Košarka

Poudarki

  • Ljubljanski mladeniči igrali proti evropskemu prvaku
Dražen Petrović je bil eden najboljših evropskih igralcev vseh časov.
Čeprav je bil star šele 20 let - 21 jih je dopolnil konec meseca -, je bil Dražen Petrović že najboljši košarkar v Evropi. Foto: EPA
Vitrina v Draženovem muzeju v Zagrebu, ki je posvečena uspehom s Cibono. Foto: MMC RTV SLO
Igor Đurović
Igor Đurović pravi, da se, ko se srečujejo z nekdanjimi soigralci, še danes prerekajo, kdo je dal koliko točk in komu so kaj pozabili šteti. Foto: Facebook
Dražen je podiral rekord še enega jugoslovanskega košarkarskega genialca Radivoja Koraća, ki je tako kot Petrović zelo mlad umrl na cesti.
Dražen Anzulović
Pri Ciboni je 16 točk dodal Dražen Anzulović (na sliki), po 14 pa Ivo Nakić in Vladimir Rizman. Najboljši strelec Olimpije je bil Jože Maček s 16 točkami, po 15 pa sta jih vpisala Tine Erjavec in Andrej Novina. Foto: MMC RTV SLO
Dražen Petrović
Naslednje leto je z Jugoslavijo osvojil bron na svetovnem prvenstvu, Petrović pa je bil tudi MVP turnirja. Foto: AP

Dodaj v

Privilegij je bilo na parketu doživeti Dražena, čeprav ti je nasul 112 točk

Lorbek zamudil s prijavo ekipe in Olimpija je v Zagreb odšla s kadeti
9. oktober 2015 ob 09:26,
zadnji poseg: 9. oktober 2015 ob 14:37
Ljubljana - MMC RTV SLO

Minilo je 30 let, kar je Dražen Petrović postavil jugoslovanski ligaški rekord, ko je v prvem krogu državnega prvenstva v dresu Cibone Olimpiji nasul neverjetnih 112 točk.

5. oktobra se je začela sezona 1985/86 jugoslovanske lige. Cibona je branila naslov državnega prvaka, ki ga je osvojila v finalu proti Crveni zvezdi. Zagrebčani so bili izjemno suvereni, saj so na 22 tekmah v rednem delu klonili le trikrat. Najbližji zasledovalci so imeli najmanj osem porazov. Obenem so zagrebški volkovi osvojili tudi jugoslovanski pokal, aprila istega leta pa stopili še na evropski vrh. V Dvorani miru in prijateljstva v Pireju so s 87:78 ugnali madridski Real, Dražen pa je blestel s 36 točkami, kar je še vedno eden najboljših dosežkov v finalih najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja.

Po najuspešnejši sezoni v zgodovini kluba je Cibona v novo stopila z dvobojem proti Olimpiji. Toda ljubljanski klub zaradi prepozne registracije igralcev ni smel nastopiti s članskim moštvom. "Sekretar Olimpije Radovan Lorbek je zamudil rok za prijavo. Namesto da bi poslal po pošti, je svojega prijatelja, ki je službeno potoval v Beograd, prosil, naj prijavo osebno odnese na zvezo igralcev. To naj bi storil zadnji dan, a je pozabil in nesel naslednjega, kar pa je bilo prepozno," se spominja Igor Đurović, novinar, kolumnist in košarkarski zanesenjak, ki je tedaj igral v Olimpijini kadetski selekciji, na tej legendarni tekmi pa je dosegel osem točk.

Da bi se izognili kazni, v Zagreb s kadeti
V Ljubljani so bili brez moči in v bojazni, da bi jih vodstvo lige kaznovalo, so se odločili, da bodo vseeno odigrali tekmo, saj je bilo mogoče prijaviti mlajše košarkarje: "Tisto sezono se je prvič dajala točka tudi za poraz. Vodstvo Olimpije se je ustrašilo, da ne le da bodo izgubili eno točko, ampak da jim ne bodo tudi odvzeli še kakšno za zeleno mizo. Da Olimpija ne bi začela z minusom točk, pa so se odločili, da zaigrajo z mlajšimi, ki pa so jih lahko pozneje prijavili." Ob koncu sezone se je sicer izkazalo, da tudi ta točka ni pomagala, saj je Olimpija osvojila predzadnje mesto in izpadla, po letu dni se je vrnila v ligo in zasedla četrto mesto. Tudi Cibona sezone ni končala, kot si je želela, saj je Zadar pripravil eno največjih presenečenj jugoslovanske košarke, ko je v Zagrebu na kolena spravil veliko Cibono, ki je tedaj ponovila uspeh in drugič zapored stopila na vrh Evrope.

