas. Foto: AP
Kawhi Leonard je z LA Clippersi v zadnjih dveh sezonah izločil Dallas. Foto: AP

Mavericksi po naslovu niso dobili nobene serije v končnici
Dallas je junija 2011 osvojil edini naslov prvaka v zgodovini kluba, potem ko je v nepozabnem finalu ugnal Miami s 4:2 v zmagah. MVP finala je bil Dirk Nowitzki, igro pa je sijajno organiziral Jason Kidd. Od takrat Mavericksi niso dobili nobene serije v končnici. V zadnjih dveh sezonah so izpadli proti LA Clippersom po hudem boju. Avgusta lani je bilo v mehurčku v Orlandu 4:2 za ekipo iz Los Angelesa, junija letos pa je določala sedma tekma, ki so jo Clippersi zanesljivo dobili v Staples Centru.

Veliko so se naučili iz poraza proti Clippersom
"Poraz proti Clippersom je bil res grenek. Povedli smo z 2:0 v zmagah, a nato dvakrat izgubili na domačem parketu. Verjeli smo, da lahko napredujemo, a nam ni uspelo. Veliko smo se naučili iz tega poraza. V tej sezoni bomo boljši. Veselim se dela z Jasonom Kiddom. Igral je na najvišji ravni. Bil je organizator igre, le malo igralcev je imelo tak pregled nad igro. Veliko se lahko naučim, saj je osvojil naslov z Dallasom pred desetimi leti. Govorila sva že o tem, kakšna je bila kemija, kako je bila sestavljena ekipa," je razlagal Dončić.

Cilj je vedno isti – naslov prvaka
Tudi v četrti sezoni v Ligi NBA ne spreminja ciljev: "Moj cilj je vedno isti – osvojiti želim naslov. Imamo nekaj novih igralcev. V torek bomo začeli trenirati in potem bomo videli, kako močni smo."

Kristaps Porzingis se ni izkazal pod vodstvom Ricka Carlisla. Jason Kidd je napovedal, da bo 220 cm visokega Latvijca postavil na mesto krilnega centra. Foto: Reuters
Kristaps Porzingis se ni izkazal pod vodstvom Ricka Carlisla. Jason Kidd je napovedal, da bo 220 cm visokega Latvijca postavil na mesto krilnega centra. Foto: Reuters

Četrto mesto je najslabše mogoče mesto
Poleti ni veliko počival, saj je popeljal Slovenijo na olimpijske igre, kjer je zasedla četrto mesto.

"Olimpijske igre so bile posebno doživetje. Vse je bilo super, razen seveda polfinalne tekme. Mislim, da je četrto mesto najslabše mogoče mesto. Zmaga na kvalifikacijskem turnirju v Litvi je bila nepozabna, saj smo se prvič prebili na olimpijske igre."

Po koncu olimpijskih iger v Tokiu je Kidd z lastnikom kluba Markom Cubanom, Dirkom Nowitzkim in preostalimi vodilnimi možmi obiskal Ljubljano. Dončić je podpisal pogodbo za pet let, prejel pa bo kar 207 milijonov ameriških dolarjev (176 milijonov evrov).

Kidd želi 100-odstotno cepljenost
Novinarji so veliko spraševali o precepljenosti košarkarjev. V New Yorku in San Franciscu je pogoj, da so vsi igralci cepljeni. Pri Mavericksih je trenutno 90-odstotkov košarkarjev in strokovnega štaba cepljenih proti covidu-19. "Naš cilj je, da začnemo sezono 100-odstotno cepljeni," je pojasnil Kidd.

Dončić: Vzel sem si teden ali dva, da ne bi mislil samo na košarko