Saša Vujačič se je veselil svojega prvega naslova s soigralci. Foto: Reuters
Saša Vujačič se je veselil svojega prvega naslova s soigralci. Foto: Reuters
Kobe Bryant
Kobe Bryant je bil v finalu neustavljiv, na paradi pa si je dal duška. Foto: EPA
Parada v Los Angelesu
Los Angeles je bil v sredo v znamenju slavja Lakersov. Foto: EPA
Derek Fisher in Kobe Bryant
Veteran Derek Fisher je bil junak četrte tekme finala, ki je dokončno prevesila tehtnico na stran Lakersov. Foto: EPA
Phil Jackson
Phil Jackson je z desetim naslovom na trenerski klopi prehitel Arnolda "Reda" Auerbacha, ki je z Bostonom osvojil devet prstanov. Foto: EPA
Pau Gasol
Pau Gasol v Memphisu ni bil zadovoljen, s prihodom v Los Angeles pa so se mu uresničile sanje. Španski novinarji so bili na vsakem koraku na finalnih tekmah, v domovini Gasola kujejo v boga. Postal je prvi Španec s prstanom. Foto: EPA
Navijači LA Lakersov
Navijači LA Lakersov so hiteli v Coliseum, da bi dobili čimboljši sedež. Foto: EPA
Navijač LA Lakersov
Navijači so na parado hiteli s kolesi in oblečeni v zastave kluba. Foto: EPA
Kobe Bryant z družino
Kobe Bryant je bil na posebnem avtobusu tudi z ženo Vanesso in obema hčerkama. Foto: EPA
Navijači LA Lakersov
Navijači LA Lakersov so po sedmih letih dočakali svoj veliki dan. Foto: EPA
LA Lakersi v Coliseumu
V Coliseumu so postavili parket iz Staples Centra in zabava pred ponorelimi navijači se je začela. Foto: EPA

Več kot 100.000 gledalcev se je zbralo na ulicah, igralci pa so na posebnih avtobusih opoldne začeli vožnjo po ulici Figueroa izpred Staples Centra. Zabava s 93.000 navijači je bila v Los Angeles Memorial Coliseumu. Po sedmih sušnih letih so Lakersi v nedeljo v Amway Areni z 99:86 odpravili Orlando in dobili serijo s 4:1 v zmagah. Stroške parade sta si v slabem gospodarskem položaju razdelila mesto in klub.

Lekcija Celticsov jih je izučila
17. junij 2008 v TD Gardnu, zadnja sirena na šesti tekmi finala, Celticsi so razbili Lakerse s 131:92 in osvojili prvi naslov po letu 1986. Paul Pierce je v popolni evforiji polil trenerja Glenna ''Doca'' Riversa s sodom gatorada, Kevin Garnett in Ray Allen se veselita uspeha kariere kot majhna otroka. Kobe Bryant je bil besen, Lakersi pa so potolčeni zapustili Garden. V slačilnici je bila mučna tišina, vsi so si obljubili, da bo drugo leto drugače.

''Fish'' ni pozabil izgredov navijačev Bostona
''Največ se v življenju naučiš iz najtežjih porazov. Postaneš bolj močan in ne narediš iste napake še enkrat. Lani smo najprej gledali veliko slavje v zelenem v dvorani, potem smo šli na avtobus, na poti do letališča je bil ves Boston na nogah, velika zabava se je začela, navijači so v naš avtobus metali kamenje, obnašali so se kot živali. Vsi smo si rekli, da jim bomo naslednje leto pokazali,'' je Areni dejal Derek Fisher, veliki junak četrte tekme finala, ko je s trojko izsilil podaljšek in nato še z enim metom izza črte s svojo zlato levico zapečatil usodo Magicov.

Na Zahodu brez konkurence
Lakersi so začeli letošnjo sezono s sedmimi zaporednimi zmagami, na Zahodu niso imeli pravega tekmeca. Doživeli so nekaj nepričakovanih porazov (dvakrat s Charlottom, v Sacramentu, v Indianapolisu), a vseeno nanizali 65 zmag, eno manj od Clevelanda.

Rocketsi so jih pošteno namučili
V končnici so se Lakersi najprej srečali z Utahom, ki je imel številne težave s poškodbami. Deron Williams je odločil tretjo tekmo, več pa varovanci Jerryja Sloana niso zmogli. V konferenčem polfinalu je bil Houston trd oreh. Na prvi tekmi je blestel Jao Ming, ki se je na tretji tekmi poškodoval. Tudi brez kitajskega velikana so Rocketsi na krilih neverjetno hitrega organizatorja igre Aarona Brooksa gladko dobili četrto in šesto tekmo doma. Na sedmi tekmi v Staples Centru so Lakersi slavili z 89:70, 17. maj pa je bil ključen dan sezone, saj so ravno takrat na sedmi tekmi vzhodne konference izpadli Celticsi. Orlando je izkoristil odsotnost poškodovanega Garnetta.