V zmajevem gnezdu so tedaj šele pred kratkim znova postavili sistem mlajših selekcij in tako so v Zagreb odpotovali s kadetsko ekipo, saj mladincev niso imeli: "Olimpija je dala oglas, da išče mlade košarkarje, saj je po dolgih letih tedaj znova začela svojo piramido in delo mlajših selekcij. Prišlo nas je zagotovo več kot sto. S prijateljem Matjažem Strmoletom, ki je potem tudi igral na tej tekmi, sva pobegnila iz Slovana na to preizkušnjo. Ivo Daneu in Joško Papič, ki je bil tedaj mišljen za prvega trenerja, sta nas med drugim gledala. Mi smo, ker nas je bilo toliko, igrali po pet minut in potem so nas izbrali okoli 15 igralcev. Nato nas je prevzel Janez Munda, ki naj bi bil Papičev pomočnik. Z našo generacijo se je torej začelo."

Igrali proti svojim idolom
In tako so morali v Zagreb v kultni Dom sportova odpotovati Olimpijini kadeti, košarkarji stari 17 let in mlajši. Vodili so jih Zmago Sagadin, Janez Drvarič in Janez Munda. Na eni strani evropski prvak in z naskokom najboljše moštvo jugoslovanske lige, ki je bila najmočnejša na stari celini, z Draženom Petrovićem, ki je bil – čeprav je bil star šele 20 let – že najboljši igralec v Evropi, na drugi pa golobradi ljubljanski mladeniči. Za te fante je bila že priprava na tekmo nekaj posebnega, se spominja Đurović: "14 dni pred tekmo smo izvedeli, da bomo igrali. Vsi smo bili iz sebe. Igrali smo s svojimi idoli, od katerih smo imeli plakate in podpise, ko so bili z jugoslovansko reprezentanco na pripravah v Ljubljani. Mi nismo hodili po tleh, smo kar lebdeli. Ves čas smo se pogovarjali o tej tekmi, kdo bo kril Dražena in podobno."

"Na hitro so nas registrirali. Ker se je mudilo, so nas za licenčni karton slikali kar na avtobusni postaji pod uro, ko smo šli na neko svojo tekmo. To je bila za nas glavna trofeja," je dejal Đurović. Na koncu je v Zagreb odpotovalo le devet košarkarjev: "Usoda je hotela, da nas je šlo le devet. Milutin Rešetarević se je nekaj dni predtem šel zabavat in se je od sreče napil. Ko je to izvedel Zmago Sagadin, ki je tedaj prevzemal mladinski pogon, ga je pustil doma. Najvišji v ekipi je bil Andrej Novina, ki je bil visok 195 cm. Najstarejši je bil Jože Maček, ki je bil mladinec in se nam je pridružil. Z nami ni treniral, ampak so ga priključili, kot so tudi prek zvez Jureta Zorčiča, igralca Ilirije in sina Iva Zorčiča, ki je bil takrat direktor Olimpije. Potem smo bili trije letnik 1968, drugi pa mlajši."

Dražen podiral Koraćev rekord
"V evforiji smo pred tekmo spraševali, kaj bo, če jih premagamo. Lorbek je v šali dejal, da vsak dobi avtomobil in si lahko izbere katerega. Najprej smo bili pred tekmo vsi pogumni, a ko smo prišli v dvorano in videli, da je polna, smo se pa malce prestrašili. Trenerji nas niso taktično nič pripravili, le rekli so, naj igramo in se borimo. Za nekaj sproščenosti je poskrbel Strmole, ki se je na tekmo pripravljal z vokmanom, in Sagadin ga je seveda okaral. Nato nam je naročil tudi, da ko nas bodo novinarji pred tekmo in med polčasom želeli kaj vprašati, ne smemo dajati izjav. Najprej so za rokav pocukali Daga Kralja, ki je upošteval Sagadina, nato pa je prišel Strmole in dejal, da lahko on kaj pove,"
se spomni Đurović.

