16-letni Lamine Yamal je dosegel svoj drugi gol za člansko ekipo Barcelone. Foto: Reuters
16-letni Lamine Yamal je dosegel svoj drugi gol za člansko ekipo Barcelone. Foto: Reuters

Devetič se bosta najboljša španska kluba med sabo pomerila za superpokalno lovoriko. Drugič zapored sta v finalu v savdski prestolnici, kjer so bili lani s 3:1 boljši Katalonci, ki bodo v nedeljo lovili 15. tovrstno lovoriko. Real Madrid jih ima 12.

Sorodna novica Savić z avtogolom v podaljšku poskrbel za glavobol Oblaka in soigralcev

Barca je v drugem polčasu strla odpor Osasune. V prvem delu je imela pričakovano pobudo, več priložnosti, a ne veliko izrazitih. V osmi minuti je bil z razdalje za las nenatančen Ferran Torres, tri lepe priložnosti pa je zapravil Robert Lewandowski. V 13. minuti je bil Sergio Herrera na mestu po njegovem diagonalnem poskusu v protinapadu, v 31. minuti je z glavo po podaji Ilkaya Gündogana meril mimo vrat, v sodnikovem dodatku pa je po podaji Lamina Yamala streljal z bližine, toda v bloku je bil uspešen David Garcia.

V 40. minuti je imela najlepšo priložnost Osasuna, ko je Ante Budimir že prišel mimo Ronalda Arauja, potem pa je dobro posredoval Inaki Pena. Kmalu zatem je Jose Arnaiz iz ugodnega položaja nastreljal blok. V prvem polčasu je Xavi Hernandez zaradi poškodbe ostal brez Raphinhe, ki ga je zmenjal Yamal. 16-letnik je bil v nadaljevanju zelo dejaven na desni strani.

Robert Lewandowski je lani zadel v polfinalu in finalu superpokala. Foto: Reuters
Robert Lewandowski je lani zadel v polfinalu in finalu superpokala. Foto: Reuters

V drugem polčasu je Barca ohranjala pobudo, v 59. minuti pa jo tudi kronala. Andreas Christensen je na sredini odvzel žogo Arnaizu. Poslal jo je Gündogdanu, ta pa je zaposlil Lewandowskega, ki je vtekel v kazenski prostor, se dobro znašel ob tekmečevih branilcih in z natančnim strelom ukanil Herrero. Vratar zasedbe iz Pamplone je v 68. minuti s parado preprečil Joau Felixu povišanje prednosti, Pena pa je deset minut zatem lepo ubranil strel Budimirja. 88. minuta je tekla, ko je z voleja Raul Garcia meril čez Barcina vrata.

V 93. minuti je piko na i zmagi postavil Yamal. Felix je prodrl po levi strani, lepo preigraval in poslal žogo velikemu upu španskega nogometa. Ta je iz ravnotežja vrgel Johana Mojico in žogo spravil za hrbet Herrere.


Superpokal, polfinale:
BARCELONA – Osasuna 2:0 (0:0)
Lewandowski 59., Yamal 93.

Barcelona: Inaki Pena, Kounde, Araujo, Christensen, Balde, Sergi Roberto (61./Pedri), F. de Jong, Gündogan, Raphinha (42./Yamal), Ferran Torres (61./Joao Felix), Lewandowski.

Osasuna: Herrera, David Garcia, Catena, Juan Cruz (85./Barja), Areso, Aimar, Iker Munoz (69./Moncayola), Moi Gomez (85./Ruben Garcia), Ruben Pena (78./Mojica), Jose Arnaiz (69./Raul Garcia), Budimir.

Sodnik: Alejandro Muniz Ruiz


Odigrano v sredo:
REAL MADRID – Atletico Madrid 5:3 (3:3, 2:2) - po podaljšku
Rüdiger 20., Mendy 29., Carvajal 85., Savić 116./ag, Diaz 122.; Hermoso 6., Griezmann 37., Rüdiger 78./ ag
Oblak (Atletico) je branil vso tekmo.

Finale bo v nedeljo ob 20.00.