"Noč zmaja," so ob Dragičevi sliki zapisali na slovitem ESPN-u. Vzdevek zmaj (po ameriško dragon) izhaja iz njegovega priimka. Dragič je bil v ZDA nekaj časa po tekmi celo najbolj iskano ime na medmrežju. Foto: EPA
Zoran in Goran Dragič
Brat Zoran stopa po njegovih stopinjah. Letos je že zablestel pri Slovanu, kjer je vodilni igralec. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Goran Dragič
Spomin na slovensko reprezentanco, kjer je velikokrat po vstopu v igro s klopi preobrnil potek tekme. Na SP-ju v Turčiji, če bo tja potoval, bo eden glavnih adutov selektorja Memija Bečiroviča. Foto: EPA
Marko Milič
Marko Milič je v Ligi NBA pri rosnih 20 letih zaigral kot prvi Slovenec, a v dveh sezonah pri Phoenixu ni doživel razcveta. Foto: MMC RTV SLO
Rašo Nesterovič
NBA-veteran Rašo Nesterovič je Dragiča v slovenski reprezentanci, ki se ji je prvič pridružil kot 20-letnik na SP-ju 2006 na Japonskem, kot takratni kapetan vzel pod svoje okrilje. Skupni so jima prvi košarkarski koraki, ki sta jih naredila pri Iliriji in pozneje pri Slovanu. Foto: EPA
Tony Parker
S Tonyjem Parkerjem sta se že večkrat srečala iz oči v oči tako v reprezentančnih kot klubskih dresih. Foto: EPA
Steve Nash
Steve Nash je bil poleg Michaela Jordana in Allena Iversona Goranov vzornik v otroštvu. Ko se mu je pridružil v Phoenixovi slačilnici, so se Dragiču uresničile sanje. Foto: Reuters
Steve Kerr in Shaq O'Neal
Steve Kerr (levo) je kot generalni menedžer Phoenixa odigral eno pomembnejših vlog v Goranovi karieri. Foto: Reuters

"Ne spomnim se nikogar drugega poleg MJ-ja, ki bi tako odigral v tako pomembni tekmi pod velikim pritiskom, še posebej pa ne kot mladenič. To je neverjetno," je po Dragičevih 26 točkah v 17 minutah v tretji tekmi polfinala zahodne konference vzhičeno pripovedoval Kerr, ki ve, o čem govori. Z Jordanom je pri Chicagu odigral štiri sezone, njegov delež pa je bil eden odločilnih za naslova proti Utahu v letih 1997 in 1998.


Rekord, odkar so napad časovno omejili

Kerr se Dragičevih 5/5 za tri točke kot nekdaj veliki specialist za trojke zagotovo ne bi sramoval, vendar 24-letni slovenski organizator igre je pretekli večer v vročem Teksasu ponudil še precej več. S prodori in akcijami ena na ena se je v drugem polčasu poigraval s celotno domačo peterko. 26 točk je najboljši dosežek katerega koli igralca v končnici Lige NBA v manj kot 20 minutah igranja, odkar so napad časovno omejili. "Pričakovali smo takšne predstave v odločilni četrtini vse od takrat, ko smo ga izbrali na draftu," se je smejalo Kerru.

Popovich lahko le objokuje zapravljeno priložnost
Na naboru leta 2008 ga niso izbrala Sonca, temveč, kakšno naključje, San Antonio. Kerr pa je bil očitno eden redkih, potem ko je leta 2007 prevzel mesto generalnega menedžerja Phoenixa, ki je v Slovenca ves čas verjel. Ostroge so ga izbrale kot 45. in ga takoj poslale v Arizono. Nihče drug pač zanj ni kazal zanimanja. "Steve Kerr se je zaradi njega izkazal preroško. Vesel sem za njega, ne pa za nas," je že pred dnevi razmišljal trener Spursov Gregg Popovich, tokrat je zmogel le še: "Dragič je bil nocoj fantastičen."

Rajgelj napovedal uspešno NBA-kariero pred leti
Preroško je še pred leti, kar se Dragiča tiče, za MMC deloval tudi Janez Rajgelj, nekdanji direktor Slovana, kamor je talentirani Ljubljančan prišel leta 2004 iz Ilirije. "Prepričan sem, da lahko Dragič doseže toliko ali še več kot Lakovič, samo hitreje, in zablesti tudi v NBA-ju. Če bo ponujena prava številka, ko je interes kluba nad vsemi - približno vsota enega letnega proračuna - se bomo razšli. Ob tem, da bi zelo neradi videli, da gre k trenerjem, katerih je Evropa prepolna, ki ne delajo pravilno. Mi tega Goranu ne privoščimo."

V Tau Ceramico zlepa ali zgrda
Na koncu, po dveh sezonah na Kodeljevem, ko je bil proglašen tudi za najobetavnejšega igralca slovenske lige, ni bilo več pomembno, kaj kdo komu privošči. Dragič se s Slovanom ni razšel po mirnih poteh, saj je po besedah klubskega vodstva po sezoni 2005/06 "izsilil" prestop v Tau Ceramico (zdajšnjo Cajo Laboral). Zadeva bi kmalu začela dobivati epilog celo na sodišču.

Parkerju na EP-ju 2007 napovedal hudo konkurenco v prihodnje
Za Baske nato ni odigral niti ene uradne tekme. Sezono 2007/08 je preživel kot posojen igralec pri Unionu Olimpiji, še pred tem pa je prišel na vrsto prvi velik mejnik v njegovi karieri - EP 2007 v Španiji. Z zaščitno masko na obrazu in pozitivno predrznostjo na parketu je navdušil slovenske navijače, zvezdniškemu "playu" francoske reprezentance Tonyju Parkerju, ki je takrat že blestel pri San Antoniu, pa s tečno in agresivno igro v obrambi napovedal trde obračune ena na ena v prihodnosti.