Že pred tekmo je bilo prelitega veliko črnila, saj je Dražen v medijih napovedal, da bo podiral jugoslovanski rekord. Predtem ga je imel v lasti še en jugoslovanski košarkarski genialec Radivoj Korać, ki je leta 1962 v dresu OKK-ja Beograd zagrebški Mladosti nasul 74 točk. Šibeniški Amadeus je dejal, da ko podere rekord, bo zapustil igro in se usedel na klop, a ni bilo tako: "Ni se zaustavil in zmagovalec, kakršen je bil, je igral do konca."

Vsi so podajali le Petroviću
Zagrebčani so ključne može pustili na klopi. Številni izmed njih se sploh niso slekli in so le opazovali Draženov šov. Le Petrović je igral od glavnih nosilcev: "Vsi košarkarji Cibone so se dogovorili, da bodo igrali le nanj. Čakali so ga, čeprav so bili sami, so podajali Draženu. Pokrival ga pa je le en košarkar. To je bila smešna tekma. Mi bi lahko skušali preprečiti ta rekord, saj smo vedeli, da ga bo podiral. Lahko bi ga podvajali ali ga pokrivali kar trije, delali na primer osebne napake in ne bi dosegel toliko točk. On je bil za nas Bog. Nad njim sploh nismo delali osebnih napak. Seveda bi nas preigral in delal proti nam, kar bi hotel. Ampak tudi mi nismo do njega nastopili agresivno ali kar koli. Tega sploh nismo upali. Občudovali smo ga kot božanstvo."

V tem posebnem večeru za Dražena in ljubljanske mladeniče je nastalo cel kup anekdot: "Povedemo z 2:0 in še 4:2, na klopi se potem v šali Gregor Stražiščar zadere: "Imamo jih." Strmole na tekmi pade. Vsi se smejimo in ga želimo pobrati, a on ne, naj ga Dražen. Petrović ga pobere, smejala se mu je tudi dvorana. Potem pa si Strmole roke en teden ni umil."

Iz igre Dražen metal 40/60
"Cibona je želela čim prej do žoge. Jaz sem bil organizator igre in sem verjetno izgubil nekaj deset žog (smeh). Igrali so cono 3-1-1, ki se razbija s podajami. To smo mi že vedeli, a ko so se postavili vsi ti visoki košarkarji, so podaje presegli. Če jo niso prvi trije, jo je pa eden izmed naslednjih. Če smo jih pa morebiti prebili, so nas pa kar pustili, saj so čim prej želeli žogo in v napad,"
je dejal Đurović, ki je dodal, da je poln Dom sportova zaploskal Olimpijinim mladcem, saj jim je preprosto ta dirka za rekordom bila všeč.

Tekma se je končala s 158:77 in 112 točkami Dražena. Že ob polčasu (77:35) je čudežni deček jugoslovanske košarke prispeval 67 točk. Kot se spominja Đurović, mu na začetku ni šlo, saj je bil kar malce nervozen, a nato je začel šibeniški stroj mleti. V 24. minuti je zadel trojko in podrl rekord. Deset minut pozneje je dosegel že 100. točko. Na koncu je srečanje končal z metom za dve 30/40, za tri 10/20 in proste mete pa je metal 22/22. Vse je bilo podrejeno le Draženu. Zagrebčani so mladeniče tudi pustili, da so metali, ko jim ni uspelo odvzeti žoge. Namreč kot se spominja Đurović, so v tisti sezoni Ljubljančani dali Ciboni tretji največ točk. Večer bo generaciji, ki se še danes srečuje, in na teh srečanjih sta glavna temi Dražen in Cibona, večno ostal v spominu, kot pravi Đurović: "Treba je na parketu gledati takega mojstra. To je bil privilegij."

Cibona – Olimpija 158:77 (77:34)
Cibona: Petrović 112, Anzulović 16, Rizman 14, I. Nakić 14, Šoštarec 4, M. Nakić, Cvjetičanin, Arapović, Čutura, Ušić, M. Pavlićević, Vukićević.

Olimpija: Maček 16, Erjavec 15, Novina 15, Strmole 9, Zorčič 8, Đurović 8, Stražiščar 6, Merzelj, Kralj.

