Boj za tri mesta, ki iz skupine C in D vodijo na svetovno prvenstvo – to bo prihodnje leto na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji – bo še zelo napet. Foto: www.alesfevzer.com
Boj za tri mesta, ki iz skupine C in D vodijo na svetovno prvenstvo – to bo prihodnje leto na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji – bo še zelo napet. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija na obračunih s Finsko ni upravičila vloge favorita. V Espooju je v petek klonila s 86:76, v Kopru pa po zelo slabem prvem polčasu s 83:79. Pred minulima kvalifikacijskima obračunoma je na devetih medsebojnih srečanjih nordijska zasedba slavila le enkrat, zdaj pa je na obeh pokazala bistveno več od evropskih prvakov. Slovenija ima tudi ob odsotnosti NBA-jevcev in evroligašev bistveno širši izbor kakovostnih igralcev, že sam pogled na klube, v katerih posamezniki igrajo, nazorno potrjuje, da je močnejša, toda tokrat olimpijski polfinalisti tega na parketu niso potrdili. Večkrat so dokazali, da premorejo individualno kakovost, hkrati znajo odlično delovati kot prava ekipa in so sposobni igrati tako učinkovito v napadu, kjer imajo kar nekaj orožij za doseganje lepega števila točk, kot tudi čvrsto in agresivno v obrambi. Toda napak v igri je bilo zdaj preveč.

Sorodna novica Sekulić: Ni bil problem v uigranosti, problem je bil v preciznosti

Ob neprepričljivi obrambi je bil na obeh tekmah slovenski napad razglašen. "Dvakrat v štirih dneh smo imeli zelo slab strelski dan. V drugem polčasu je bil tokrat met malo boljši, tudi žoga je malce lepše tekla, a smo vseeno popolnoma pozabili, kaj je naša rdeča nit. Torej tranzicijska igra, hiter pretok iz obrambe v napad, kar v prvem polčasu sploh ni bilo mogoče. Težko je igrati tranzicijo po dobljenih koših, mi pa smo dopustili kar 52 točk. V drugem delu smo zadeli nekaj več metov z razdalje, potem tudi daš kakšen lažji koš. Po eni strani je prisoten pritisk na fantih, ki so prvič tu. Breme nekaterih je večje kot v preteklosti. V Evropi smo nekaj že dosegli in imamo tarčo na hrbtu. Moramo se bolje spopasti s pritiskom," je povedal Klemen Prepelič.

V prvem polčasu Finci odčitali košarkarsko lekcijo

Selektor Aleksander Sekulić je opozoril, da je volčje krdelo zelo nevarno z meti z razdalje in se njegovi igralci odlično gibljejo brez žoge. V prvi vrsti to velja za Sasuja Salina, ki je blestel na prvem dvoboju v Espooju s 25 točkami, v Kopru pa so ga Slovenci neuspešno lovili in pokrivali v prvem polčasu, ko je dal 13 točk, Finci pa so naredili odločilno prednost s +21. V slovenski obrambi je manjkalo agresivnosti, čvrstosti, hkrati tudi odgovornosti in osredotočenosti, v napadu pa ni bilo ne povezanosti ne ideje, vse je bilo na silo in pravega razigranega posameznika ni bilo. Z glavo skozi zid pač ne gre. Videti je bilo, da se mučijo za vsak koš, na drugi strani pa je bilo vse lahkotno, ko so gostje zlahka z nizanjem hitrih podaj prihajali do odprtih položajev in lahkih košev. Že do polčasa, ko lahko rečemo, da so susijengi evropskim prvakom odčitali košarkarsko lekcijo, je tako Finska dosegla kar 52 točk, gostitelji pa so v garderobe odšli poklapani z visokim zaostankom (31:52).

"Odigrali smo slabo tekmo. V prvem polčasu nam enostavno ni šlo nič od rok. Finci so bili v prvem polčasu bistveno agresivnejši in samozavestnejši. Rezultat tega je bila visoka razlika. Grešili smo čiste 'zicerje', metali mimo proste mete … Dosti stvari smo poskušali na silo. Po takem zaostanku se je težko vrniti. Ob polčasu smo dali glave skupaj in se dogovorili, da tako ne moremo več igrati. Ne moremo si pred navijači dopustiti, da nas osramotijo na takšen način. Dobro smo odgovorili, prišli na želeno razliko, a smo potem ponavljali napake iz prvega polčasa. Bilo jih je manj, a so bile prisotne. 15 točk obrniti v desetih minutah ni lahko. Ponosen sem na našo igro v drugem delu. To mora biti dobra šola za naprej. Ob tako slabem odstotku meta bi težko premagali tudi precej slabše ekipe, kot je Finska," je tekmo opisal Prepelič.

