Jan Tratnik (desno) velja za enega najobetavnejših slovenskih kolesarjev. Foto: Marjan Kelner
Jan Tratnik (desno) velja za enega najobetavnejših slovenskih kolesarjev. Foto: Marjan Kelner
Lars Boom
Veselje Larsa Booma ob zmagi na dirki Eneco Tour. Foto: EPA

22-letni Idrijčan je na ciljni črti ugnal Latvijca Andzsa Flaksisa, s katerim sta si pred glavnino pridobila nekaj prednosti. V boju za bron je bil najspretnejši domačin Wouter Wippert. Andrej Rajšp je bil v zasledovalni skupini in je dirko končal na 19. mestu.
Mohorič med mladinci četrti, Katrašnik peti
V soboto sta bila na cestni dirki mladincev Matej Mohorič in Gašper Katrašnik četrti in peti. Martin Otoničar je zasedel 37. mesto, David Per 81., Jure Miškolin pa je zaradi padca odstopil. Zmagal je Avstrijec Alexander Wachter pred Francozom Anthonyjem Turgisom in Italijanom Davidejem Ballerinijem.

Mohorič, ki je v četrtek v kronometru osvojil bronasto medaljo, se je v zadnjem kilometru od ubežne četverice prvi odločil za napad, vendar mu ni uspelo privoziti zadostne prednosti in drugi trije kolesarji so ga v ciljni ravnini prehiteli. V ozadju je Katrašnik dobil šprint šesterice za peto mesto.

Boom zmagovalec Eneco Toura, Contador četrti
Končala se je tudi dirka Eneco Tour v Belgiji, ki šteje za svetovno serijo Mednarodne kolesarske zveze. Zmagal je Nizozemec Lars Boom. Boom je v zadnji, sedmi etapi zasedel drugo mesto. Zaostal je dve sekundi za Italijanom Alessandrom Ballanom, kar pa je zadoščalo za skupno zmago. Edini Slovenec Simon Špilak je dirko končal na 26. mestu (+2:25), v zadnji etapi je v cilj prišel 48.
Španec Alberto Contador je bil na svoji prvi veliki preizkušnji po prepovedi tekmovanja zaradi kršitve protidopinških pravil četrti.

Eneco Tour: 
1. L. BOOM NIZ 24:51:13 2. S. CHAVANEL FRA +0:26 3. N. TERPSTRA NIZ 0:49 4. A. CONTADOR ŠPA 0:55 5. L. DURBRIDGE AVS isti čas 6. J. CASTROVIEJO ŠPA 0:58 7. S. TUFT KAN 1:00 8. M. KWIATKOWSKI POL 1:05 9. S. LANGEVELD NIZ 1:07 10. J. BAKELANTS BEL 1:13 ... 26. S. ŠPILAK SLO 2:25