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
el CARTEL
# 09.10.2015 ob 09:50
radovan lorbek, že takrat je mutil :)

sicer pa, dražen je veličina, a izživljati se tako nad otroci je pa nedostojno šampiona. tega nikoli nisem maral, da se veliki izživljajo nad malimi (recimo nizozemska ko vodi 9:0 proti san marinu in se kar borijo da dajo tisti 10 gol - zakaj?)
pici.poki
# 09.10.2015 ob 09:56
Dražen je pa dal 112 točk proti mladincem Olimpije, ker je takratni sekretar Radovan Lorbek prepozno registriral članske igralce in prve tekme niso smeli igrati. Mladi ljubljančani so bili v takšnem šoku, ko so zagledali na igrišču Dražena, da so mu skoraj kar žogo podajali...

Kaj pa rekord Zdenka Babića (144 točk), ki ga je dosegel (mislim da) le nekaj mesecev kasneje proti Apoelu. Tretjerazredni ciprčani so sicer takrat igrali 100% obrambo. Zadarčani so že prvo tekmo v pokalu Korača dobili z astronomsko razliko.

Oba rekorda zame nimata smisla, ker to nista bili neki resni tekmi. Se je pa teh časov fajn spominjat...
jurica
# 09.10.2015 ob 10:17
Anegdota pravi,da se je Drazen Petrovic bolj kot ravnatelja in učitelja matematike skupaj, na svoji šoli bal čistilk.
Zvecer so ga z metlami preganjale ven iz telovadnice ob 22.00 uri, zjutraj pa je Dražen že pred poukom ob 06 bil v telovadnici..dopoldanska smena čistik pa tudi :)
Nekoč naj bi ga neka čistilka, ki ga ni poznala, vprašala, če ima brata dvojčka, glede na to, da je vedno v telovadnici..
Ja Drazen, legenda!
el CARTEL
# 09.10.2015 ob 09:51
V dvorani Miru in prijateljstva v Pireju so s 87:78 ugnali madridski Real, Dražen pa je blestel s 36 točkami

tole je recimo zame veliko večji dosežek, v finalu, kjer te pokrivajo na polno (tokret za spremembo profesionalni košarkarji) je neverjetno.
sammy13
# 09.10.2015 ob 09:51
Zbornaya, a je res tako majhen?
alexxx
# 09.10.2015 ob 09:40
Haha, tale Strmole je moral bit pa res faca
Bivši uporabnik
# 09.10.2015 ob 09:58
Naj-najlepša hvala za tale članek! Že od malega sem se spraševal, kakšne so bile okoliščine, da je Draženu uspel ta dosežek!

112 točk, noro... ne glede na mlajšo vrsto Olimpije.

Kakšnih deset let kasneje se spomnim tudi dosežka Matjaža Tovornika, ki je dosegel 82 točk z metom 17/19 za dve in 14/22 za tri točke ter zadel še 6 prostih, tistikrat je edino nekdo prišel blizu takšni tekmi kot Dražen proti mladinski Olimpiji.
EnaK
# 09.10.2015 ob 11:12
Ja, to so bili res lepi casi. Uspesni nastopi Drazena in sovrstnikov so poskrbeli za dobesedno evforijo pri otrocih in mladih, vsi smo hoteli biti Drazen in trenirati kosarko. Klubi so bili polni, cele dneve smo se druzili na kosarkaskem igriscu, se preigravali..

Se vedno moj edini idol zaradi osredotocenosti na to, kar mu je bilo najdrazje, zaradi igrivosti, motiviranosti, zavzetosti, trdega dela, zmoznosti na noge dvignite mnozice s svojimi atraktivnimi potezami in zaradi vedno poznanega cilja - to je zmaga. To je bila takrat zame velika sole: ce si ne zadas cilja, se ne smes cuditi, ce koncas nekje cisto drugje.

Na igriscu neusmiljen, emocionalen, natancen, hiter, okreten in nepredvidljiv s svojimi "fintami", zunaj igrisca velik gentleman in razgledan clovek. Zal je bil samo eden in edinstven in trenutnim generacijam bo verjetno tezko razumeti navdusenjem nad kosarkaskim Mozartom nas, ki smo imeli privilegij spremljati to atraktivno igro.

No, casi se spreminjajo, tudi kosarka se je razvila naprej. Vedno bolj se igra na moc, na agresivnost, telo na telo....Vedno bolj se divja od kosa do kosa... Pravi čar te igre se je zame po 7. junijem 1993 sčasoma razblinil, pa čeprav se vedno z veseljem pogledam kaksno tekmo.

