Nekaj minut sta Luka Dončić in Goran Dragić skupaj že odigrala v soboto na prijateljski tekmi proti Italiji, ko je Slovenija v Trstu zanesljivo slavila z 90:71. Foto: www.alesfevzer.com
Nekaj minut sta Luka Dončić in Goran Dragić skupaj že odigrala v soboto na prijateljski tekmi proti Italiji, ko je Slovenija v Trstu zanesljivo slavila z 90:71. Foto: www.alesfevzer.com

Dragić, ki je bil vodja izbrane vrste na parketu in tudi zunaj njega, navduševal pa je z imenitnimi predstavami tako v Helsinkih kot Carigradu, je bil tedaj izbran za MVP-ja prvenstva, Dončić pa je bil drugi najboljši posameznik Slovenije, star komaj 18 let. Zdaj bosta v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo tvorila udarno branilsko navezo, v slovenski reprezentanci pa še nikoli ni zaigral tako zvezdniški dvojec.

Ljubljančana sta si izborila vidni vlogi na največjem košarkarskem odru – Ligi NBA: 36-letni Dragić je prvi Slovenec, ki je postal nosilec igre in prejel individualna priznanja. 13 let mlajši Luka je nekoč veljal za čudežnega košarkarskega dečka, ki je zdaj postal velemojster in eden najboljših igralcev na svetu. Lani je prevzel Goranovo vlogo nespornega vodje reprezentance, ki jo je prvič popeljal na olimpijske igre, v Toku pa so varovanci Aleksandra Sekulića zaigrali v polfinalu.

Dončić: Brez kapetana Dragića ne bi prišli do finala leta 2017

"Gledal sem vsako tekmo in navijal. Hkrati sem se zelo veselil, saj so fantje igrali fenomenalno. Ves čas sem bil v navezi z bratom Zoranom in tudi Luko, tako da vem, kaj se je dogajalo. Tam so bili zaprti, nikamor niso mogli iti in ni bilo lahko. Žal mi je za tisto tekmo proti Franciji. Izgubiš za točko, potem pa imaš takoj tekmo za tretje mesto. Ne glede na vse je četrto mesto izjemen rezultat. Prvič je Slovenija zaigrala na olimpijskih igrah in takšen rezultat je nekaj velikega," je dejal Dragić, ki je lani soigralce s tribune podpiral v Kaunasu na kvalifikacijskem turnirju, potem pa je prek televizijskih sprejemnikov spremljal njihove boje pod petimi krogi.

Zdaj se jim je pridružil še za zadnji dve tekmi. Slovenski navijači bodo svojega ljubljenca, ki je 11 let navduševal v reprezentančni majici, zadnjič pozdravili v četrtek, ko v polne Stožice prihaja Hrvaška, v nedeljo pa sledi še gostovanje na Švedskem. "Komaj čakamo to tekmo. Dobro smo pripravljeni in vemo, kako pomembna je. Komaj čakam, da oblečem dres in zaigram pred polno dvorano," je povedal Goran, ki mu je Edo Murić tudi prepustil kapetanski trak, Dončić pa je dodal: "Igrati pred polno dvorano navijačev, ki te vsi podpirajo, je za nas spektakel. Zahvaljujemo se vsem, ki bodo prišli na tekmo. Vemo, da nas bo tudi od doma spremljala skoraj vsa Slovenija in v čast nam je, da lahko igramo pred takim občinstvom. Hvala."

Goran Dragić želi tudi zadnji dve reprezentančni tekmi odigrati 100-odstotno

Pred petimi leti sta bila ob generalnem sekretarju KZS-ja Rašu Nesteroviću, še enem nekdanjem NBA-jevcu, najglasnejša pri napovedih medalje. Goran je takrat odločno govoril o naskoku na tako želeno kolajno, Dončić pa je prvič, ko je malo pred 18. rojstnim dnem lahko spregovoril s slovenskimi mediji, dejal, da je njegov cilj zlata medalja na evropskem prvenstvu. Potem sta septembra te nekoč utopične želje izpolnila in poskrbela za popolno košarkarsko evforijo. Brez tako izjemnega Dragića carigrajska pravljica, kot pravi Dončić, seveda ne bi bila mogoča: "Vedno pravim, da če ne bi bilo Gogija, mogoče sploh ne bi prišli čez osmino finala. Bil je naš pravi vodja in kapetan. Na vse nas je imel velik vpliv. On je bil tisti, ki nas je popeljal do zlata."

Četudi je bil takrat šele najstnik, je Dončić odigral odlično prvenstvo in blestel že ob svojem reprezentančnem debiju. Zdaj je on alfa in omega slovenske igre, ki se tako kot Dallasova v NBA-ju vrti povsem okoli njega. Z Goranom sta na pripravljalni tekmi v Trstu odigrala nekaj minut. "Ni bistvene razlike. Že pred petimi leti je pokazal, česa je zmožen. To sem poudarjal že takrat. Če Luke ne bi bilo v tisti ekipi, mi ne bi mogli tako igrati in osvojiti naslova. Igor Kokoškov je zastavil igro tako, da je bila žoga v Lukovih in mojih rokah. Takrat je bil star 18 let in res je nekaj neverjetnega, da je pri teh letih odigral takšno prvenstvo in bil izbran v prvo peterko," je 18-letnega Luko z današnjim, ko je košarkarski čarodej iz Ljubljane eden najboljših na svetu, primerjal Dragić.

Dragić: Nesterović in Lakovič sta imela največji vpliv na mojo kariero

"Takrat sem rekel, da bo eden najboljših na svetu. Vesel sem, da se nisem zmotil. Vidimo, kako je bilo na olimpijskih igrah. Je vodja ekipe. On končuje in vse se začenja pri njem. Igralci mu sledijo. Videli smo, kaj je naredil v Ligi NBA. Je igralec, ki ima nekaj več. Preostali igralci mu verjamejo, da lahko zmagajo. Tega se ne da naučiti. Meni je v čast, da lahko končam ob njegovem boku. Mu bom sledil, on pa naj naredi, kar zna," je pristavil zlati kapetan.

Četudi je večkrat dejal, da se vrača le za ti dve tekmi, pa ga soigralci še naprej prepričujejo, da naj z njimi odide tudi na EuroBasket, kjer bo Slovenija po petih letih branila krono stare celine. Dončić je lani ob koncu iger v Tokiu takoj odločno zatrdil, da je cilj v letu 2022 obramba naslova, zdaj pa upa, da tudi s pomočjo Dragića. Kako ga bodo košarkarji skušali prepričati, bo jasno po gostovanju na Švedskem, je še dodal.

Slovenski košarkarji pred napetim obračunom s Hrvaško
"Poskrbite za pravočasen prihod na tekmo"

Košarkarska zveza Slovenije je danes vse navijače in ljubitelje košarke, ki so med srečneži, ki si bodo lahko v četrtek v živo v dvorani Stožice ogledali tekmo košarkarskih reprezentanc Slovenije in Hrvaške, pozvala, naj poskrbijo za pravočasen prihod na tekmo.