Denver je v finalu Zahoda igral odlično, Lakersi so se predvsem po zaslugi dveh ukradenih ključnih žog Trevorja Arize zadržali v seriji. Na peti tekmi se je odprlo Lamarju Odomu, Nuggetsi so popustili in zadnje srečanje v Pepsi Centru izgubili kar za 27 točk.

Sporne sodniške odločitve v finalu
Finale sta odločila oba podaljška. Na drugi tekmi v Los Angelesu je Courtney Lee zgrešil polaganje ob sireni, Pau Gasol se je dotaknil mrežice, a sodniki niso piskali ničesar. Tudi na četrti tekmi so bili Magici pred izenačenjem na 2:2 v zmagah, vodili so za tri točke 11 sekund pred koncem. Jameer Nelson, ki se je v finalu vrnil po poškodbi ramena in bil le senca igralca, ki je blestel med novembrom in februarjem, je pustil Fisherju met za tri točke in veteran je izsilil podaljšek. Pol minute pred koncem je ''Fish'' zadel še eno trojko, a je predtem Bryant s komolcem v glavo zadel Nelsona. Sodniki niso pisali ničesar, a tudi na drugi strani niso videli ogromno prekrškov Dwighta Howarda, ki je v raketi nekajkrat pometal z Gasolom in Odomom.

Po Shaqovem odhodu sušno obdobje
Lakersi so bili dominantna ekipa med letoma 2000 in 2002, Bryant in Shaquille O'Neal sta bila neustavljiva naveza. Po porazu v finalu leta 2004 proti Detroitu z 1:4 je ekipa razpadla. Shaq je odšel v Miami in se leta 2006 veselil novega naslova, Lakersi so začeli graditi ekipo okoli Kobeja. Leta 2005 so ostali brez uvrstitve v končnico, po enoletnem odmoru se je vrnil Jackson. Na voljo je imel ekipo, ki je bila daleč od šampionske. Glavni menedžer Mitch Kupchak, ki je v osemdesetih letih igral skupaj z Magicom Johnsonom v ''Showtime'' ekipi, je bil pred težko nalogo. Dvakrat zapored je bil Phoenix premočan v končnici in poleti 2007 je imel Bryant vsega dovolj. Zahteval je zamenjavo igralcev in odhod v Chicago je bil le še vprašanje časa.

Ko februarja nosi Božiček …
Julija 2007 je Kupchak iz Utaha privabil nazaj Fisherja, ki je Kobejev dolgoletni prijatelj. Nezadovoljni zvezdnik je ostal v LA-ju, potem pa se je 1. februarja lani zgodil pravi božični večer za Lakerse. V sanjski menjavi igralcev je iz Memphisa prišel Gasol, Grizlije pa sta okrepila močno kritizirani center Kwame Brown in novinec Javaris Crittenton. Take menjave igralcev že zares dolgo časa nismo videli v Ligi NBA. Lakersi so z MVP-jem svetovnega prvenstva leta 2006 čez noč postali glavni favoriti. Lani jim ob poškodbi Andrewa Bynuma ni uspelo ugnati Bostona, letos pa jih ni mogel zaustaviti nihče. Bynum si je 31. januarja v Memphisu poškodoval še drugo koleno in izpustil 32 tekem. Vrnil se je tik pred končnico in ni prikazal prave igre.

Kobe utišal kritike
''Božiček je bil zelo radodaren do nas, Takoj, ko je prišel Gasol, sem vedel, da imamo izjemno ekipo. Nenehno ste mi novinarji govorili, da brez Shaqa ne morem dobiti naslova. Poslušal sem preslišati kritiki, a so mi kljuvale v glavo kot kitajsko mučenje s kapljanjem vode,'' po zmagi na nedeljski tekmi dejal 30-letni Bryant, ki je v finalu v povprečju dosegal 32,4 točke, 5,6 skoka in 7,4 podaje na srečanje. Prvič v karieri je osvojil naslov najkoristnejšega igralca (MVP) finala. Ta lovorika, ki mu jo je predal sloviti center Bostona Bill Russell, mu je še manjkala v bogati zbirki.

Po zadnji tekmi so Kobeja spraševali tudi o morebitnem odhodu poleti, a se je le nasmejal. Kupchak mu bo zagotovo ponudil maksimalno pogodbo, 135 milijonov ameriških dolarjev za pet let. Šampionske ekipe se ne zapušča kar tako ...