Hvala Drazen.
Jan35
# 09.10.2015 ob 10:35
Privilegij je bilo že Dražena gledati na televiziji, kaj šele igrati proti njemu.
PONOS
# 09.10.2015 ob 10:14
Kdor igra košarko ve, tudi če igraš sam brez nasprotnikov da bi tekel le gor in dol je težko dati 112 pik. v regularnem času 22/22 prosti meti hudo.
Zbornaya Komanda
# 09.10.2015 ob 09:41
Slovencem se je vedno zdelo, da so priviligirani, če jih drugi razbijejo.
Rafael Zupančič - Raf
# 09.10.2015 ob 10:40
Imel sem čast kot mladenič se rokovati in srečati z njim, ko nas je obiskal v Kamniku, takrat je še igral za Šibenko in je bil že v reprezentanci Jugoslavije, z eno besedo pravi športnik in človek velike širine, ki mu je dobrodelnost bila blizu, utiral je pot evropskim košarkarjem v NBA, spomnil sem se heca, imel sem poster sestavljen iz večih delov, pa je bil previsok, da bi ga lahko dal na steno, škoda, da je tako nesrečno zaključil življenje, večna slava mu.
The_Rocket
# 09.10.2015 ob 10:25
Dobro, Dražen je vsekakor en najboljših evropskih košarkarjev vseh časov, o tem ni nobenega dvoma. Ampak tale rekord je pa totalno brezvezen. V Evropi obstaja (sploh pa v celotni zgodovini evropske košarke) vsaj 100 (pa verjetno še veliko več) igralcev, ki bi v takih razmerah dosegli podobno številko. Igraš proti igralcem, ki te sploh ne krijejo, celotna ekipa podaja samo tebi in vsi skupaj, vključno z nasprotniki, si želijo da postaviš rekord. What's the point?
Pims
# 09.10.2015 ob 10:14
Vsa čast Draženu in njegovim dosežkom. Je pa bila Olimpija v poznih osemdesetih edini klub, ki je premagoval Cibono z draženom. Po zaslugi zahteve Zmaga Sagadina po granitni obrambi in obrambi Jureta Zdovca, ki je kril Dražena. Sam sem bil na dveh tekmah, nekaj pa sem jih spremljal tudi po TV ju.

Takšnega obrambnega igralca, oziroma igralca s posebnimi nalogami pri nas ni bilo več Nekaj podobnega so hotelu ustvariti iz Jake Daneva, pa je bil bolj bleda senca Jureta.
SLOBloodPatriot
# 09.10.2015 ob 13:45
Dražen je bil in bo ostal legenda forever!
Belphegor
# 09.10.2015 ob 10:08
drugače je pa tudi Petranović pri več kot 40 letih dosegel stotico v drugi ali tretji naši ligi ;) v treh četrtinah...
sik
# 09.10.2015 ob 12:21
Legenda in vzornik.
Hvala za vse.
Počivaj v miru.
atom ant
# 09.10.2015 ob 11:25
Dvomim, da se je Dražen pretirano bahal z izjemnim dosežkom, ko je 16-letnikom natrosil stoplusducat košev.
Na vseh slovenskih portalih, v zadnjih dneh, pa le prebiramo o "neverjetnem dosežku - 112 košev na eni tekmi" doseženim pred 30-imi leti.
Pa kaj je z nami narobe?
pici.poki
# 09.10.2015 ob 10:50
Pretanovič dal 100 točk...

Večer pred tekmo pa mislim da je bil na fešti ob slovesu Slavka Kotnika (dolgo v noč)...
govorimResnico
# 09.10.2015 ob 10:16
el CARTEL: vse je ok, oba ga očitno dovolj cenima. Hotel sem samo povdariti, da je bil tudi sam komaj kaj bolj odrasel... Skratka, največji igralec, ki smo si ga takratne generacije lahko ogledale v živo. In v živo ti je bilo šele jasno, kakšna klasa je!!!
sik
# 09.10.2015 ob 14:43
@Tilen Jamnik

