Hilal Soudani je bil pomemben člen mariborskega uspeha. Foto: www.alesfevzer.com
Hilal Soudani je bil pomemben člen mariborskega uspeha. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaje sta šokirala hitra zadetka na začetku tekme, po katerih se niso več pobrali. Najprej je že v drugi minuti sodnik po igranju z roko piskal najstrožjo kazen, ki jo je v zadetek spremenil Arnel Jakupović. Manj kot dve minuti pozneje je vodstvo s svojim prvim golom na tekmi povišal igralec dvoboja Jan Repas. 26-letni vezist se je izkazal še v 22. minuti, ko je z evrogolom praktično odločil srečanje.

Olimpija je bila v prvem delu praktično nenevarna za gol nasprotnika. V drugem polčasu je bila podjetnejša, vendar več od vratnice Ruija Pedra ni spravila skupaj. V sodnikovem podaljšku je častni zadetek z najstrožje kazni dosegel Mustafa Nukić, ki danes praznuje 33. rojstni dan.

Olimpija je izgubila prvič v zadnjih devetih prvenstvenih obračunih, pred tem v prvi ligi ni dobila zadetka od 8. oktobra. To so tudi prvi trije zadetki, ki so jih prejeli zmaji v prvenstvu, odkar jih je prevzel Zeljković.

Maribor hitro odločil derbi z Olimpijo

Soudani vmešan pri prvih dveh golih

Srečanje se je začelo dramatično. V prvem napadu Maribora je Hilal Soudani silovito sprožil v kazenskem prostoru. Žoga je na poti proti golu v roko zadela Aljaža Krefla in sodniku Aleksandru Matkoviću ni preostalo drugega, kot da po ogledu videoposnetka pokaže na enajstmetrovko. Zanesljiv izvajalec je bil Arnel Jakupović.

Slabi dve minuti pozneje so vijoličasti povedli z 2:0. Olimpija – natančneje Krefl – je izgubila žogo na sredini igrišča. Soudani jo je nemudoma podal do Marka Kolarja, ki je zaposlil Jana Repasa. Ta je z levico streljal z roba kazenskega prostora in Denis Pintol je bil drugič premagan.

Repasov sprehod ob statičnih Ljubljančanih

V 22. minuti je spet udaril Repas. Žogo je ob medli Olimpijini obrambi popeljal do 18 metrov in sprožil diagonalni strel. Pintol je bil ob visoki žogi tudi tokrat zgolj nemi opazovalec in Maribor je še pred polovico prvega dela povedel s 3:0.

Po obupnem začetku je bil trener Olimpije Zoran Zeljković prisiljen že v 26. minuti opraviti dvojno menjavo. Namesto Krefla in Raula sta v igro prišla Jorge Silva in Doffo. Ljubljančani so redko grozili mariborskim vratom. Še najnevarnejši je bil poskus Marcela Ratnika v 35. minuti, a je njegov strel z glavo zletel mimo vrat. Tudi strel Admirja Bristrića v sodnikovem podaljšku prvega polčasa ni zadel tarče.

Maribor je po treh porazih, vključno s pokalnim, le dobil obračun z Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor je po treh porazih, vključno s pokalnim, le dobil obračun z Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com

Vratnica Olimpije v 79. minuti

Gostje so na začetku drugega dela pritisnili na vrata Maribora, a sprememb izida ni bilo. V 54. minuti je na drugi strani mrežo v protinapadu zatresel Soudani, toda bil je v prepovedanem položaju. Dve minuti pozneje je bil Repas blizu hat-tricku, vendar je s petih metrov žogo poslal visoko prek gola.

Rui Pedro je v 60. minuti spet preizkusil Juga, v 67. je precej nenevarno meril Timi Max Elšnik, minuto zatem pa je imel Maribor v eni akciji dve "zaključni" žogici, a ostal brez četrtega zadetka, tako je ostalo tudi v 78. minuti po strelu Marina Laušića.

V 79. minuti je Rui Pedro poskušal atraktivno s strelom prek glave, a mu je veselje preprečila vratnica.

"Zaslužena zmaga Maribora" pravita oba trenerja

"Derbi je upravičil ime. Dobra kulisa, hvala navijačem za podporo. Tekma je bila zelo dinamična, na visoki ravni. Če pogledam cel obračun, smo zasluženo prišli do treh točk. Za dober derbi sta potrebni obe ekipi, danes sta bili obe na ravni, da je derbi upravičil svoje ime. Nekateri naši fantje sicer imajo še veliko rezerv glede dojemanja, kako je treba igrati na vsaki tekmi za Maribor, tako da bo vsaka naslednja tekma pomembna," je povedal trener Maribora Ante Šimundža.