V žep pospravil tudi trikratnega NBA-prvaka
"Sem, kakor bi rekli, mala verzija Tonyja Parkerja. Ampak moram delati trdo, da bom tako dober kot on," je pred dvema letoma razmišljal Ljubljančan. Nič več, Goran, nič več, si upamo trditi po zadnji super predstavi, ko je Dragič v žep pospravil tudi trikratnega NBA-prvaka. Ta je tekmo končal z le 10 točkami (ob metu iz igre 5/17) v 38 minutah.

Spahija ga je čakal ...
Nazaj pod Rožnik, kjer je popularni "Gogi" za sezono 2007/08 moči znova združil z Rajgljem, v Evroligi pa se je pomeril tudi proti svojemu tedanjemu klubu, ki ga je ob posoji v Tivoli 100-odstotno plačeval. Takratni strateg baskovske ekipe Neven Spahija je ob burni gostujoči zmagi v Tivoliju takole razmišljal: "Mislim, da smo se pravilno odločili. Jaz sem se zavzel za to, da ga posodimo prav Olimpiji. Je še zelo mlad igralec, ki zelo niha v igri. V naši ekipi ne bi mogel biti nosilec igre, v Ljubljani pa bo dobil precej več priložosti. Pred njim je bleščeča prihodnost in mi ga z veseljem čakamo."

... a ga ni tudi dočakal
Tau Ceramica ga v svojem dresu ni dočakala. Atletska postava, hitrost, atraktivnost in izredna igra v obrambi so prepričali Phoenixove skavte, ko se je končno osebno spoznal z njim, je bil navdušen tudi Kerr: "Je skromen, a zelo tekmovalen fant."

K Phoenixu pospremljen z določeno mero skepse
Sonca so bila prepričana, da so našla dolgoročno zamenjavo za velikega Steva Nasha, pri tem pa bila precej osamljena. Dragič je bil v Ligo NBA pospremljen z določeno mero skepse. Res je, vseskozi je bil s svojim prodorom in hitrostjo označen za perspektivnega, a so mu mnogi zaradi pomanjkanja izkušenj in (predvsem) dobrega meta bolj pripisovali (žalostno) usodo Marka Miliča kot pa šampionsko Raša Nesteroviča. Uspeti kot branilec v Ligi NBA je namreč hudičevo zahtevna naloga, saj moraš biti ob neizprosni konkurenci poleg igralskih kvalitet kompleten tako fizično kot psihično.

Na naboru le 45., drugi po kvaliteti za Rosom
Dragič se je s Tau Ceramico dogovoril za prekinitev pogodbe ob plačilu dveh milijonov dolarjev, od česar je četrtino po NBA-pravilih prispevala njegova nova ekipa. Phoenix ga je kljub le 45. izboru štel za drugega po kvaliteti med organizatorji igre za Derrickom Rosom, poznejšim novincem lige. Prvo polovico sezone 2008/09, sezone spoznavanja in učenja v zvezdniški ekipi, je Dragič ob poletnem reprezentančnem zboru na Rogli po uspešnih nastopih v poletni ligi označil med ena in dve, drugo, ko je Terryja Porterja zamenjal zdajšnji Phoenixov trener Alvin Gentry, pa med tri in štiri.

Po treningu s Kokoškovom ostajal po dve uri
"Bilo je težko. 30 tekem sem bil na "klopci". Vesel sem, da sem vse to prebrodil. Psihično sem postal močnejši. Ni mi vse "padlo dol". Po treningu sem ostajal z Igorjem Kokoškovom, delal po uro in pol, dve in čakal na priložnost. Na koncu se je vse fenomenalno izteklo. Po menjavi trenerja sem bil kar naenkrat v prvem planu. Ostalo je samo vprašanje, ali bom to izkoristil. Vesel sem, da sem," je poudarjal Dragič, ki pa je v novi sezoni naredil še dodaten (velik) korak naprej.

Nash: Sem izjemno ponosen na njega
Statistiko je izboljšal praktično v vseh prvinah. V letošnjem rednem delu je na 80 tekmah igral v povprečju po 18 minut in dosegal po 7,9 točke, 2,1 skoka in 3,0 podaje. Vrhunec je bil 32 točk proti Utahu konec januarja, kar je še vedno slovenski rekord v Ligi NBA. "Mislim, da pozabljamo, kako dober atlet je. Z žogo je hiter vsaj toliko kot vsak igralec v našem moštvu. Ima polno majhnih trikov, poleg tega zelo dobro tudi meče," ga opisuje Gentry. Po super predstavi v tretji tekmi z Ostrogami s pohvalami ne skopari niti njegov "mentor" Steve Nash: "Le nekaj igralcev je v zgodovini lige imelo takšno zadnjo četrtino kot on. Neverjetno. Sem izjemno ponosen na njega."

Bi po Lorbku lahko ostali še brez Dragiča?
Phoenix bo imel prvo besedo tudi kar se Dragičevih aktivnosti po koncu sezone tiče. Ali ga bodo želeli še bolj razviti in pripraviti na prihodnjo sezono ali bo na voljo slovenskemu selektorju Memiju Bečiroviču za svetovno prvenstvo v Turčiji? Ob tem je treba vedeti, da Dragič že dalj časa ni imel prostega poletja. Košarkarsko zvezo Slovenije čakajo trda pogajanja, slovenski navijači pa lahko le upajo, da se ne bo ponovila zgodba Erazma Lorbka ...