V reprezentančni majici je Gregor Hrovat odigral 33 uradnih tekem. Foto: Fiba.com
V reprezentančni majici je Gregor Hrovat odigral 33 uradnih tekem. Foto: Fiba.com

"Minilo je nekaj časa, odkar smo bili nazadnje skupaj. Poleti smo spisali eno lepo zgodbo, a to je zdaj pozabljeno in obračamo nov list. Imamo atraktivno skupino in močne nasprotnike. Verjamem, da bomo pokazali, česa smo sposobni in z dvema zmagama lepo začeli kvalifikacije za evropsko prvenstvo, da bo v nadaljevanju lažje. Na papirju je videti delo lahko, ampak moramo vedeti, da imajo vse ekipe enak cilj. Verjamem, da bomo stopili skupaj kot ekipa in že na teh dveh tekmah, še posebej, ker sta domači, naredili velik korak k uvrstitvi," je povedal Gregor Hrovat.

Sorodna novica Prepelič: Kakovost je na naši strani. Če ne zmagamo, bo to popoln neuspeh.

Slovenija bo pot proti prvenstvu, ki ga bodo prihodnje leto gostile štiri države – poleg Latvije, kjer bodo ob skupinskem delu tudi izločilni boji, še Finska, Ciper in Poljska – začela danes ob 18.00, ko bo gostila Ukrajino. V nedeljo se bo, ob isti uri in prav tako doma, pomerila še z Izraelom. Obe tekmi bosta v Bonifiki, v Kopru, od koder prihaja 29-letni krilni košarkar, ki ga bodo s tribun spremljali tudi družina in prijatelji: "Vedno se je lepo vrniti domov, sploh, ko z reprezentanco igramo tu. Sem res vesel, da smo spet tukaj in komaj čakam tekmo, da zaigramo pred številnimi navijači."

V francoskem prvenstvu igrata Hrovat in Aleksej Nikolić, oba sta nosilca svojih ekip in oba zelo učinkovita. Foto: Fiba.com
V francoskem prvenstvu igrata Hrovat in Aleksej Nikolić, oba sta nosilca svojih ekip in oba zelo učinkovita. Foto: Fiba.com

Je med tistimi, ki v tokratno akcijo izbrane vrste prihajajo zelo dobro pripravljeni. Že vrsto let igra na visoki ravni, ima kar nekaj izkušenj, čeprav njegov reprezentančni staž ni tako dolg, glede na predstave v Dijonu, kjer navdušuje z vsestransko igro, pa bo proti Ukrajincem in Izraelcem med nosilci igre. "Obe ekipi sta zelo močni. Moramo biti dobro pripravljeni. Izraelci prihajajo z najmočnejšo ekipo, saj imajo tudi evroligaške igralce. Bo zanimivo in verjamem, da bosta dve dobri tekmi. Naša naloga je, da naredimo vse, da zmagamo," je dodal Primorec, za katerega velja, da vedno na parket stopi s pravim pristopom. Sodi med boljše slovenske obrambne igralce in je eden najbolj borbenih in nepopustljivih posameznikov.

Kvalifikacije za EuroBasket

Skupina A, 1. krog, četrtek ob 18.00:
SLOVENIJA – UKRAJINA
Ob 20.15:
PORTUGALSKA – IZRAEL

2. krog, nedelja ob 18.00:
SLOVENIJA – IZRAEL
UKRAJINA – PORTUGALSKA

Naslednje tekme bodo novembra. Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstile tri reprezentance iz te skupine.

Sorodna novica Sekulić: O novem naturaliziranem igralcu nismo govorili, lahko pa se zgodi marsikaj

Na velikem tekmovanju je Slovenijo prvič zastopal pred slabimi tremi leti na olimpijskih igrah v Tokiu. Zatem je sledilo veliko razočaranje, ko ga je selektor kot zadnjega prečrtal pred evropskim prvenstvom pred dvema letoma, lani pa je bil pomemben člen rotacije na svetovnem prvenstvu. Na Japonskem in Filipinih, kjer je bila Slovenija sedma, je pustil dober vtis: "Realno gledano smo bili na prvenstvu tam, kjer smo si dejansko zaslužili. Seveda ostaja grenak priokus glede na to, da smo bili v četrtfinalu in smo bili tako eno tekmo stran od boja za medalje. Mislim, da smo lahko sami s sabo zadovoljni, saj smo odigrali dobro prvenstvo, borili smo se do zadnjega na vsaki tekmi in verjamem, da lahko iz tega gradimo tudi za naprej. Da že zdaj in potem poleti pokažemo tudi nekaj več."

