Jordan Morgan je za slovensko reprezentanco odigral štiri tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Jordan Morgan je za slovensko reprezentanco odigral štiri tekme. Foto: www.alesfevzer.com

Ob odsotnosti Mika Tobeyja, ki z Barcelono igra v Evroligi, bo v prihajajočih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo dres slovenske izbrane vrste znova oblekel Morgan. Pred dvema letoma je 31-letni Američan zadnjič branil barve reprezentance, po težki poškodbi kolena, ko zaradi dolgotrajne akcije ni mogel pomagati v lanski olimpijski akciji, pa je KZS naturaliziral zdajšnjega člana Barce, ki se je nato na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu in pod petimi krogi v Tokiu zelo izkazal. Tobey je igral tudi letos na EuroBasketu, zdaj v kvalifikacijah pa je priložnost znova dočakal Morgan.

Sorodna novica Čim prej je treba potrditi uvrstitev na SP, kamor Slovenija tudi spada

"Nekaj časa je že minilo. Občutek je vedno dober. Vedno je v reprezentanci pozitivna energija. Lepo je biti nazaj," je povedal 203 centimetre visoki košarkar, ki je slovensko državljanstvo dobil januarja 2020. Reprezentanci je tistega leta pomagal v februarskem in novembrskem oknu kvalifikacij za EP, v zadnjem pa ni sodeloval, saj mu tedanji delodajalec, kazanski Unics, ni dal zelene luči za nastop. Nedolgo zatem se je nesrečno poškodoval na obračunu polfinala Evropskega pokala proti bolonjskemu Virtusu.

Strgal si je križno vez levega kolena, okrevanje po operaciji pa ga je od parketa oddaljilo za skoraj leto dni. Med lansko sezono se je vrnil pri Venezii, toda to (še) ni bil tisti Jordan, ki smo ga poznali predtem, ko je tako v obrambi kot v napadu navduševal z agresivnostjo in odločnostjo pod obročema. Tudi sam je v intervjuju za MMC, ko so Benečani gostovali v Stožicah, dejal, da čuti, da še ni pravi, a dodal, da verjamem, da bo kmalu znova na takšni ravni, če ne celo boljši. Pol leta pozneje so se njegove besede uresničile.

Napovedal, da se bo vrnil še boljši

Nekdanji član ljubljanske Olimpije, ki je nov klub našel v Turčiji, je na začetku te sezone v imenitni formi. Z 21,8 točke na tekmo je drugi strelec močne turške lige, v kateri njegov Konyaspor zaseda osmo mesto. Morgan temu dodaja še 8,5 skoka: "Počasi prihajam v pravo formo. Lahko povem, da je motivacija po taki poškodbi res velika. Številni klubi so bili skeptični glede moje pripravljenosti in vse skupaj prinaša še dodatno motivacijo. Dolgo nisem bil pravi, tako da je zdaj, ko igram dobro, res lepo. Vloženega je bilo ogromno dela, da sem prišel do sem, kjer sem zdaj."

"Igram dobro, kar je posledica ogromne količine dela in odrekanja. Posvečal sem se svoji igri in telesu. Za mano je leto in pol res trdega dela. Ko sem se poškodoval, sem rekel, da se bom vrnil boljši. Čutim, da imam priložnost, da postanem svoja najboljša različica. Fizično se počutim odlično. Ko si star več kot 30, se moraš malce več posvečati telesu, regeneraciji, terapijam … To prinašajo leta, a se počutim res dobro. Zdi se mi, da sem vsak dan močnejši," je zadovoljen vedno zgovorni Morgan.

Rehabilitacija je bila zahtevna tako s fizičnega kot psihološkega vidika. Kot je povedal, je spremljal Slovenijo na olimpijskih igrah in preteklem evropskem prvenstvu, a si vseh tekem preprosto ni mogel ogledati. Težko mu je bilo, je priznal: "Da se vrneš na določeno raven, moraš biti osredotočen nase tako fizično kot mentalno. Je zelo težko. Okrevanje je bilo težje, kot sem pričakoval. Iskreno tudi ni bilo časa, da bi vse skupaj spremljal."

Klic ni bil potreben

Zdaj je nazaj. Tudi v reprezentančni majici. Od košarkarjev, ki jih ima Aleksander Sekulić na voljo, je Morgan brez dvoma v najboljši formi, zato se od njega seveda pričakuje vodilna vloga v napadu, kjer bo predstavljal glavno nevarnost za izraelski oziroma nemški koš, hkrati pa bo, kot v vsakem moštvu, kjer je igral do zdaj, steber obrambe. Večkrat je dejal, da z velikim veseljem in motivacijo igra za Slovenijo, tako da glede njegovega nastopa dvoma ni bilo: "Selektor me je poklical, a, če sem iskren, me sploh ne bi bilo treba. Vedno hočem igrati za reprezentanco. Ko se je ponudila priložnost, sem se seveda odzval."

Ko je nazadnje branil barve Slovenije, je bila sestava izbrane vrste precej drugačna. Nekaj zdajšnjih soigralcev pozna iz takratnih dveh akcij in sezone, ki jo je preživel v Ljubljani, mlajše pa še spoznava: "Po pravici povedano, sem videl igrati približno polovico teh fantov. Težko rečem kar koli. Se še spoznavamo. Jasno je, da manjka veliko pomembnih igralcev. Vsak bo moral dati svoje in stopiti v ospredje. Časa za uigravanje ni veliko. Mora biti vse skupaj čim bolj preprosto. Trud in odnos morata biti prava, igrati pa moramo kot prava ekipa."

Sorodna novica Morgan: Slovenija bo vedno imela posebno mesto v mojem srcu

"Pričakujem trd boj. Za vsako reprezentanco kvalifikacije predstavljajo veliko priložnost. Vsak hoče priti na svetovno prvenstvo, te kvalifikacijske tekme pa so vedno težke. Ne glede na to, ali so poleti, novembra ali februarja, vedno so preizkušnje zahtevne. Moramo biti agresivni in dati vse od sebe. Vseh 40 minut moramo igrati osredotočeno kot prava ekipa," je še dodal Morgan, ki je na treningih nosil športne copate Luke Dončića, v katerih se, kot je dodal, odlično počuti, tudi sicer pa se navdušuje nad igrami slovenskega košarkarskega virtuoza: "Vedno je zabavno gledati, kaj počne na parketu."