Za Nikolo Vujčića pišejo, da je proti Sloveniji odigral svoje edine dobre minute na prvenstvu, če ne štejemo tekme proti Izraelu. Foto: Reuters
Za Nikolo Vujčića pišejo, da je proti Sloveniji odigral svoje edine dobre minute na prvenstvu, če ne štejemo tekme proti Izraelu. Foto: Reuters
Jasmin Repeša
Selektor hrvaške košarkarske reprezentance Jasmin Repeša je tarča kritik. Foto: EPA
Roko-Leni Ukić in Jaka Laković
Roko-Leni Ukić je odlično začel tekmo, v drugem polčasu pa so bili njegovi prodori jalovi. Foto: Reuters

Hrvaška postala večni poraženec.

"Še enkrat se je potrdilo, da obstaja tisoč in en način, kako lahko naša ekipa izgubi. Čas je, da dobi poziv v klub 'luzerjev'! Porazen je podatek, da hrvaška košarkarska reprezentanca že od leta 1995 na velikih tekmovanjih ni prišla dlje od četrtfinala. Vedno je bilo nekaj narobe. Tokrat je bil ključni trenutek tehnična osebna napaka Marka Popovića 15 sekund pred koncem prvega polčasa pri vodstvu 47:34 in hrvaškem napadu. Zakaj je moral ravno takrat Popović nekaj neprimernega reči Jaki Lakoviču, da je to zmotilo sodnike, Slovenija pa je s serijo 21:3 spremenila potek tekme," pišejo spletni mediji.

Brez ideje, brez glave in repa
Prst je usmerjen proti selektorju Jasminu Repeši, ki so ga v narekovajih poimenovali "veliki strateg": "Tudi v tej tekmi mu je uspelo razbiti ritem svoje ekipe. V manj kot 15 minutah je zamenjal celotno ekipo, redkokdo pa je bil na parketu več kot dve minuti. Tudi takrat, ko smo odlično igrali. Ceno tega smo plačali v drugem polčasu, ko je Repeševo moštvo razpadlo. Bedne tri točke v tretji četrtini so bile najava poraza. Hrvaška je izgubila vodjo - Ukić se je zaletaval pod koš in se silil z meti - in, kar je najpomembneje, izgubila je ideje. V vsem drugem polčasu ni bilo niti ene akcije z glavo in repom!"

E. Lorbek prehiter za visoke centre
"Obdobje Dražena Petrovića, v katerem je Hrvaška krojila svetovni vrh, je že davno minilo, v zadnjih 14 letih je bila košarka le izvor frustracij in razočaranj. Največja slabost hrvaške reprezentance je njena psihična nemoč, kar so Slovenci znali izkoristiti." Jeziček na tehtnici je bil Erazem Lorbek. Odlični trener Željko Pavličević je v studiu hrvaške televizije povedal: "Lorbek je razred zase in igralec, ki ga mi nimamo. Na njegovo igro ni bilo odgovora, saj nam manjka štirica. Za naše visoke igralce je bil prehiter, čez nizke je z lahkoto polnil koš." Po mnenju Pavličevića je bil ključen trenutek nespametna tehnična napaka Popovića, po kateri so Slovenci ob koncu polčasa v trenutku prepolovili zaostanek.


Hokejske menjave selektorja Repeše
Obup hrvaških navijačev se je najbolje zrcalil v zapisih na spletnih forumih. "Podarili smo jim zmago; Vedno velika pričakovanja, vedno isto razočaranje; Kako so lahko izgubili proti B-reprezentanci Slovenije?" Popovića so zaradi tehnične napake pribili na križ, prav tako selektorja Repešo, ki je igralce menjal tako hitro kot pri hokeju: "Vodi nas človek, ki se trudi, da bi izgubili čim več tekem. V prvih 15 minutah je zamenjal vso ekipo. Morda bi ga potreboval HK Medveščak," je bil eden od zapisov na forumu.

Vir: www.hrt.hr, www.index.hr, www.jutarnji.hr