"Zaslužena zmaga Maribora. Nas je kaznoval slab začetek, sami sebe smo premagali. Tokrat sem imel idejo, da po vstopu Agustina Doffa dodamo energijo, ampak to se danes ni izšlo, za to sem jaz kriv. Kar pa me veseli, smo verjeli do konca, tudi igralci, kar je za trenerja pomembno, da se ne predamo do zadnje minute. Danes smo imeli tudi veliko smole, na koncu pa smo vendarle sami krivi za poraz," je povedal Zeljković.

Bravo z 2:0 odpravil Muro

Naveza Pečar – Kerin potopila Muro

Prva nedeljska tekma se je odvila v Ljubljani, kjer je Bravo gostil Muro. V 12. minuti je levokrilni vezist Martin Pečar popeljal Bravo v vodstvo po podaji Luke Kerina. V 26. minuti je Mura zapravila najstrožjo kazen za izenačenje. Domači čuvaj mreže Matija Orbanić je namreč ubranil enajstmetrovko Dardana Shabanhaxhaja, sicer prvega strelca gostov.

V drugem delu je Bravo po uri igre podvojil vodstvo. Tokrat sta si Pečar in Kerin izmenjala vlogi: prvi je podal, drugi pa zadel iz bližine za 2:0. Mura je po drugem zadetku močno popustila in Bravo je do konca zapravljal priložnosti za še izdatnejšo zmago.


21-letni Martin Pečar je utrl pot Bravu do zmage s svojim četrtim prvoligaškim golom na deseti tekmi sezone. Foto: www.alesfevzer.com
21-letni Martin Pečar je utrl pot Bravu do zmage s svojim četrtim prvoligaškim golom na deseti tekmi sezone. Foto: www.alesfevzer.com

17. krog:


BRAVO – MURA 2:0 (1:0)
400; Pečar 12., Kerin 62.
Orbanič (Bravo) je v 26. minuti ubranil 11-m Shabanhaxhaja.

Bravo: Orbanič; Španring, Jakšić, Gurlica, Kavčič; Kerin (91./Ivanšek), Štravs, Selan, Pečar (76./Maher); Stanković (84./Janjić), Poplatnik.

Mura: Mihelak; Trontelj, Morris, Proleta, Jurišić; Brkić (63./Jovičević), Tripi, Maruško, Cottrell (74./Spasojević); Shabanhaxhaj, Maroša.

Sodnik: Alen Bubek (Vogrsko)


MARIBOR – OLIMPIJA 3:1 (3:0)
7500; Jakupović 4./11-m, Repas 6., 22.; Nukić 93./11-m

Maribor: Jug; Žinič, Watson (46./Mitrović), Šoštarič Karič, Urata; Vrhovec; Lorber (76./Laušić), Repas; Soudani (82./Iličić), Jakupović (63./Božić); Kolar (82./Skuka).

Olimpija: Pintol, Lasickas, Ratnik, Muhamedbegović, Krefl (26./Jorge Silva); Agba (46./Posavec), Elšnik, Rui Pedro, Raul Florucz (26./Doffo); Bristrić (82./Nukić), Motika.

Sodnik: Aleksandar Matković (Ravne na Koroškem)


Sobotni spored:

ROGAŠKA – ALUMINIJ preloženo
Igrišče v Rogaški Slatini je bilo preveč namočeno, deli igrišča pa pod vodo.

DOMŽALE – KALCER RADOMLJE 3:0 (2:0)
350; Nuhanović 5./ag, Krstovski 29., 46.

CELJE – KOPER * 0:0
Tekma je bila v 1. polčasu prekinjena in pozneje preložena zaradi slabega vremena in zasnežene igralne površine.


Lestvica:                             
CELJE             16 12 2  2  34:12 38
OLIMPIJA          17 10 3  4  33:22 33
KOPER             16  8 5  3  26:16 29
MARIBOR           17  8 3  6  25:18 27
BRAVO             17  7 4  6  23:23 25
DOMŽALE           17  6 2  9  24:27 20
MURA              17  5 4  8  17:26 19
KALCER RADOMLJE   17  4 4  9  16:26 16
ALUMINIJ          16  4 3  9  19:26 15
ROGAŠKA           16  3 2 11  12:33 11