Gorana Dragića so soigralci po tekmi takole dvignili v zrak. V začetni peterki so poleg njega igrali še Luka Dončić, Zoran Dragić, Mike Tobey in Edo Murić. Foto: BoBo/Borut Živulović
Gorana Dragića so soigralci po tekmi takole dvignili v zrak. V začetni peterki so poleg njega igrali še Luka Dončić, Zoran Dragić, Mike Tobey in Edo Murić. Foto: BoBo/Borut Živulović

Še zadnjič je pred domačimi gledalci slovenski dres oblekel Goran Dragić, igral je slabih 22 minut in tekmo sklenil z 19 točkami. Po srečanju je imel tudi kratek nagovor pred 12.500 navijači v dvorani. "Hvala, ker ste me podpirali vsa ta leta. To si bom zapomnil do konca življenja. Gremo po evropsko zlato z Luko na čelu!" je povedal.

Dve točki več je v 30 minutah in pol prispeval Luka Dončić, dodal je še osem skokov in 10 podaj. Po prvem polčasu je bil izid 54:35, po tretji četrtini 76:51.

V prvi četrtini so Slovenci nadigrali Hrvate in jo dobili s 33:8. Dončić je zbral 11 točk in štiri podaje, Goran Dragić pa je dosegel devet točk. Gostje so držali korak le v uvodnih dveh minutah in pol (7:6), nato pa je sledil delni izid 20:0 (!) za vodstvo Slovenije s 27:6. Hrvati kar šest minut in pol niso dosegli niti točke.

Na začetku druge četrtine je prednost po trojki Zorana Dragića narasla na 27 točk (38:11 in 42:15). Štiri trojke (tri je dosegel Mario Hezonja) so Hrvate dve minuti pred koncem prvega polčasa približale na -14 (49:35), a je z uspešnim metom za tri točke odgovoril kapetan Edo Murić, izid po 20 minutah pa je z zabijanjem postavil Dončić. To sta bili edini točki Luke v drugi četrtini, Dragić je prvi polčas končal s 15.

Dončić je znova dvignil navijače na noge, ko je zadel trojko za 59:38, Mike Tobey (skupaj 16 točk in 13 skokov) je povišal na 61:38, Zoran Dragić pa na 65:40. Hrvati so v nadaljevanju znižali na 67:50, bližje pa niso prišli. Pred zadnjimi 10 minutami je bila razlika znova 25 točk (76:51). Ob koncu tekme je znašala še tri točke več. Končni izid je s trojko postavil Gregor Glas.

Slovenci že v uvodni četrtini popolnoma nadigrali nemočne Hrvate

Slovenci zdaj drugi v skupini C

Na Dragićevih krilih je Slovenija pred petimi leti postala evropski prvak. Dragić se je vrnil v izbrano vrsto še za dve kvalifikacijski tekmi proti Hrvaški in Švedski, Aleksander Sekulić pa ima na voljo tudi superzvezdnika Dallasa Dončića, ki je lani blestel v reprezentančni majici, ko je Slovenija prvič zaigrala na olimpijskih igrah in se v Tokiu prebila do polfinala.

Dvoboj s sosedi, s katerimi so slovenski košarkarji odigrali do zdaj največ tekem (37), je bil izjemno pomemben, saj si je Sekulićeva vrsta po februarskih porazih s Finsko otežila položaj. Kvalifikacije je sicer začela zelo dobro, ko je v Zagrebu ugnala Hrvaško in v Kopru Švedsko, toda potem so evropske prvake dvakrat presenetili susijengi, ki tudi vodijo v skupini C. Slovenci so zdaj drugi na lestvici.

Hrvatom si v Ljubljani ni uspelo rešiti kože in so še naprej na zadnjem mestu, na petih tekmah so slavili le enkrat. Tudi Damir Mulaomerović je imel v Ljubljani na voljo močno zasedbo na čelu s Hezonjo, Bojanom Bogdanovićem in Ivico Zubcem.

