Foto: EPA
Foto: EPA

Roglič, ki je z zmago na Dirki po Španiji poskrbel za pravo evforijo na sončni strani Alp, je na stavnicah pred kronometrom v Yorkshiru kotiral zelo visoko, toda vožnja na čas je zelo specifična disciplina, na katero se mora kolesar pripravljati dalj časa, tega pa nekdanji smučarski skakalec zaradi izjemno naporne tritedenske dirke v Španiji ni imel.

Neumno bi bilo pričakovati, da bom na vsaki dirki kar zmagal. Nisem v življenju naredil veliko tako dolgih kronometrov, nisem odvozil veliko cestnih svetovnih prvenstev. Moram voziti, moram biti tu in se učiti.

Primož Roglič

Naslov svetovnega prvaka je ubranil Avstralec Rohan Dennis, ki je bil na trasi med Northallertonom in Harrogatom pravzaprav razred zase. Hitro si je privozil 20 sekund prednosti, ta je nato iz kilometra v kilometer le še rasla, ciljno črto je prečkal z več kot minuto naskoka pred drugouvrščenim Belgijcem Remcom Evenepoelom.

Moram voziti, moram biti tu in se učiti
Roglič je ciljno črto prečkal skupaj z Dennisom, za novim starim svetovnim prvakom je zaostal za tri minute in osvojil 12. mesto. Po sredni preizkušnji je nato sproščeno pokramljal z novinarji in med drugim večkrat poudaril, da nad končnim razpletom kronometra ni razočaran. "Neumno bi bilo pričakovati, da bom na vsaki dirki kar zmagal. Nisem v življenju naredil veliko tako dolgih kronometrov, nisem odvozil veliko cestnih svetovnih prvenstev. Moram voziti, moram biti tu in se učiti," je dejal Roglič. "Zakaj pa bi bil razočaran, pišuka? Razočaran bi bil, če bi vse leto treniral za to in mi ne bi uspelo. Navsezadnje, saj sem veliko dobrih stvari letos osvojil."

Roglič je ciljno črto prečkal skupaj z Rohanom Dennisom, ki je ubranil lanski naslov iz Innsbrucka. Foto: EPA
Roglič je ciljno črto prečkal skupaj z Rohanom Dennisom, ki je ubranil lanski naslov iz Innsbrucka. Foto: EPA
Sorodna novica Dennis suvereno opravil s tekmeci, Roglič zaostal tri minute

Raje Tour kot specifičen kronometer
Kolesar Jumba Visme, ki je letos zmagi na Dirki po Španiji dodal še tretje mesto na Dirki po Italiji, je bil s sedmo silo povsem iskren: "Bom po pravici povedal. Raje dobim Tour de France kot specifičen kronometer. Če je kronometer, kot je bil v Bergnu, sem pa seveda mnogo, mnogo bolj konkurenčen kot pa tukaj," je povedal prvi kolesar sveta na lestvici Mednarodne kolesarske zveze UCI.

Bolečina mu zagotovo ni pomagala
V nedeljo se bo svetovno kolesarsko prvenstvo končalo s cestno dirko elite v moški konkurenci. Roglič za zdaj še ni potrdil nastopa. "Bomo videli, ali bom nastopil. Boli me mišica na zadnjici. Moramo pogledati, kaj se dogaja, in narediti načrt za naprej," je pojasnil 'Rogla', ki pa bolečine ni uporabil za izgovor na kronometru. "Bolečina mi pomagala zagotovo ni. Ne bom se izgovarjal. Nisem bil blizu. Naredil sem, kar sem lahko, dal 100 odstotkov od sebe in to je bilo to na koncu."

Korošec kot rezerva za nedeljsko dirko
Selektor slovenske moške reprezentance Andrej Hauptman je po izjavi Rogliča napovedal, da se bo s prvim zvezdnikom slovenske ekipe pogovoril, preden sprejme končno odločitev o slovenskih nastopajočih na nedeljski dirki. "Najprej bom govoril s Primožem. Mogoče so to le prve besede po cilju. Se bomo odločili in odzvali po njegovi dokončni odločitvi," je dejal Hauptman. Kot rezerva za nastop na cestni dirki doma čaka Rok Korošec.

Prihod Dennisa in Rogliča v cilj
Roglič zaostal tri minute, a vseeno zadovoljen z vožnjo
Dennis: Ko sem zagledal Rogliča, sem bil kar rahlo zmeden
VSI SVETOVNI PRVAKI V KRONOMETRU
LetoKolesarDržavaPrizorišče
1994Chris BoardmanVelika BritanijaAgrigento, Italija
1995Miguel IndurainŠpanijaDuitama, Kolumbija
1996Alex ZülleŠvicaLugano, Švica
1997Laurent JalabertFrancijaSan Sebastian, Španija
1998Abraham OlanoŠpanijaValkenburg, Nizozemska
1999Jan UllrichNemčijaTreviso, Italija
2000Sergej HončarUkrajinaPlouay, Francija
2001Jan UllrichNemčijaLizbona, Portugalska
2002Santiago BoteroKolumbijaLimburg, Belgija
2003Michael RogersAvstralijaHamilton, Kanada
2004Michael RogersAvstralijaVerona, Italija
2005Michael RogersAvstralijaMadrid, Španija
2006Fabian CancellaraŠvicaSalzburg, Avstrija
2007Fabian CancellaraŠvicaStuttgart, Nemčija
2008Bert GrabschNemčijaVarese, Italija
2009Fabian CancellaraŠvicaMendrisio, Švica
2010Fabian CancellaraŠvicaGeelong, Avstralija
2011Tony MartinNemčijaKöbenhavn, Danska
2012Tony MartinNemčijaLimburg, Nizozemska
2013Tony MartinNemčijaToskana, Italija
2014Bradley WigginsVelika BritanijaPonferrada, Španija
2015Vasil KirjenkaBelorusijaRichmond, VA, ZDA
2016Tony MartinNemčijaDoha, Katar
2017Tom DumoulinNizozemskaBergen, Norveška
2018Rohan DennisAvstralijaInnsbruck, Avstrija
2019Rohan DennisAvstralijaYorkshire, Velika Britanija