Zoran Martić v ponedeljek zvečer ni imel zares razpoloženega varovanca. Še največ sta na trenutke pokazala Jan Špan in Aleksandar Lazić. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Zoran Martić v ponedeljek zvečer ni imel zares razpoloženega varovanca. Še največ sta na trenutke pokazala Jan Špan in Aleksandar Lazić. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Sixt Primorska je osvojila drugo lovoriko v kratki zgodovini kluba. Oba pokala je dvignila v Tivoliju. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Jusuf Sanon je imel veliko težav že s prenosom žoge, kaj šele s kreacijo napada in razigravanjem soigralcev. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Primorska bo prvo tekmo v Ligi ABA 2 odigrala v petek, ko bo gostila Sutjesko. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
V petek v Stožice prihaja Mornar iz Bara, ki bo ob taki igri prav tako zelo visoka ovira. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Košarkarji Sixta Primorske so v Tivoliju z zmago s 83:71 prišli do prvega superpokala in tako na najlepši način odprli tretjo sezono klubskega obstoja. V hramu slovenske košarke so februarja osvojili prvo klubsko lovoriko, ko so bili najboljši v pokalu, zdaj pa so se na kultnem parketu pod Rožnikom veselili novega uspeha. "V tej dvorani sem preživel lepe trenutke že kot igralec in res se rad vračam sem. Pred tekmo sem pomislil na to. Tokrat je v vsakem pogledu zmagala boljša ekipa. V vseh segmentih smo bili boljši od nasprotnika," je v uvodu povedal trener koprskega moštva Jurica Golemac.

S predstavo tigrov je bil nekdanji slovenski reprezentant zadovoljen, a, kot je, kljub prepričljivi zmagi, ki bi glede na videno na terenu lahko bila še precej višja, zatrdil, to še ni to, kar pričakuje od svojih varovancev: "Ko v Ljubljani premagaš Olimpijo, si seveda zadovoljen. Hkrati je to prvi superpokal za Primorsko, kar je še ena zgodovinska stvar za klub. Pripravljeni smo na začetek sezone. Stanje je v redu, a še zdaleč od tistega, kar želimo. Pričakujem, da bo ekipa najbolje videti nekje po naslednjem reprezentančnem oknu, tam pred novim letom, recimo."

Kot je Golemac pred kratkim poudaril v intervjuju za MMC, so na vsakem položaju močnejši kot lani. Besede so se potrdile na superpokalnem obračunu, ko so ravno poletne okrepitve bile najbolj razigrane, predvsem Marko Jagodić Kuridža in Lance Harris, ki sta skupaj dala 43 točk. "Pripeljali smo tudi izkušene igralce, ki so navajeni na takšne tekme. Zaradi tega so tudi igrali nekoliko več. So košarkarji, ki imajo v nogah takšne tekme, ki se igrajo za lovorike. Tudi če bi tokrat slabše odigrali, bi ostal prepričan, da smo z njimi zadeli," je sklenil Golemac, ki je glede nekaterih mlajših košarkarjev, ki so igrali manj oziroma niso stopili na parket, vse pomiril in dejal, da je sezona še dolga, tekem bo še ogromno in s tem tudi veliko priložnosti zanje.

"Najbolj nadarjena ekipa v Evropi" ni dovolj
Za zdaj je jasno, da so v Ljubljani kadrovali precej slabše kot v Kopru. Razumljivo je, da so bili v zmajevem gnezdu zaradi napornega ritma treh tekmovanj primorani v razširitev kadra, toda zdi se, da je imela količina precejšnjo prednost pred kakovostjo. V sredo je direktor Roman Lisac na predstavitvi moštva z nasmeškom celo razlagal, da ima Olimpija "najbolj nadarjeno ekipo v Evropi, ki bo letela po igrišču". Res je, da je obenem pozval javnost k potrpežljivosti, a predstava, kakršna je bila proti Primorski, gledalcev v Stožice oziroma v Tivoli ne bo vrnila, kar je tudi cilj vodstva kluba. Prej nasprotno. Preprosto obetavni mladeniči niso dovolj. V ponedeljek zvečer je bil Lisčev pogled mrk in zaskrbljen.

Ob koncu prve četrtine so Ljubljančani še vodili s 14:11, sledila pa sta popoln mrk in razpad sistema. Velikih 20:0 ni bilo nič presenetljivega glede na dogajanje na parketu. Medtem ko so Primorci polnili domači koš, so na drugi strani nemočni in popolnoma razglašeni zmaji brez prave ideje imeli težave že s postavitvijo napadalnih akcij, kaj šele z njihovo izvedbo. Brez repa in glave so napade zaključevali tik pred iztekom 24 sekund, po večini s posiljenimi meti, prek rok in po individualnih akcijah. Dolgo Olimpija ni bila videti tako nemočna, kot je bila v tistih trenutkih. Po zaostanku s 50:30 so se nekoliko približali. Tedaj je bil razpoložen Aleksandar Lazić, ki si verjetno ob Janu Španu edini zasluži pozitivno oceno. Poskusili so s številnimi (neizdelanimi) meti izza črte in nekaj so jih zadeli ter tako znižali zaostanek. A hitro so znova naredili ogromno napak in Primorska je mirno ter brez težav v vitrino pospravila lovoriko.

V petek že začetek Lige ABA
"Marsikaj je šlo narobe. Nedvomno se nam je poznalo tudi to, da tisti, ki so bili v reprezentancah, tudi približno niso uigrani. Dokler smo igrali s tistimi, ki so bili ves čas na pripravah, smo držali ravnotežje, potem pa smo padali z vsako menjavo. Na koncu prve in začetku druge četrtine nismo imeli prave energije,"
je povedal Martić, ki ga pred petkovim uvodom v Ligo ABA, kjer so si pri Olimpiji zastavili visoke cilje, ki pa so s tako igro nedosegljivi, čaka še precej dela.

Zmaji so močno klonili že na superpokalu Lige ABA, kjer jih je v drugem polčasu Crvena zvezda povsem nadigrala. "V drugem polčasu je bilo proti Zvezdi tudi precej objektivnih razlogov, saj smo ostali brez vseh centrov. Poškodovala sta se Begić in Jones, praktično smo tako igrali z lahkimi štiricami proti težkim peticam in preprosto nismo imeli možnosti. Proti Primorski smo vedeli, da za nas ne bo enostavno, saj smo zaradi odsotnosti reprezentantov slabše uigrani, kot bi lahko bili," je pristavil Martić, ki deset tednov ne bo mogel računati na Erjona Kastratija. Ta se je poškodoval na reprezentančni akciji. Koliko časa bo odsoten kapetan Mirza Begić, še ni jasno, a naj poškodba ne bi bila hujša.

Olimpija je brez dvoma sestavila nadarjeno zasedbo, toda obetavni košarkarji s porazi in tako igro ne bodo napredovali. Ob sebi potrebujejo izkušene in (predvsem) kakovostne igralce, ki jih bodo vodili. Pri Olimpiji pravega vodje ni, pod obročem pa so na primer glavno breme prevzeli celo košarkarji, ki so lani (z razlogom) imeli obrobno vlogo. Lanska Olimpija je bila v takšnem obdobju videti bistveno močnejša in suverena, pa je bil proračun za člansko moštvo precej nižji. Cilji pred novo sezono – vse tri domače lovorike, drugi del Fibine Lige prvakov in prva šesterica Lige ABA (želja celo prva štiri mesta) – pa že 24. septembra ne bodo vsi izpolnjeni.