Vsa čast za tele prispevke za vse nas nostalgike, ki smo res uživali takrat ob Draženu in seveda vseh ostalih mojstrih košarke, pa ne samo Yu košarke, takrat so bili enkratni tudi rokometaši, pa nogometaši in vaterpolisti...res neverjeten potencial je imela in bivša država in danes seveda vse njene naslednice.
Imeli smi kar nekaj Dream teamov različnih obdobij v košarki Cibona, nekaj časa nepremagljiva, pa kasneje Jugoplastika, pa reprezentanca, ki je igrala takrat najlepšo košarko na svetu in celo veliki Magic Johnson jih je z občudovanjem gledal.
Pa še nekaj je pomembno poudariti velikost osebe Vlado Divac.Film katerega link je posredoval eden od forumcev (hvala) lepo prikaže, da šport ne pozna meja, barve kože, verskih razlik...Vlade vs Dražen odličen film, ki pove vse o čudoviti strani športa.
Britaf
# 09.10.2015 ob 12:49
ce so se zbrali 14 dni pred tekmo to niti niso bili mladinci Olimpije ampak fantje z ulice.
Torej je nasul 112 pik osebam ki niso profesionalno igrali kosarko.

To postavi bnjegov dosezek pod velik vprasaj.
bebest
# 09.10.2015 ob 12:33
Moj poklon, košarkarski Mozart!
simon-rupsi
# 10.10.2015 ob 11:06
veza
Dražen je bil genij, a Zdovc kot igralec bi ga spravil v mali žep in danes bi ga utrujali s podvajanjem in menjavami obrambnih igralcev na njem, ne bi mu šlo tako gladko...


Tako kot se to počne na Stephenu Curry-u, Kevinu Durantu a ne :).. Si "pameten" da ti čokolino leze iz ritke.

Dražena so ravno tako udvajali, na njemu je bila celotna peterka pa je samo vrgel žogo, ki je cefrala koš. =).

Dražen je bil tak majster, da je proste mete zadeval bolje z zaprtimi očmi kot naši novodbneži z odprtimi.

Tako da spoštovanje proti največjemu evropskemu šuterju vseh časov... Dražen je dobil vse strelske dvoboje s takratnimi vrhunskimi strelci kot so bili Oscar Schmidt , Nikos Galis ...

kdo je danes na evrospkih tekmah sploh sposoben povprečno zabijat 35 pik na tekmo! 7-8 trojk!... nihče!
dunbar
# 09.10.2015 ob 12:14
Treba je vedeti, da je kljub svoji superiornosti takrat bil še mulc, ki mu je očitno ta rekord veliko pomenil. Zakaj pa ne? Nam pa so ostale anekdote, ob pa katerih sem se prav nasmejal.
niceasmay
# 09.10.2015 ob 10:33
Oh ja, časi ko je bila košarka še igra...
niceasmay
# 09.10.2015 ob 10:32
Oh ja, časi je bila košarka še igra...
Gepard007
# 09.10.2015 ob 20:21
Dražen je bil košarkarski genij!
EnaK
# 09.10.2015 ob 14:43
Zanimiv prvi del intervjuja (od sestih na YT) v eni od tv oddaj z Drazenom leta 1992.

https://www.youtube.com/watch?v=BBvEm7v0
DsY

Genialno, kako ima statistike tekem v glavi,... kako komentira pretekle tekme do najmanjsih podrobnosti. Drazen je zivel za kosarko.
sam-zee
# 09.10.2015 ob 13:57
Dražen res car.

Mi je pa zanimivo da veliko ljudi pljuva po Gogiju, ki se pravtako ogromno trudi, vsako leto napreduje in ga cenijo malodane vsi košarkarski strokovnjaki v ZDA kot top pleja. Pa ga vseeno dajemo(te) v nič. Smešno.
govorimResnico
# 09.10.2015 ob 10:04
el CARTEL: verjetno si slabo prebral:"Olimpijini kadeti, košarkarji stari 17 let...z Draženom Petrovićem, ki je bil – čeprav je bil star šele 20 let" Tri leta starejši Dražen in izživljanje nekako ne gre skupaj. Sicer pa bi v tistem času lahko pripeljali tudi NBA-jevce, pa bi jim ob slabem pokrivanju nasul, kolikor bi hotel, po moje. Takšen Dražen - tudi v današnjem času!!!
Ladu
# 09.10.2015 ob 20:24
Dobro, Dražen je bil res car, ampak tisti ki redno spremljamo RTV portal opažamo zelo podobne si novice, ki so prežvečene vsaj 4x letno. Že sama beseda NOVica govori, da naj bi bilo to nekaj novega. Boste morali na RTV-ju malo pogledati po slovarjih, da se naučite vsaj osnov ...
iluvatar
# 09.10.2015 ob 19:41
Zakon članek!
timoti
# 09.10.2015 ob 13:16
Kakasna je pa cona 3-1-1 ? A preko celega igrisca, conski presing?.