Bryant: To je moj dom
"Po 13 letih sem še vedno lačen naslovov. Ekipa je mlada in prav gotovo še nismo rekli zadnje besede. Jeseni bomo pripravljeni na nov boj. Le kam naj bi šel, to je vendar moj dom!," je povedal Kobe v Coliseumu ob intervjuju z Johnom Irelandom in Stujem Lancom, ki prenašata vse tekme Lakersov. Navijači so dobesedno ponoreli, potem pa so skupaj peli "1, 2, 3, prstan".

Jacksona so stuširali
Zviti Bryant, ki je bil v središču pozornosti tudi na paradi, je po zadnji tekmi v Orlandu povabil trenerja Jacksona v garderobo in mu dejal, da je že zmanjkalo šampanjca. "Zen Master'', ki se je z rekordnim desetim prstanom na trenerski klopi (skupaj jih ima 12) vpisal med nesmrtne, je pristopil in vsi igralci so ga stuširali s penino.

V finalni seriji je s svojo sanjsko ekipo pomočnikov (Frank Hamblen, Kurt Rambis, Brian Shaw, Kareem Abdul-Jabbar, Craig Hodges in Jim Cleamons) povsem zasenčil Stana Van Gundyja, ki je naredil veliko napak. Stavil je na Nelsona, ki je bil povsem zunaj forme, Rafer Alston je dobil majhno minutažo, Anthony Johnson pa sploh ni igral. Jackson je mirno vodil tekme, Van Gundy pa je kot klovn skakal ob avt črti in bil vseskozi nervozen.

Se bo legendarni trener vrnil?
64-letni Philip Douglas Jackson ima velike bolečine v kolkih, zato je že večkrat mislil prenehati kariero. Pred štirimi leti ga je prepričala njegova spremljevalka Jeanie Buss, podpredsednica Lakersov in hčerka lastnika kluba. Jackson se je tudi na paradi spretno izmikal odgovorom o prihodnosti na klopi prvakov.

Vujačič igral iz serije v serijo manj
Saša Vujačič je v rednem delu sezone v povprečju igral 16,2 minuti in dosegal 5,8 točke, nastopil je na 80 srečanjih. V končnici je proti Utahu igral še 15,4 minute, proti Houstonu 13,6 minute, proti Denverju že manj kot deset minut, v finalu pa mu je Jackson namenil le še 4,4 minute. V finalu ni dosegel niti točke. 25-letni Mariborčan je bil lani zelo razpoložen, Bostonu je nasul 20 točk na tretji tekmi finala, 25. julija lani pa je podpisal triletno pogodbo, vredno 15 milijonov zelencev.

Odom in Ariza prosta igralca
Če se bodo Lakersom v naslednji sezoni uspelo izogniti poškodbam, bodo vsekakor težko ustavljivi. Gasol in Bryant bosta brez obveznosti čez poletje, Bynumu bo verjetno končno uspelo odigrati eno celo sezono. Zelo pomembno bo, da podpišeta pogodbi oba glavna prosta igralca Odom (ključen igralec s klopi) in Ariza (specialist za obrambo in vse boljši tudi pri metih izza črte). Lastnik Buss po slavjih rad seže globlje v desni žep, čeprav bi presegel ''salary-cap''.

Kaj bodo storili tekmeci?
Trojka velikih pri Celticsih (Garnett, Pierce in Allen) bo še leto starejša, čeprav sta letos zelo napredovala Glen Davis in Kendrick Perkins. Orlando mora nujno priti do dogovora z najbolj vročim prostim igralcem na trgu Hedom Türkoglujem. Veliko se govori, da naj bi Shaquille O'Neal prišel v Cleveland, a Shaq bo 6. marca dopolnil 38 let.

Na Zahodu bodo vse nevarnejši Portland, ki ima zelo perspektivno ekipo. Houston je odlično igral brez Tracyja McGradya, Denver pa je doživel preporod po prihodu Chunceyja Billupsa.

Strokovnjaki so si enotni, da lahko prihodnje leto Lakersi naslov izgubijo prej, kot pa, da ga bi nasprotniki osvojili.


Najuspešnejši klubi/število naslovov/zadnji naslov:

Boston Celtics         17 2007-08 
Minneapolis/LA Lakers 15 2008-09
Chicago Bulls 6 1997-98
San Antonio Spurs 4 2006-07
Philadelphia/Golden State
Warriors 3 1974-75
Syracuse Nationals/Philadelphia
76ers 3 1982-83
Detroit Pistons 3 2003-04
Houston Rockets 2 1994-95
New York Knicks 2 1972-73
Baltimore Bullets 1 1947-48
Milwaukee Bucks 1 1970-71
Portland Trail Blazers 1 1976-77
Rochester Royals/Sacramento Kings
1 1950-51
St. Louis/Atlanta Hawks 1 1957-58
Seattle SuperSonics 1 1978-79
Washington Bullets 1 1977-78
Miami Heat 1 2005-06

A. G.