Aleksander Sekulić je po spodbudnem začetku kvalifikacij zdaj z varovanci doživel hladno prho proti Finski. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksander Sekulić je po spodbudnem začetku kvalifikacij zdaj z varovanci doživel hladno prho proti Finski. Foto: www.alesfevzer.com

Njegovi varovanci so drugo kvalifikacijsko okno pričakali z dvema zmagama, v obračuna s Finci pa so se samozavestni podali z močnejšo ekipo, kot je bila novembrska. Večkrat je bilo že zapisano, da v takem kvalifikacijskem sistemu šteje le rezultat, umetniški vtis pa je drugotnega pomena. Če je novembra kljub ne najboljšima igrama Slovenija vpisala dve zmagi, pa je zdaj z nenadejanima porazoma v Espooju (86:76) in Kopru (79:83) razočarala tako rezultatsko kot s skromnima predstavama, ko je pustila slab vtis. Evropski prvaki so po štirih srečanjih zdaj le polovično uspešni, tako da poleti spodrsljaji ne pridejo več v poštev.

Sorodna novica Finci že v prvem polčasu pobegnili predaleč

Po petkovem porazu je selektor dejal, da mora Slovenija v ponedeljek v Kopru pokazati svoj pravi obraz. Toda že začetek obračuna je šel po podobnem scenariju kot prva medsebojna tekma, še več, namesto, da bi olimpijski polfinalisti predstavili svojo boljšo podobo, so bolj spomnili na zadnje neuspele kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ko so vmes recimo kar osemkrat zapored klonili. "Tekma je bila težka, kot smo tudi pričakovali. Vedeli smo, kako igrajo in da bodo zelo agresivni. Želeli smo odgovoriti, a nam ni uspelo. Prvi polčas je bil slab tako v napadu kot v obrambi. Občutek sem imel, da smo res s težavo dajali koše, tudi lahke in neposredne bližine. Naselila se je nervoza, ki je bila mogoče povezana tudi s slabo obrambo. Določenih stvari nismo izpeljali, kot smo si želeli. V prvem delu nismo ustavili Salina, kar nam je uspelo v drugem. Bili smo premalo osredotočeni in izgubili smo samozavest. Dopustili smo lahke koše, mi pa nismo zadevali niti pod obročem," je povedal Sekulić.

Na dveh tekmah težave z metom

Prvi polčas je bil brez dvoma najskromnejši pod njegovo taktirko. S slabo obrambo so gostitelji dobili kar 52 točk, sami pa jih dali vsega 31. V oči bode slab met, ki je bil iz igre 26-odstoten, za tri pa vsega 14 (na koncu 36 in 20). Že v Espooju Slovenci niso našli ofenzivnega ritma, imeli tedaj tudi veliko težav z izgubljenimi žogami, napadalni krč pa se je nadaljeval v Bonifiki, kjer je bila njihova igra ves prvi polčas brez glave in repa. Na drugi strani so se susijengi v Kopru, kjer so se odlično znašli na EuroBasketu 2013, z veliko mero samozaupanja na krilih domače zmage hitro razigrali in s poletno igro ter lepim pretokom žoge zlahka prebijali in izigravali domačo obrambo ter polnili koš z vseh položajev. V prvem polčasu so zadeli osem trojk, štirikrat je bil natančen krvnik s prvega dvoboja Sasu Salin.

Salin: Mentalno smo se odlično pripravili na tekmo S Slovenijo

Padci koncentracije v slovenski igri so predstavljali velike težave že v Espooju, tudi v Bonifiki pa je bilo takšnih oscilacij preveč. Da osredotočenost ni bila prava, potrjujejo zgrešeni 'zicerji' in prosti meti (18/29), ki jih je bilo preveč, kakor tudi omenjeni padci v igri, ko so na primer v zaključku prvega polčasa ob že tako visokem zaostanku dovolili Fincem, da so v dobri minuti in pol vodstvo z 11 povišali na 21. Razlika se je glede na stanje na igrišču zdela neulovljiva. Tako je bilo tudi pred zadnjo četrtino, čeprav so Sekulićevi varovanci spodbudno stopili v drugi del, znižali na -12, toda Henrik Dettmann je pravočasno zaustavil slovenski nalet.

"V drugem polčasu smo pokazali, kako bi morala biti Slovenija videti na igrišču. Zagotovo imamo tarčo na hrbtu. Smo favoriti in vsi se želijo dokazati, ko igrajo proti nam. Pristopiti moramo na drugačen način. Kot smo to storili v drugem polčasu – borbeno in ekipno. Potem so tudi napake, ki jih počneš, manj vidne. Te borbenosti v prvem polčasu ni bil. Všeč mi je bila reakcija igralcev. Ponosen sem nanje. Ni se lahko vrniti po takem zaostanku. Prišli smo v položaj, ko bi lahko celo zmagali. Zmanjkalo nam je potem koncentracije, natančnosti, reči pa moramo tudi, da so Finci ostali zbrani, odigrali pametno in izkoristili naš slab večer," je razlagal Sekulić.