"Vedno, ko bom zdrav, bom na voljo in se odzval reprezentanci. Veliko fantov nas že dolgo igra skupaj. Verjamem, da se bomo tudi s temi, ki nimajo toliko izkušenj, hitro povezali in lahko pokažemo pravi obraz. Sem v dobri formi. Konec decembra sem se sicer poškodoval, ampak sem uspešno saniral. Na zadnji tekmi pred premorom sem dobil udarec in je počilo rebro. Slab mesec sem bil odsoten, ampak zdaj je to že pozabljeno. Sicer čutim še malce bolečine, a ni več težav. Verjamem, da so tudi ostali fantje dobro pripravljeni in res smo vsi veseli, da smo ponovno zbrani. Verjamem, da je pred nami uspešna zgodba," je dodal Hrovat, ki že četrto sezono igra v Franciji. Bil je pri Choletu in Pau Orthezu, zdaj pa je drugo leto v Dijonu.

Hrovat: Z dvema zmagama želimo startati kvalifikacije

"Iz klubskega vidika je bil začetek sezone nekoliko slabši. Prišel sem le nekaj dni pred začetkom sezone, ampak smo potem ujeli ritem. Tudi v Ligi prvakov smo se brez večjih težav uvrstili naprej. Zdaj imamo sicer neke težave s poškodbami, ampak verjamem, da bodo med tem premorom, ko so na sporedu reprezentančne kvalifikacije, soigralci dobro trenirali in nas čaka potem uspešen zaključek sezone," je opisal Koprčan, ki je v državnem prvenstvu z dobrimi 14 točkami na tekmo prvi strelec moštva, v Ligi prvakov pa je malce manj učinkovit. V povprečju dosega nekaj manj kot devet točk.

Sorodna novica Blažič: Povezanost na tej ravni zelo pomembna, mi pa celo sezono nismo bili

Francoska reprezentanca že vrsto let velja za eno najboljših v Evropi, vse močnejša pa je tudi liga. Odlično se dela z mladimi košarkarji. Victor Wembanyama je vzhajajoča zvezda Lige NBA in prvi izbor lanskega nabora, tudi letos pa bodo na njem v ospredju talentirani francoski mladeniči. Po napovedih bosta med prvimi Zaccarie Risacher, sin nekoč odličnega košarkarja Stephana Risacherja, in Alexandre Sarr, hitro pa bo izbran tudi Tidjane Salaun. "Kot kaže, mi liga leži. Ekipa in klubi me že poznajo. Res uživam tam in verjamem, da nisem tam zadnje leto. Po mojem mnenju je trenutno to tretja v Evropi. Navsezadnje ima dva evroligaša, eden je med najboljšimi, oba predstavnika v Evropskem pokalu sta bila v svojih skupinah gladko prva, v Ligi prvakov so tri ekipe od štirih šle brez težave v naslednji krog … Mislim, da se liga res dviga. Atletsko je že tako na izjemni ravni. Mislim, da je za špansko in turško trenutno res tretja liga Evrope," je o moči francoske lige povedal Hrovat.

Francija bo letos gostila športni in tudi košarkarski dogodek leta. V Parizu bodo olimpijske igre, Slovenija pa si bo drugi nastop pod petimi krogi skušala zagotoviti julija na kvalifikacijskem turnirju v Pireju. Kot je priznal Gregor, misli košarkarjem tudi že uhajajo k novi olimpijski zgodbi, organizatorji velikega dogodka pa se s polno paro že pripravljajo na festival športa, ki se bo v francoski prestolnici začel 26. julija: "V Franciji vidim, kako potekajo priprave na olimpijske igre. Tam je že zdaj manjša evforija. Vsi si želi, da bi znova prišla na olimpijske igre, smo pa trenutno osredotočeni na kvalifikacije, misel na igre pa bomo pustili za poletje."