V drugi del kvalifikacij vodijo prva tri mesta, potem pa se skupina C križa z D, kjer je v najboljšem položaju Nemčija pred Poljsko, Izraelom in Estonijo. Na SP, ki bo prihodnje leto na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji, se bodo uvrstile po tri najboljše ekipe iz vsake skupine drugega dela.

Izjave po tekmi

Aleksander Sekulić, selektor Slovenije: "Zahvalil bi se rad gledalcem, ki so pripravili edinstveno in nepozabno vzdušje, ki je naše igralce že v prvi četrtini poneslo, tako da so z delnim izidom 20:0 bolj ali manj rešili vprašanje zmagovalca. Ob taki prednosti je bilo nadaljevanje veliko lažje. Zahvalil bi se tudi Goranu Dragiću, da je znova oblekel slovenski dres in nam pomagal na zelo pomembni tekmi. Veličastno je voditi ekipo, v kateri imaš verjetno najboljšega košarkarja na svetu, najkoristnejšega igralca evropskega prvenstva 2017 in deset izjemnih fantov, ki so pripravljeni žrtvovati vse za uspeh reprezentance. To je velika stvar za slovensko košarko, Košarkarsko zvezo Slovenije in vse ljubitelje športa v Sloveniji. Vsakič znova sem ponosen in počaščen, da sem del te zgodovine."

Luka Dončić: "Gledalci v Stožicah so znova dokazali, da so najboljši navijači na svetu. Pripravili so nepozaben spektakel, v katerem sem užival vsako minuto. Fantastično vzdušje nam pa vlilo dodaten zagon, da smo že v prvi četrtini opravili večji del naloge. Začeli smo izjemno v obrambi – Hrvaška je v desetih minutah dosegla le osem točk, hkrati pa nam je stekla tudi igra v napadu. V nedeljo nas čaka še tekma na Švedskem, ki jo moramo vzeti enako resno, saj se vse točke iz prvega dela prenašajo v nadaljevanje kvalifikacij."

Goran Dragić: "Odigrali smo neverjetno prvo četrtino in dosegli zelo pomembno zmago v boju za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Vedeli smo, da tekma ne bo lahka, saj ima Hrvaška zelo dobre posameznike, vendar smo bili mi očitno bolje pripravljeni in izjemno motivirani. Občinstvo je tudi odigralo svoj del igre. Bilo je fantastično. Vesel sem, da sem prvič po dolgem času odigral celotno tekmo brez opornice za koleno. Zahvalil bi se rad vsem soigralcem, ki so mi v zadnjih dveh tednih pričarali občutke iz leta 2017. Kemija je na visoki ravni. Izkoristiti moramo to in zmagati tudi v Stockholmu. Nato pa bomo videli, kako naprej. Na evropsko prvenstvo bom šel, če ne drugače, kot gledalec."


Sorodna novica Evforija v Stožicah na poslovilni tekmi Gorana Dragića

Skupina C, 5. krog:
SLOVENIJA – HRVAŠKA
97:69 (33:8, 21:27, 22:16, 21:18)
12.500; Dončić 21 (6/14 iz igre, 3/9 za tri), 8 skokov in 10 podaj, G. Dragić 19 (8/16 iz igre, 0/4 za tri), 4 skoki in 3 podaje, Tobey 16 in 13 skokov, Hrovat 9, Z. Dragić in Murić po 8, Nikolić 6, Čebašek in Glas po 3, Blažič in Macura po 2; Hezonja 22, 9 skokov in 6 podaj, Zubac 14, Bogdanović 13, Žižić 6, Filipović 5, Zubčić 4, Rogić 3, Drežnjak 2.

FINSKA – ŠVEDSKA
85:69 (19:29, 24:17, 26:8, 16:15)
Markkanen 22, Jantunen in Maxhuni po 15; Andersson 18, Hakanson 10.

Lestvica:                            
FINSKA                 5  4 1   26  9
SLOVENIJA              5  3 2   21  8
ŠVEDSKA                5  2 3  -12  7
HRVAŠKA                5  1 4  -35  6

6. krog, nedelja ob 17.00:
ŠVEDSKA – SLOVENIJA

HRVAŠKA – FINSKA

Evforija v Stožicah na poslovilni tekmi Gorana Dragića