V tržaškem zalivu in na obali bo pestro dogajanje potekalo od 1. oktobra. Prvi dan oktobra bodo mladi nastopili v razredu optimist, na tržaškem obrežju pa se bo začel sejem in zabavni dogodki, na eni izmed stojnic bodo predstavili tudi zgodovino slovenskega športa v Trstu in okolici.

Barcolana bo spet pravi praznik jadranja. Foto: MMC RTV SLO/Barcolana
Barcolana bo spet pravi praznik jadranja. Foto: MMC RTV SLO/Barcolana

Za osrednje tekmovanje se je doslej prijavilo okrog 880 posadk, od tega več kot 20 slovenskih. Slednjih bi bilo lahko okrog 120, skupaj pa organizatorji pričakujejo okrog 2000 jadrnic.

Na startni črti bosta tudi najboljši jadrnici na lanski regati, ko je italijanska Arca pod vodstvom Furia Benussija premagala branilko naslova, slovensko Way of Life pod taktirko koprskega olimpijca Gašperja Vinčeca. Ta je ekipo vodil do slavja leta 2019, predlani pa zaradi pandemije covida-19 regate ni bilo.

Direktor dogodkov na Barcolani Piero Zecchini je na novinarski konferenci v Kopru izpostavil prav dejstvo, da se letošnja regata po vseh kriterijih, tudi kar se dogodkov in druženja tiče, vrača v čase, ki smo jim bili priča pred pandemijo.

"Tržaški zaliv je edinstven, je tisti, ki vključuje, kot to velja tudi za Barcolano. To kaže tudi naša grafična podoba, raznobarvne puščice krožijo druga ob drugi v stiliziranem zalivu. Tam bo potekalo jadranje. Veliko se bo dogajalo ponovno tudi v Trstu na kopnem, od kulturnih prireditev, glasbe, stojnic, vse z namenom, da vključimo tudi druge ljudi, ki živijo ne le na tem območju, ampak tudi zunaj njega. Vračamo se v čas pred koronskimi omejitvami," je zagotovil Zecchini.

Predsednik tržaškega pomorskega kluba Sirena Igor Filipčič pa je predstavil sobotno regato, ki nosi uradni naziv "Go to Barcolana from Slovenija". Zanjo se je mogoče na spletni strani Barcolane prijaviti od danes pa do osme ure zjutraj na dan regate ter zanjo ni prijavnin.

"Zamisel za to regato je nastala v Barkovljah, kljub premoru leta 2020 se nismo predali. Po začetku leta 2015 smo nadaljevali lani, ko nam je načrte skoraj prekrižala močna burja, a smo jo izvedli. Upam, da bo letos lep maestral. Če bi bil veter šibek, bi lahko nastopile tudi manjše jadrnice, saj bomo imeli prvo bojo na Debelem rtiču in bo možno opraviti vsaj del nastopa na krajši razdalji, sicer bo cilj v Tržaškem zalivu," je pojasnil Filipčič.

"Približuje se nam velik jadralni praznik, ki vključuje tudi slovensko obalo. Ponosni smo, da slovenski jadralci z množično udeležbo krojimo tudi vrh razvrstitve regate vseh regat. Ta je pripomogla k razvoju jadranja in je povezala slovenske in italijanske jadralce," je zaključil predsednik sekcije za velike jadrnice pri Jadralni zvezi Slovenije (JZS) Igor Orlov.

Vsakoletna jesenska Barcolana se ponaša z rekordom po številu udeleženih jadrnic v vseh kategorijah, 2689 vpisanih jadrnic so našteli leta 2018 ob jubilejni 50. izvedbi.