Salin: Mentalno smo se odlično pripravili na tekmo S Slovenijo

Blažič: Težava pomanjkanje koncentracije

Razočarali so najizkušenejši košarkarji, ki bi morali biti gonilna sila ekipe. Tokrat je lahko pomagal Prepelič, ki je zaradi bolečin v hrbtu izpustil dvoboj na Finskem. Ko je prišel v igro, je sicer nekajkrat dobro izsilil osebno napako in dosegal točke s prostih metov, a tudi njemu met sicer ni stekel. Z 20 točkami je bil prvi strelec tekme, toda iz igre je metal le 4/17. Nenatančen je bil zaključku srečanja, ko je Slovenija lovila zaostanek, na koncu pa je bil neuspešen tudi njegov poskus za podaljšek. V končnici obračuna se je vendarle odprlo Blažiču, ki je v zadnji četrtini zadel tri trojke. Morda bi pričakovali, da bo Slovenija tedaj odigrala kakšno akcijo več zanj, a odločilni meti, s katerimi bi dokončno ujela nasprotnika, niso bili njegovi. Blejec je srečanje končal s 15 točkami.

"Za nami sta težka poraza. Energetsko nismo začeli na ustrezni ravni, čeprav smo se dobro pripravili in tudi v glavah motivirali. Preprosto je bila Finska agresivnejša od starta. Naredila je razliko. V drugem polčasu smo pokazali pravi karakter, kar pa je bilo premalo, da bi obrnili tekmo. Predvsem je bila težava pomanjkanju koncentracije vseh igralcev. Preveč napak smo naredili v obrambi. 52 točk je enostavno preveč, sploh pa si česa takega ne smemo dovoliti na domačem parketu in pred polno dvorano. Imamo neke iztočnice za poletje in ne mečemo puške v koruzo," je pristavil Blažič, ki je tako kot številni reprezentanti prišel na zbor v dobri formi, a proti Finski ni šlo: "Nekako smo se lovili. V teh kvalifikacijah smo dobili še dva zunanja igralca več v rotaciji. Ni tako kot v klubu, ko točno veš, kaj je tvoja vloga. Lahko rečem, da sem se malce iskal v teh dveh tekmah. Nisem dal tega, kar od sebe pričakujem. Seveda s prikazanim nisem zadovoljen."

Pogled na lestvico zdaj ni več tako lep. Slovenija ima enak izkupiček dveh zmag in dveh porazov kot Švedska, Finska pa vodi s tremi zmagami in enim porazom. Foto: www.alesfevzer.com
Pogled na lestvico zdaj ni več tako lep. Slovenija ima enak izkupiček dveh zmag in dveh porazov kot Švedska, Finska pa vodi s tremi zmagami in enim porazom. Foto: www.alesfevzer.com

Zoran Dragić, ki je bil edini razigran slovenski košarkar v Espooju, si je tokrat hitro nabral osebne napake in na parketu prebil le 16 minut. Edo Murić se je boril pod obročema, zbral 12 skokov, toda enostavno ni bil pri metu. Prispeval je devet točk, met iz igre pa imel 3/18. Luka Rupnik je v devetih minutah pustil statistiko bolj kot ne prazno. Žiga Dimec je delal nespametne osebne napake in že po šestih minutah obsedel s petimi. Gregor Hrovat je imel nekaj dobrih obrambnih potez, med strelce pa se ni uspel vpisati. Iz olimpijske ekipe je bil tokrat poleg še Jakob Čebašek, ki je tako kot Matic Rebec iz zasedbe evropskih prvakov slab vtis pustil v Espooju – na prvi tekmi so razočarali košarkarji s klopi, ki so zmogli le 17 točk – in je selektor za koprski obračun mesto namenil dvema novincema.

Samar najbolj svetla točka tekme

Žiga je skozi cel teden pokazal, da gre za zelo nadarjenega igralca. Predan je košarko in dela tudi na individualnih stvareh. Pokazal je, da ima pravi značaj. Igral je agresivno v obrambi. On je bil ta, ki je na začetku drugega polčasa dvignil raven agresivnosti, ob tem, ko smo ostali igralci bili nekako počasni v nogah in v prvem delu nismo držali ritma, kakršnega bi si želeli. Vesel sem zanj, da sem zanj, da se nam je pridružil in se pokazal Sloveniji.

