Mikael Hopkins je univerzitetno košarko igral na slovitem Georgetownu. Foto: AP
Mikael Hopkins je univerzitetno košarko igral na slovitem Georgetownu. Foto: AP

Zmaji pričakujejo, da bo 206 centimetrov visoki Američan pod košema eden glavnih adutov zasedbe Slavena Rimca. V domovini je obiskoval elitni kolidž Georgetown, kjer je v štirih letih v povprečju dosegal 4,9 točke in 3,8 skoka na tekmo. Mednarodno kariero je začel pri turškem Istanbulu, po eni sezoni igranja v Carigradu pa se je za dve sezoni preselil v Samsun. Lani je 26-letni košarkar igral za Balkan, kjer je bil soigralec Mirka Mulalića, s katerim bosta zdaj moči združila tudi v Stožicah.

Želim se zahvaliti Cedeviti Olimpiji za priložnost, da se lahko pridružim moštvu. Veselim se izzivov in dejstva, da nam bodo v prihajajoči sezoni nasproti stali močni tekmeci, in da se bomo predstavljali v dveh močnih evropskih tekmovanjih. Moj prijatelj Mirko Mulalić mi je zaupal številne lepe stvari o Ljubljani in navijačih, in veselim se, da bom kmalu stopil na parket in zaigral.

Mikael Hopkins

Z dobrimi predstavami si je prislužil nagrado za najboljšega krilnega košarkarja v Fibinem evropskem pokalu in je bil najzaslužnejši za preboj bolgarskih prvakov v končnico tega tekmovanja. V povprečju je dosegal 14,7 točke, 8,3 skoke, 2,4 podaje in 2,1 blokade na tekmo, s tem izkupičkom pa je bil tudi najboljši bloker tekmovanja. Z valorizacijskim indeksom 19,4 je bil tretji najboljši v tej statistični kategoriji, hkrati pa je bil četrti najboljši skakalec tekmovanja.

"Mikael Hopkins je igralec, ki bo pokril igralna položaja centra in krilnega centra. Vidimo ga kot košarkarja, ki nam lahko da dodatno dimenzijo na položaju petice, ki odpira prostor pod košem s svojim metom, na poziciji štirice pa izkoristi svojo hrbtno igro proti košu. Menim, da bo dobra alternativa na svojih položajih in da bo zaradi njegove navzočnosti naša igra raznovrstna. Za seboj ima odlične tri, štiri sezone v nekoliko manj močnih ligah, prihaja pa z zelo dobre ameriške univerze, zato mislim, da se bo dobro vključil v ekipo in da bo naredil korak naprej v svoji karieri," je o novi okrepitvi povedal trener zmajev Rimac.

Ob težavah na položaju organizatorja igre je Erjon Kastrati v zadnji sezoni igral tudi na položaju ena. Foto: www.alesfevzer.com
Ob težavah na položaju organizatorja igre je Erjon Kastrati v zadnji sezoni igral tudi na položaju ena. Foto: www.alesfevzer.com

Kastrati iz Stožic na Madžarsko

Medtem je Erjon Kastrati naslednji košarkar, ki je v zadnji sezoni igral za Petrol Olimpijo in zdaj zapušča Ljubljano. Kariero bo reprezentant Kosova nadaljeval na madžarskem pri Körmendu. 24-letni krilni igralec je lani podaljšal pogodbo z zmaji za dve sezoni, toda po spojitvi v Cedevito Olimpijo v Ljubljani nanj ne računajo več. V zadnji sezoni se ni naigral, saj je imel ogromno težav s poškodbo kolena, ki jo je septembra staknil v reprezentančnih kvalifikacijah. V Stožice se je vrnil leta 2017, potem ko je pet let nosil dres Krke. Košarko je sicer začel igrati v domači Prištini, s 15 leti pa je prišel k Olimpiji.

Kalil se je v mlajših selekcijah ljubljanskega kluba, ko je veljal za enega najbolj nadarjenih košarkarjev v Sloveniji, vmes pa je bil posojen v Škofjo Loko. V mlajših kategorijah je zastopal slovensko reprezentanco, od poletja 2017 dalje pa v članski konkurenci igra za rodno Kosovo. Kariero bo nadaljeval pri Körmendu, ki je aktualni madžarski podprvak. Podpisal je enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za eno sezono.