Ker pri obrambi od linije trojke nazaj se nisem vifel cone 311, samo 1-3-1.
čarli23
# 09.10.2015 ob 12:57
Pravilen naslov bi bil Dražen Petrović dal 112 točk mladincem/kadetom Olimpije namesto Olimpiji. Ampak se to vedno izpušča, da izpade večji car kao dal je drugi članski ekipi 112 točk. Lahko bi se temu reklo tudi izživljanje nad nedoraslim tekmecom, praktično otroki.
sik
# 09.10.2015 ob 12:30
@EnaK

Z vsem se močno strinjam.
Odlično si opisal legendo.
yoda
# 09.10.2015 ob 10:44
še link...
yoda
# 09.10.2015 ob 10:43
hud dokumentarec

[video]https://vimeo.com/36827025[/video
]
Bivši uporabnik
# 09.10.2015 ob 10:15
@Belphegor

Pa res:
LINK

V članku piše, da je bil s tem dosežen nov slovenski rekord (2003), konkretneje šlo je za slovenski pokal. Najbrž je to še vedno aktualni rekord v slovenskih tekmovanjih?
7up
# 10.10.2015 ob 07:39
Tukaj je se link

Klik
7up
# 10.10.2015 ob 07:37
dirknowitzki

Mislim, da je to rekel Reggie Miller in ne Jordan. Eden od razlogov, ki jih je omenil je bil, da je imel zelo "čuden-neprijeten" vonj:)

Kakorkoli, Dražen v NBA ni nikoli dal 50 točk!
7up
# 09.10.2015 ob 14:08
Wilt Chamberlain je tudi osvojil 100 točk. Pri tem mu je nasproti stala motivirana ekipa NBA profesionalcev in še niso poznali trojk.
mile952
# 09.10.2015 ob 13:39
Slovencem se je vedno zdelo, da so priviligirani, če jih drugi razbijejo.

He, he, he....Zbornaya, tale je pa dobra, že dolgo se nisem tako nasmejal...
mend055
# 09.10.2015 ob 10:36
Sam sem enkrat na igrišču pri vrtcu dosegel cca 879 točk in to v dveh dnevih, vsakič po par ur dnevno. Bil sem sam na igrišču in sem metal in metal in metal in košev ni bilo konec.
Tudi nisem metal/igral z mlajšimi od mene, tako da tu pa ja ne bo pripomb (sicer čisto upravičenih).
mend055
# 09.10.2015 ob 10:34
drugače je pa tudi Petranović pri več kot 40 letih dosegel stotico v drugi ali tretji naši ligi ;) v treh četrtinah...

Je pač tekmoval s - skoraj - soimenjakom.
el CARTEL
# 09.10.2015 ob 10:06
Belphegor @ obramba je bila kakršna je bila. pa vseeno niso ravno vsi dajali 30+ točk vsako tekmo.

da ne bo pomote, 112 točk je impresivno, ker imam občutek,da 112 točk nekateri "profesionalni" koarkarji še na treningu ne bi mogli doseči (ob povsem odprtih metih). le malce manj sem impresioniran, ker se je boril na polno proti otrokom. ostalo sploh ni sporno. še vedno je bilo potrebno dati teh 112 točk, pa četudi si sam na igrišču :)
bob
# 11.10.2015 ob 14:18
Kakorkoli, proti komu je igral Dražen, je tekmo vzel 100% resno in vedno našel izziv. In tako je bilo tudi proti kadetom Olimpije. V finalu pokalnih prvakov je dal Snaideru 62 točk. Petrović je bil prava nezgrešljiva šuterska mašina in velik virtuoz s skoraj fanatičnim pristopom. Bil je eden največjih talentov, veliki garač z 100% zmagovalno mentaliteto in idol moje generacije.
lmatjaž
# 11.10.2015 ob 14:15
Takih ne delajo več.
simon-rupsi
# 10.10.2015 ob 11:09
Dražen je bil takrat zgolj star 21 .. mladinci pa malo mlajši =).---
seven7
# 09.10.2015 ob 14:28
V bistvu je bil dražen samo 4 leta starejsi od nekaterih... :)
Kazalo