Sani Bečirovič: 'Forma se nam res vzpenja. Upam, da nas bo ta ponesla še daleč in da imamo še kar nekaj rezerv v naši igri.' Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Sani Bečirovič: 'Forma se nam res vzpenja. Upam, da nas bo ta ponesla še daleč in da imamo še kar nekaj rezerv v naši igri.' Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Jaka Lakovič
Jaka Lakovič je proti Hrvaški spet našel formo, ki jo je proti Braziliji le še nadgradil. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Gašper Vidmar
Gašper Vidmar je dobro začel tekmo, saj je zadel tri od štirih metov, nato pa je prejel močan udarec v ramo, a je tekmo lahko nadaljeval. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Lakovič rešil potapljajočo se barko

Slovenska reprezentanca je v Carigradu v četrtem nastopu še tretjič zmagala, hkrati pa z igro dokazala, da se forma res ves čas stopnjuje. V tekmo so se resda prikradli krizni trenutki, a Slovenija v nasprotju s prejšnjimi prvenstvi po stampedu nasprotnika ni izgubila glave, temveč se je iz težkega položaja znala izvleči. Podobno je bilo že v ponedeljek proti Hrvaški, tokrat se je zmagovita končnica ponovila tudi proti Braziliji.

Sani prvič začel v prvi peterki
Memi Bečirovič je v začetno peterko prvič postavil sina Sanija. Ta je zaupanje upravičil, ob metu iz igre 1/4 je resda dosegel le šest točk, a s podajami je ves čas pomagal k tekoči igri. Z devetimi skoki je bil celo najboljši košarkar v tej prvini na tekmi. "Srečanje sem začel v prvi postavi, kar je bil zame dodatni motiv. Po vseh problemih, ki sem jih imel zadnji teden z ramo, je bilo stanje kar solidno, to sem tudi povedal trenerju, on pa me je poslal od prve minute na parket. Brazilci so igrali z nizko postavo, kar je bila zame dodatna spodbuda," je povedal 29-letnik.

Brezec pridobiva samozavest
Na samem začetku je eksplodiral Primož Brezec, ki je dosegel prvih osem slovenskih točk. Svojo zadnjo (16. točko) je dal sredi druge četrtine, ko je Slovenija s serijo 14 zaporednih točk povedla s 34:18. "Moram priznati, da sem se nekoliko dvignil v formi. V tekmo sem šel odločno, zadel sem nekaj lahkih metov izpod koša. S tem sem pridobil samozavest. Upam, da bom v nadaljevanju turnirja prikazal še boljše igre," se Brezec spominja izjemnega začetka tekme.

Lakovič zadel glavnino slovenskih trojk
Najvišji slovenski igralec v Turčiji je v prvem polčasu zadel vseh sedem metov iz igre. Slovenski met za dve točki je bil naravnost sijajen (21/29, 72-odstoten), a ključni košček sestavljanke je s svojimi trojkami nedvomno prispeval Jaka Lakovič. Košarkar Barcelone je izza črte 6,25 metal 6/11 (vsi njegovi preostali soigralci pa skupaj 2/11). Leandro Barbosa (met iz igre: 6/18) je tri minute pred koncem zgrešil trojko, s katero bi Južnoameričani lahko povedli z 71:70, na drugi strani pa je "Jale" z dvema zaporednima trojkama tehtnico dokončno premaknil na slovensko stran.

Cona je bila skoraj usodna
Kaj se je dogajalo v črnih minutah? "Njihova cona nas je povsem uspavala. V napadu smo enostavno igrali preveč pasivno in nismo zadeli nekaj metov, ki gredo po navadi skozi mrežico. Nekaj minut nismo dosegli koša, tega si več ne smemo dovoliti. Na srečo sta Lakovič in Nachbar zadela nekaj pomembnih metov. Na naslednjih tekmah moramo paziti, da ne pademo več v tako slabo serijo," razmišlja Brezec.

Skok povsem na slovenski strani
Eden ključnih elementov v igri je bil skok, ki ga je Slovenija presenetljivo gladko dobila (35:23). "Vzrok za to morda tiči v večji želji po zmagi, njihove igralce smo zelo dobro zapirali, v skok so se vključevali celo naši branilci, zato nam je bilo to prvino lažje nadzorovati. Res pa je, da imajo Brazilci izjemno atletsko, skakalno ekipo, zato nas še toliko bolj veseli, da smo bili v tej prvini boljši," je navdušeno pripovedoval Boštjan Nachbar.

Tokrat na parketu le osem Slovencev
Selektor je tokrat na parket poslal le osem igralcev. Ob Hasanu Rizviču, Jaki Klobučarju in Goranu Jagodniku, ki niso igrali že proti Hrvaški, je na klopi tokrat obsedel tudi Samo Udrih. Sani Bečirovič je očitno povsem saniral poškodbo rame, saj je igral 33 minut: "Upam, da je poškodba le še preteklost. Verjamem, da od danes naprej lahko igram povsem normalno. V metu še nisem tako dober, zato se skušam na druge načine vključiti v igro, povezati igralce. Tisti, ki so v boljši formi, lahko s tem bolje pridejo do izraza. Delam tisto, kar selektor od mene pričakuje. Če so to podaje, tudi prav, le da Slovenija zmaguje."

Iz Carigrada

Lakovič rešil potapljajočo se barko