Alexander Zverev je kot brzovlak dobil uvodna niza. Foto: Reuters
Alexander Zverev je kot brzovlak dobil uvodna niza. Foto: Reuters

Prvi niz je nekoliko presenetljivo popolnoma enostransko pripadel Alexandru Zverevu, ki ga je dobil s 6:1. Nemec je hitro povedel s 3:0, Carlos Alcaraz je nato z muko dobil četrto igro, za katero se je izkazalo, da je bila njegova edina. Zverev je zadel kar 89 odstotkov prvih servisov, s katerim je nato izgubil le dve točki. Razmerje v točkah je bilo kar 29:11 v korist Nemca.

Carlos Alcaraz. Foto: Reuters
Carlos Alcaraz. Foto: Reuters

Alcaraz imel priložnost za vodstvo s 4:2
Drugi niz se je začel bolj izenačeno, saj je Alcaraz povedel s 3:2, v šesti igri pa je imel na servis Zvereva dve vezani priložnosti (15:40), da povede z dvema igrama prednosti. A Nemec je nato odigral filigransko natančno, rešil servis, nato pa še dvakrat zapored Špancu odvzel servis in dobil niz s 6:3.

Zverev v tretjem nizu neuspešno serviral za zmago
Zdelo se je, da je bil ključni trenutek v tretjem nizu v četrti igri, ko je Zverev povedel s 15:40, drugi igralec sveta je sicer dobil tri zaporedne točke, s katerimi pa ni mogel preprečiti vnovičnega brejka, z njim je visokorasli Nemec povedel s 3:1. Pri vodstvu s 5:3 je serviral za zmago, a je Alcarazu sploh prvič v večeru uspel brejk. Odločitev je bila preložena na podaljšano igro, kjer smo videli podobno zgodbo – Nemec je povedel z 2:0, nato pa je Alcaraz nanizal kar sedem zaporednih točk in podaljšal dvoboj.

Ključna 9. igra četrtega niza
Alcaraz se je že na uvodu 4. niza znašel v škripcih z izgubljenim začetnim udarcem, a mu je na veliko olajšanje njegovih privržencev uspel re-break. Sledil je mrtvi tek do 9. igre, v kateri je Zverevu le uspelo povesti s 5:4. Alcaraza je prvi servis pustil na cedilu, kar je bila voda na mlin Nemca. Ta je z močnimi in natančnimi udarci na zadnjo črto lomil tekmeca, si priigral dve priložnosti za brejk in izkoristil že prvo, potem ko je Alcaraz žogico poslal v mrežo. V naslednjem nizu je Zverev le še dvignil vstopnico za polfinale, v katerem se bo za sklepni dvoboj turnirja pomeril z Medvedjevom.

Zverev po izjemni predstavi ugnal Alcaraza

Misli so mu začele uhajati
"Carlos je osvojil dva grand slama, in ko proti njemu vodiš s 6:1, 6:3 in 5:2, začneš razmišljati. Vsi smo ljudje. Ko si tako blizu zmage, ti začnejo misli uhajati marsikam, in to ni vedno najbolje. Vesel sem, da mi je na koncu uspelo. V četrtem nizu mi je uspela dobra vrnitev, nisem se pustil zmesti, zelo sem vesel, da mi je uspelo dvoboj končati in se uvrstiti v polfinale," je po tekmi povedal Zverev.

Medvedjev delil poljube sreče

Medvedjev bi lahko zmagal že v 4. nizu

Šinven Dženg se je prvič uvrstila v polfinale turnirjev za grand slam. Foto: Reuters
Šinven Dženg se je prvič uvrstila v polfinale turnirjev za grand slam. Foto: Reuters

V polfinale se je uvrstil tudi Daniil Medvedjev, ki je izločil Huberta Hurkacza v pravem maratonu, bilo je 7:6, 2:6, 6:3, 5:7 in 6:4. Rus je dobil prvi in tretji niz, v četrtem si je že nabral brejk prednosti, vodil s 4:2, a se je žilavemu Poljaku uspelo vrniti. Tekmecu je dvakrat odvzel servis, dobil je niz s 7:5 in izsilil odločilni niz.

Sorodna novica Že dolgo ne tako malo presenečenj: šest najboljših nosilcev v četrtfinalu

Odločitev je padla v sedmi igri, v kateri je bil edini brejk. Po izidu 15:15 je Medvedjevu uspelo nanizati tri točke. Tekma na tej točki še ni bila odločena, saj si je Hurkacz v naslednji igri priboril brejk točko za 4:4, a je Medvedjev vendarle zdržal. Dvoboj je v deseti igri končal s filigransko skrajšano žogo, srečanje pa je trajalo tri ure in 59 minut.

Dženg slavila po preobratu
V prvem obračunu dneva je Dajana Jastremska v dveh nizih ugnala Lindo Noskovo s 6:3 in 6:4. V polfinalu se bo pomerila s Šinven Dženg, Kitajka je po dveh urah in 20 minutah izločila Ano Kalinsko s 6:7, 6:3 in 6:1. Rusinja je imela v zadnjem delu precej težav s poškodbo, uporabila je zdravniški odmor, ki pa ji ni pomagal.

Izjemen uspeh Ukrajinke Jastremske v Melbournu

Četrtfinale (M), tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) − FRITZ (ZDA/12)
7:6 (3), 4:6, 6:2, 6:3
SINNER (ITA/4) − RUBLJOV (RUS/5)
6:4, 7:6 (5), 6:3

MEDVEDJEV (RUS/3) − HURKACZ (POL/9)
7:6 (4), 2:6, 6:3, 5:7, 6:4
A. ZVEREV (NEM/6) - ALCARAZ (ŠPA/2)
6:1, 6:3, 6:7 (2), 6:4


Četrtfinale (Ž), tabela:
JASTREMSKA (UKR) − NOSKOVA (ČEŠ)
6:3, 6:4
DŽENG (KIT/12) − KALINSKA (RUS)
6:7 (3), 6:3, 6:1

GAUFF (ZDA/4) − KOSTJUK (UKR)
7:6 (6), 6:7 (3), 6:2
SABALENKA (BLR/2) − KREJČIKOVA (ČEŠ/9)
6:2, 6:3