Chris Froome je letos že četrtič zmagal na Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Chris Froome je letos že četrtič zmagal na Dirki po Franciji. Foto: Reuters

Dirka, ki se bo zaradi nogometnega svetovnega prvenstva v Rusiji začela teden dni kasneje, naj bi vsebovala kocke klasike Pariz-Roubaix, vzpon na sloviti Alpe d'Huez in gorski kronometer predzadnji dan. Že pred časom so potrdili, da se bo Tour začel 7. julija v Noirmoutier-en-l'Ileju, naslednji dve etapi bosta namenjeni sprinterjem, zatem pa bo 35-kilometrski moštveni kronometer.

Po uvodnem tednu po Bretaniji bodo kolesarji zavili proti vzhodu na kocke enodnevne klasike Pariz-Roubaix. Med prvim prostim dnem bo karavana opravila transfer proti jugu, kjer se bo dirka nadaljevala v Alpah, vzpon na Alpe d'Huez naj bi bil skoraj zagotovo eden od vrhuncev. Iz Alp bodo kolesarji šli v Pireneje, kjer bo odločilni del dirke, tudi z gorskim kronometrom. Največje kolesarske preizkušnje bo konec v Parizu 29. julija.

Čeprav se prireditelji skušajo vselej trudijo zadržati kakšno skrivnost o trasi, dobro obveščeni lokalni mediji vsako leto dobijo precej točne informacije. Tako so prepričani, da bo Tour 2018 devet dni gostoval na severu, tam naj bi se ena etapa končala v domačem mestu novega predsednika Mednarodne kolesarske zveze Davida Lappartienta. Francoski mediji so poročali, da obstaja velika verjetnost, da bo trasa z Alpe d'Huezom speljana tako, da bodo kolesarji vzpon premagali dvakrat. Gorski kronometer predzadnji dan naj sicer ne bi bil preveč zahteven, a bo 29 kilometrov speljanih po zelo razgibanem terenu, poroča kolesarski portal cyclingnews.