Chrisa Frooma in preostale kolesarje čaka prvi resnejši preizkus na letošnjem Touru. Foto: EPA
Chrisa Frooma in preostale kolesarje čaka prvi resnejši preizkus na letošnjem Touru. Foto: EPA
Alberto Contador
Alberto Contador je na Dirki po Franciji zmagal v letih 2007 in 2009, zmago iz leta 2010 pa so mu odvzeli, ker je padel na dopinškem testu. Foto: EPA
Daryl Impey
Rumeno majico trenutno nosi Južnoafričan Daryl Impey. Foto: EPA

Na sobotni osmi etapi morajo kolesarji premagati 195 kilometrov. Štart je bil v Castresu, po 120 ravninskih kilometrih pa se je cesta začela počasi vzpenjati. Na 166. kilometru bodo prečkali 2.001 m visoki prelaz Col de Pailheres. Vzpon je dolg 15,3 km s povprečnim naklonom 8 odstotkov. Sledila bosta 18-kilometrski spust in še ciljni vzpon na 1.375 m visoki Ax 3 Domaines. Klanec je dolg 7,8 km s povprečnim naklonom 8,2 odstotka.

V nedeljo čez pet prelazov
Še težja bo nedeljska etapa (168,5 km), ko se bo karavana spopadla kar s petimi vzponi. Kolesarji se bodo povzpeli na Col de Portet d'Aspet (1.069 m), Col de Mente (1.349 m), Col de Peyresourde (1.569 m), Col de Val Louron-Azet (1.580 m) in La Hourquette d'Ancizan (1.564 m). Skupaj bodo navkreber vozili kar 42,9 kilometra, bo pa vsaj konec etape lažji, saj se bo končala s 30-kilometrskim spustom.

"Skoraj prepričan sem, da bo veliko napadov, toda zaupam v svojo ekipo. V tem trenutku se počutim v res dobri formi. Ker je to prva etapa, ki se konča z vzponom, bo borba velika," je pred sobotno etapo povedal prvi favorit za skupno zmago, Britanec Chris Froome. Lani je zasedel drugo mesto, zaostal je le za moštvenim kolegom pri Skyu Bradleyjem Wigginsom, ki ga letos na dirki ni.
Učenje na lanski Vuelti
Froome je po naravi agresiven kolesar, v Špancih Albertu Contadorju, Joaquimu Rodriguezu in Alejandru Valverdeju pa ima za tekmece dobre kolesarje za vzpone, ki jih lani na Touru ni bilo. Spoznal jih je na Dirki po Španiji, kjer je bil vrstni red na koncu naslednji: Contador, Valverde, Rodriguez, Froome.
"Ko smo bili lani na Vuelti, smo dirko izkoristili za to, da smo se naučili veliko stvari," pravi športni direktor Skya Nicolas Portal. Na lanski Dirki po Franciji je Wiggins rumeno majico oblekel v sedmi etapi in je do konca ni več izpustil iz rok. Sky je torej v gorah predvsem branil majico vodilnega, Wiggins pa si je odločilno prednost privozil na dveh kronometrih.

Kaj lahko stori Schleck?
Tudi Froome je dober v vožnji na čas. Lani je, denimo, osvojil bronasto kolajno na olimpijskih igrah v Londonu, zato bodo morali biti njegovi tekmeci v gorskih etapah še bolj agresivni. Contador je bil prejšnji teden na Korziki vpleten v padec, a se zdi, da kljub temu pričakuje Pireneje v polni pripravljenosti.
Vprašanje je, kako se bo lahko z najboljšimi kosal Andy Schleck, zmagovalec Dirke po Franciji leta 2010, ki se je zadnje leto ukvarjal z okrevanjem po poškodbi medenice. "Videl bom, ali se lahko borim za visoko mesto v skupni razvrstitvi. Če ne bom mogel slediti najboljšim, se bom osredotočil na kakšno etapno zmago," je dejal Luksemburžan.

Skupni vrstni red po 7. etapi:                         
  1. D. IMPEY         JAR    27:12:29
  2. E. BOASSON HAGEN NOR       +0:03
  3. S. GERRANS       AVS        0:05
  4. M. ALBASINI      ŠVI    isti čas
  5. M. KWIATKOWSKI   POL       +0:06
  6. S. CHAVANEL      FRA    isti čas
  7. C. FROOME         VB        0:08
  8. R. PORTE         AVS    isti čas
  9. N. ROCHE         IRS        0:14
 10. R. KREUZIGER     ČEŠ        isti
 11. A. CONTADOR      ŠPA         čas
 ...                                 
 64. K. KOREN         SLO        6:17