Velika pentlja in olimpijske igre sta glavna cilja Tadeja Pogačarja za 2024, a hkrati se poigrava z idejo o dvojčku Giro-Tour. Foto: RCS Sport
Velika pentlja in olimpijske igre sta glavna cilja Tadeja Pogačarja za 2024, a hkrati se poigrava z idejo o dvojčku Giro-Tour. Foto: RCS Sport

Prvi kolesar sveta je zanimiv tudi za nogometno obsedeno Portugalsko, kjer kolesarstvo sicer spada med preostale športe, a ima sočasno med njimi posebno mesto. Obenem je UAE Emirates zaradi močnega portugalskega priokusa močno povezan s to deželo, tako s kolesarji kot osebjem, zato ne gre zanemariti kolesarskih novic iz te dežele.

Športni dnevnik A Bola se sklicuje na člana uradno najboljše ekipe v sezoni 2023, ki je zanje potrdil, da se je v predvidenem programu slovenskega šampiona že zgodila prva sprememba.

Tadej Pogačar se vrača na Portugalsko, v deželo svoje prve profesionalne zmage iz februarja 2019. Novo sezono bo gorenjski volk začel že 10. februarja na enodnevni dirki v Figuiera da Fozu, ki leži sredi atlantske obale Iberskega polotoka. Lani so v tem letoviškem mestu prvič izvedli razgibano klasiko, ki jo je po sprintu manjše skupine dobil Danec Casper Pedersen (Soudal Quick Step).

Vrnitev na kraj prve zmage

Sorodna novica Točno pred štirimi leti prvič slavil nadobudnež s Klanca

Sledila bo znamenita Dirka po Algarvu, od 10. do 14. februarja. Pogačar je na Algarvu 2019 že na svojem devetem dirkalnem dnevu med profesionalci dobil krstno zmago. V 2. etapi s ciljem na gori Fóia je 21. februarja 2019 s silovitim pospeškom v rahlem ovinku prehitel Wouta Poelsa in prvi prečkal ciljno črto. Do konca dirke po skrajnem jugu Portugalske je Pogačar ohranil prednost in osvojil svojo prvo etapno zmago. Od takrat je "Tamau Pogi" zbral impresivni spisek zmag, nedavna Lombardija je bila že 63. zmaga kariere, a od takrat ni več dirkal na Portugalskem.

Nižji in krajši Giro vabi na ves glas

Vir iz UAE Emirates je nato A Boli naštel še preostali predvideni Pogačarjev program, pri čemer sta glavni cilj Dirka po Franciji in cestna dirka na olimpijskih igrah v Parizu, medtem ko se še poigravajo z mislijo, ali je možno vključiti tudi prvi nastop na majski Dirki po Italiji. Ob nedavni predstavitvi Gira 2024 je v oči zbodlo skrajšanje etap in občutno zmanjšanje skupnih višinskih metrov.

Sorodna novica Giro 2024 od Torina čez Stelvio in Livigno do Rima

42 tisoč višincev namesto letošnjih 52 tisočih in samo štiri etape, daljše od 200 km, za nameček je med ciljnimi in startnimi mesti zelo malo dolgih potovanj, izvzemši za zadnjo etapo v Rimu. Obenem ni skrivnost, kako močno si direktor Mauro Vegni in skupina RCS Sport želi Pogačarja na rožnati dirki.

Pogačarjev dirkalni program za sezono 2024 po A Boli:

  • 10. februarja: klasika Figueira Champions
  • 14.–18. februarja: Dirka po Algarvu
  • 3.–10. marca: Pariz–Nica
  • 16. marca: spomenik Milano–Sanremo
  • 22. marca: klasika E3
  • 31. marca: spomenik Po Flandriji
  • 14. aprila: klasika Amstel Gold Race
  • 17. aprila: klasika Valonska puščica
  • 21. aprila: spomenik Liège–Bastogne–Liège
  • 21. in 23. junija: državno prvenstvo Slovenije
  • 29. junija–21. julija: Dirka po Franciji
  • 29. julija in 4. avgusta: olimpijske igre – Pariz 2024
  • 11.–15. septembra: evropsko prvenstvo v Limburgu
  • 21.–29. septembra: svetovno prvenstvo v Zürichu

Kot rečeno, Dirka po Italiji (od 4. do 26. maja) še ni izključena in ostaja odprta možnost. Če se ne gre na Giro, pa se potem omenja možnost ponovne vključitve Pogačarjeve najljubše dirke: Dirke po Sloveniji (od 12. do 16. junija).

Predstavitev trase Toura 2024 na TV SLO 2

V sredo, 25. oktobra, bo ob 11.25 na TV SLO 2/MMC prenos predstavitve trase 111. Dirke po Franciji.

Od Firenc do Nice
Tour de France 2024 se bo prvič začel v Italiji, natančneje v Firencah 29. junija. Prav tako bo poseben zaključek: prvič ne bo cilj v Parizu, temveč se bo velika pentlja sklenila v Nici 21. julija. Znane so trase kar petih etap, o verjetni trasi na podlagi govoric pa smo že pisali TU.

Velik poudarek reprezentančnim dirkam

"Prihodnje leto se bodo evropskemu in svetovnemu prvenstvu pridružile še olimpijske igre, zato moramo uskladiti interese ekipe, kolesarjev in tudi zvez, ki jim pripadajo, saj so kvote za udeležbo na olimpijskih igrah v Parizu že znane," citira A Bola svoj vir iz ekipe UAE Emirates, ki hkrati poudarja, da so spremembe pri Pogačarjevem dirkalnem programu popolnoma možne in že kar običajne.

UAE Emirates so za sezono 2024 podpisali kar nekaj obetavnih mladcev, pri čemer izstopata portugalski supertalent Antonio Morgado in zmagovalec letošnje Dirke prihodnosti Mehičan Isaac Del Toro ter vsestranski Švicar Jan Christen, ki je eno sezono bil član tudi Pogi Teama. Portugalski časopis je poudaril, da bo Joao Almeida mogoče res dočakal prvi nastop na Dirki po Franciji.

Končno besedo pri potrditvi dirkalnega programa ima vodja ekipe in izvršni direktor Mauro Giannetti (na sliki v Pogačarjevem objemu) ob soglasju predsednika ekipe Matarja Suhaila Al Yabhounija. Foto: RCS Sport
Končno besedo pri potrditvi dirkalnega programa ima vodja ekipe in izvršni direktor Mauro Giannetti (na sliki v Pogačarjevem objemu) ob soglasju predsednika ekipe Matarja Suhaila Al Yabhounija. Foto: RCS Sport

Emirati "doma" pričakujejo razkritje trase Toura

Glavni športni direktor emiratov Matxin Fernandez že ves oktober poudarja, da čakajo na uradno razkritje trase Toura 2024, za katerega pa so podrobnosti že dodobra razkrite. Šele nato se bo vodstvo skupaj s Pogačarjem odločilo za predvideni program. A celotna ekipa na čelu s 25-letnim kapetanom in vsemi novinci se te dni že zbira v Abu Dabiju na spoznavnem srečanju s pomerjanji oblek, opreme in obveznostmi za glavne lokalne pokrovitelje. Med drugim so potrdili, da bo Jan Polanc športni direktor hčerinske razvojne ekipe Gen Z, kjer bodo zbrani talenti do 23 let.

Iz ZAE-ja se bo Pogačar podal naprej na počitnice po vzhodni Aziji, pri čemer ne bo šlo brez kolesarjenja, saj bo sodeloval na ASO-jevemu kriteriju tako v Singapurju kot v Saitami na Japonskem.