Jaka Blažič o Žigi Samarju

Medtem ko Luka Ščuka ni vstopil v igro, pa je priložnost zelo dobro izkoristil Žiga Samar, ki je bil poleg Mika Tobeyja praktično edini, ki si zasluži pohvale. Ameriški center je na obeh tekmah vpisal dvojni dvojček. V Kopru je 17 točkam dodal deset skokov. Sicer tudi on ni imel dobrega strelskega večera (iz igre 8/15), toda korektno je opravil svojo nalogo. Omenjeni Samar pa je potrdil, da gre za izjemno nadarjenega košarkarja, ki se razvija v kompletnega organizatorja igre. Z njim na parketu je bila Slovenija od Finske boljša za 21. Mladeniča z Jesenic ni bilo strah prevzeti odgovornosti. Ko je bila dirigentska palica v njegovih rokah, je Sekulićeva vrsta igrala najboljšo košarko. Poleg tega je veliko dela opravil v obrambi, ko je skoraj ves drugi del odlično zaustavljal Salina, izsilil pa tudi finsko osebno napako v napadu, po katerih je Slovenija dobila napad za podaljšek.

"Ni lepo začeti svoje reprezentančne poti s porazom. Sem dal svoj maksimum, a žal se nam ni izšlo. Ne bi se nam smelo zgoditi, da tako odigramo, kot smo v prvem polčasu. Dobili smo preveč točk in marsikaj moramo popraviti v naslednjih dveh tekmah. Gremo še na Švedsko, k nam pa prihajajo Hrvati, ki bodo lahko v polni postavi. Odigrati bomo morali dve dobri tekmi, da se uvrstimo naprej," je dejal Samar, ki bi moral imeti glede na prikazano na tej tekmi in že nasploh skozi sezono v dresu Fuenlabrade v močni španski ligi v nadaljnjih akcijah pomembno mesto v rotaciji izbrane vrste.

Konec junija in v začetku julija še na Švedsko in Hrvaško

Lestvica:               
FINSKA         4 3 1  10 7 
SLOVENIJA       4 2 2  -7 6 
ŠVEDSKA        4 2 2  4 6 
HRVAŠKA        4 1 3  -7 5

Naslednjič se bo Slovenija zbrala junija, ko jo torej v prvem delu kvalifikacij čakata še domača tekma s Hrvaško in gostovanje na Švedskem. V skupini C je zdaj v najboljšem položaju Finska, sledita Švedska in Slovenija, Hrvaška pa je na dnu z eno zmago. Tri reprezentance se bodo prebile v drugi del, ki se bo s prvim oknom začel še pred septembrskim evropskim prvenstvom. Skupina se križa z D, kjer so Nemčija z izkupičkom 3:1, Izrael in Estonija z 2:2 ter Poljska z 1:3. Vse točke se prenašajo v drugi del, od koder bodo na svetovno prvenstvo odpotovale tri najboljše. V prejšnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019, ki jih je Slovenija odigrala neuspešno, je bilo za napredovanje potrebnih sedem oziroma osem zmag.

"Ta dva poraza seveda bolita. Zbereš se v pričakovanju, da boš dvakrat zmagal in naredil potrebne korake naprej v kvalifikacijah. Tako bi bili edini v teh dveh skupinah neporaženi. Ni nam uspelo. Lahko govorimo o teh kvalifikacijskih oknih, ko se zberemo, smo le en teden skupaj in je veliko odvisno od forme igralcev, koliko si se pripravljen posvetiti košarki v tem tednu ... Veliko jih pride iz tujine. V tem tednu nam ni uspelo, nam je pa v prejšnjem. Poleti se znova zberemo in gremo 'na polno' na obe tekmi. Naš cilj je seveda svetovno prvenstvo. Upam, da smo zdaj naredili korak nazaj in jih potem v naslednjih tekmah naredimo ene par naprej. Ne le rezultatsko, tudi v igri si želim, da pokažemo boljše predstave in pridemo na svetovno prvenstvo, kar nam nazadnje ni uspelo," je dodal Blažič.

Slovenski košarkarji le še bleda senca evropskih prvakov