Peter Vilfan pričakuje bitko na nož. Foto: MMC RTV SLO
Peter Vilfan pričakuje bitko na nož. Foto: MMC RTV SLO
Erazem Lorbek
Erazem Lorbek je bil že na pripravljalnih tekmah v Poreču in Pazinu nerešljiva uganka za hrvaške centre. Foto: MMC RTV SLO
Jasmin Repeša
Kakšne pasti pripravlja Jasmin Repeša? Foto: EPA

"V bistvu me je te tekme kar malo strah. Ne dvomim, da smo boljši. Nenazadnje smo na vseh teh tekmah prikazali zavidljivo igro na zelo visoki ravni in smo očitno prvič na evropskih prvenstvih tudi fizično zelo dobro pripravljeni, ker je Zdovc s pomočniki na tem absoulutno vztrajal. To pomeni tudi večjo samozavest, ki je ključna za vse segmente igre," je pogovor za MMC začel Vilfan.

Slovenija za Hrvaško rdeča krpa pred očmi bika
Kljub slabim hrvaškim igram v skupinskem delu pa meni, da Hrvati lahko eksplodirajo kadar koli. "Moj uvodni stavek izhaja iz tega, da Hrvati niti slučajno nimajo slabe ekipe. Zapolnjene imajo vse pozicije. Na branilskem položaju imajo Ukića, Planinića, Kusa in Popoviča, pod košem pa pet visokih in zelo močnih centrov na čelu z Vujčićem in Kasunom. Do zdaj niso imeli ne igre ne razigranih posameznikov in niti približno kolektivnega duha, ki krasi Slovenijo. Ampak kaj lahko povzroči, da se vse to vrne? To je pravi nasprotnik. In Slovenija je za njih rdeča krpa, s katero pomahaš biku pred očmi. Prepričan sem, da bodo Hrvati motivirani kot še nikoli do zdaj," nadaljuje Vilfan.

Igra na robu incidenta
"Poznavajoč trenerja Repešo, bo ta izvajal izjemen pritisk predvsem na Lakoviča, na katerega bo poslal Kusa in Ukića, ki sta v tem segmentu zelo močna in dobro fizično pripravljena. Pod košem lahko pričakujemo tako silovito bitko kot na pripravljalnih tekmah, ko je Zdovc iz strahu pred poškodbami skoraj potegnil ekipo z igrišča. Igra bo na robu incidenta, na vse ali nič."

Hrvati se bojijo Erazma Lorbka
"Mi moramo ponoviti igro s prejšnjih tekem. Naši branilci bodo morali Lakoviču pomagati, ga odpočiti, tudi ko bo na igrišču in prevzemati dirigentsko palico, da pride do zraka. Klicali so me iz treh hrvaških časopisov in vsi komentatorji pravijo, da se bojijo Erazma Lorbka. Iz enostavnega razloga. Nimajo namreč igralca, ki bi ga lahko pokrival. Visoki igralci so zanj prepočasni in premalo gibljivi, proti nižjim pa se Erazem postavi na položaj klasičnega centra in z izjemno hrbtno tehniko polni koš nasprotnika," je dodal Vilfan in zaključil: "Ključ do uspeha Slovenije sta Jaka Lakovič in Erazem Lorbek."