Selektor ponosen na drugi polčas

V zadnji četrtini, ko je precej bolje delovala predvsem slovenska obramba, se je zaostanek začel konkretneje topiti. Jaka Blažič je v zadnjem delu igre zadel tri trojke, popolnoma približal, toda Finske gostiteljem ni uspelo ujeti. Met za izenačenje je ob koncu zgrešil Klemen Prepelič. "Porazi so žal sestavni del športa. Zdaj smo to občutili. Veliko se je treba naučiti iz porazov. Če se nismo ničesar, je to še veliko slabši. Najti moramo način, kako bi prišli na te tekme bolj sproščeni in z manj pritiska. Tudi prvi dve tekmi novembra, če sem iskren, nista bili najboljši od samega začetka. Potem nam je stekel met in je bilo bolje. Tokrat je bilo le slabše, še proste mete smo grešili. S tako slabim metom smo skoraj izničili 21 točk razlike. Zato sem ponosen na drugi polčas, saj nismo zadevali norih metov, ampak smo se vrnili z borbeno in požrtvovalno igro. Videli smo, kako moramo in kako ne smemo igrati košarke," je zatrdil Sekulić.

Pozitiven vtis je pustil Žiga Samar, ki pa je prvo tekmo izpustil, saj je pred obetavnim organizatorjem igre Fuenlabrade dobil Matic Rebec, ki svoje priložnosti ni dobro izkoristil. Foto: www.alesfevzer.com
Pozitiven vtis je pustil Žiga Samar, ki pa je prvo tekmo izpustil, saj je pred obetavnim organizatorjem igre Fuenlabrade dobil Matic Rebec, ki svoje priložnosti ni dobro izkoristil. Foto: www.alesfevzer.com

"Fantje so izkušeni, imamo kontinuiteto, neko okostje in poznamo se med sabo. Igralci tudi poznajo sistem. Nimamo pa dovolj časa, da se prilagodimo na različne obrambe. Potrebujemo igralce, ki znajo prepoznati obrambo v kratkem času in nas s svojimi izkušnjami povesti do ciljev v napadu glede na način nasprotnikovega branjenja. Za take stvari je potreben čas, ki ga pa ni dovolj. Ni bil problem v uigranosti, problem je bil v preciznosti. In slaba obramba v prvem polčasu," je nadaljeval selektor in glede dveh res skromnih strelskih večerov dodal: "Sem bil negativno presenečen nad tem. Mogoče smo malce pod pritiskom. Zakaj, ne vem. Cilj, ki smo ga zadali, je uvrstitev na svetovno prvenstvo. Mogoče so nekateri razmišljali, da bomo na lahek način premagali Fince, ki pa so trd in kakovosten nasprotnik. Morda je tu izhajala nervoza. Veselil sem se tega okna, saj so igralci prihajali v dobri formo. Je to breme, ali ne, ne vem. Analizirati moramo vse skupaj temeljito in najti način, da se take stvari ne bodo ponavljale."

Vsi morajo biti tako lačni dokazovanja, kot je Samar

Slovenski košarkarji prespali prvi polčas in doživeli nov grenek poraz

Ena redkih svetlih točk je bil tokrat Žiga Samar, 21-letni debitant v slovenskem dresu, ki letos odlično izkorišča minute v Španiji pri Fuenlabradi, je proti Finski igral le v Kopru, saj ga je Sekulić v Espooju pustil izven kadra. Tedaj je bil velika težava tudi učinek igralcev s klopi, ki so zmogli le 17 točk. Tokrat je mlademu organizatorju igre vendarle dal prednost pred Maticem Rebcem in Samar je ponujeno zelo dobro izkoristil. Potrdil je, da gre za kompletnega organizatorja igre, ko je lepo vodil slovenski napad, hkrati pa se izkazal tudi z zelo dobro obrambo. V statistiko je vpisal osem točk in pet podaj, boljši indeks sta imela le Blažič in Mike Tobey, z njim na parketu pa je bila Slovenija od Finske boljša kar za 21.

"Žiga je nase opozoril že prej. Prvič se je pojavil v dresu članske reprezentance. Zanj tudi ni bilo lahko, ko smo ga dali v ogenj, a odreagiral je fantastično. Pokazal je, zakaj igra v španski ligi. Glede na to, kaj sem videl na treningih, me ni presenetil, me je pa malce pozitivno s svojo mirnostjo, predanostjo in predvsem, da se ne boji prevzemati odgovornosti. Veseli me, da imamo še enega igralca v rotaciji, predvsem pa, da hoče igrati in je lačen dokazovanja, da si zasluži ta dres. Na tak način morajo pristopiti vsi. Vsi morajo biti lačni ne glede na to, v katerem klubu igrajo, njihov status, minutažo … Vsak, ki pride v slovensko reprezentanco, mora biti željan zmag in lačen dokazovanja," je pristavil selektor.