Foto: AP
Foto: AP

Rezultat je bil v zadnji minuti rednega dela uvodne domače tekme Dallasa nove sezone v American Airlines Centru izenačen, ko se je na desni strani Dončić odločil za divji met za tri. Dorian Finney-Smith, ki je pokrival prvega zvezdnika Mavericksov, je dvignil roki, več pravzaprav ni mogel storiti.

Žoga je v visokem loku letela proti košu in se od table odbila skozi obroč za eksplozijo navdušenja. Dallas je povedel s 123:120, koš se je nazadnje izkazal za odločilnega na tekmi.

Finney-Smith: To sem videl že milijonkrat
Da se je žoga odbila od table skozi obroč, ni naključje. Dončić takšnim metom posveča veliko pozornosti na treningih, je razkril njegov nekdanji soigralec pri Dallasu, zdaj pa član Brooklyna Finney-Smith. "To sem videl že milijonkrat. Igra se in se resno posveča tudi takšnim metom. Ničesar mu ne morete očitati. Menim, da mu ne bi smeli dovoliti meta, to bi bila najboljša poteza. Vraga, Luka koša sploh videl ni, pa je zadel trojko," je priznal Finney-Smith, ki je pri Dallasu preživel šest sezon in pol, nato pa zaradi menjave, po kateri je v Teksas prišel Kyrie Irving, odšel na Vzhod.

Ko so ga novinarji povprašali, ali je Dončić ob metu napovedal, da se bo žoga od table odbila v obroč, je Finney-Smith dodal: "Ne, prekleto, tega ni storil. Bolje, da mi ne reče, da je vedel, da se bo to zgodilo," je odvrnil z nasmeškom na obrazu. Sedmi sili je Dončić pozneje hudomušno povedal, da je koš od table ob metu napovedal v slovenščini, zato ga Finney-Smith niti ne bi mogel razumeti.

Sreča za Kidda, da ga sodniki niso slišali
Trener Dallasa Jason Kidd je priznal, da je tik pred Dončićevim odločilnim metom za tri vpil proti sodnikom in zahteval minuto odmora, saj je menil, da se je slovenski zvezdnik na desni strani znašel v brezizhodnem položaju. Na njegovo srečo ga sodniki niso slišali. "Lukova poteza je bila nekaj posebnega. Obožuje takšne situacije, všeč mu je, ko v končnici tekme, ki se lomi, dobi žogo. Zelo pogosto vadi tovrstne nore mete. Včasih jih ujame kamera, včasih jih vidimo samo mi. Drevi ste videli enega takšnih metov," je povedal Kidd, ki je bil navdušen nad Dončićevo predstavo. Iz igre je metal 16/26, zadel kar devet od 14 poskusov za tri, prav tako je zbral 10 skokov, sedem podaj in niti enkrat ni izgubil žoge. Njegovo navdušenje nad predstavo slovenskega asa je po tekmi delil tudi lastnik Mavericksov Mark Cuban: "To je najbolj nora stvar, kar sem jih kdaj videl – in potrebovali smo jo," je poudaril.

Tudi Vaughn pohvalil Dončića
Igralci, kot je Luka Dončić, so tisti, ki naredijo razliko, je prepričan trener Brooklyna Jacque Vaughn. "Kar dela ekipe posebne, je to, da imajo fante, ki znajo zadeti težke mete. To je storil Donovan Mitchell proti nam prvi večer nove sezone, to je storil Luka danes," je dejal Vaughn. Dončić se je ob tem zapisal v kar nekaj različnih statistik, ki jih vodi liga NBA, med drugim je zdaj s 15 tekmami z vsaj 40 točkami, desetimi skoki in petimi podajami pred dopolnjenim 25. letom prehitel Kareema Abdula Jabbarja (14) in zaostaja le še za legendarnim Oscarjem Robertsonom (16).

Dončić dosegel ključne tri točke za zmago, ne da bi videl obroč
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Sorodna novica Dončić nasul 49 točk na magičnem uvodnem večeru v Dallasu