V nemški nogometni reprezentanci je v uporabi zgolj številka 4, ki jo nosi Jonathan Tah. Nemški nogometni reprezentanti so nove drese, ki jih bodo nosili tudi na domačem evropskem prvenstvu junija, predstavili nedavno. Foto: Reuters
V nemški nogometni reprezentanci je v uporabi zgolj številka 4, ki jo nosi Jonathan Tah. Nemški nogometni reprezentanti so nove drese, ki jih bodo nosili tudi na domačem evropskem prvenstvu junija, predstavili nedavno. Foto: Reuters

Nemška nogometna zveza je ob tem v ponedeljek sporočila, da so podrobno pregledali drese s številkami od 1 do 26 in jih tudi poslali evropski nogometni zvezi (UEFA) v predogled, a nihče ni opazil kakšne posebnosti pri številu 4.

A v nasprotju s pristojnimi so bili veliko bolj pozorni uporabniki spleta. Ker je družba Adidas, ki je (za zdaj še) edini uradni dobavitelj športne opreme nemške nogometne zveze, spletnim uporabnikom omogočila uporabo orodja za izdelavo dresa po meri, pri čemer so lahko posamezniki izbirali med številkami od 0 do 99 in imenom, ki je imelo največ 10 črk, so si nekateri izbrali številko 44. Oblika te pa je – kot je prvi opozoril zgodovinar Michael König – zelo spominjala na logotip SS-a (dve streli), kar je močno razburilo širšo nemško javnost, poroča Reuters.

Številke 44 na dresu sicer ne nosi nihče ne v ženski ne v moški nogometni reprezentanci, zato tudi niso predhodno preverjali, kako je videti, je med vrsticami namignila nemška nogometna zveza. Ob tem je poudarila, da "nobena od vpletenih strani ni opazila nikakršne nacistične simbolike v zasnovi dresa". Kljub temu so stvar, ko so nanjo opozorili spletni uporabniki, vzeli izjemno resno in že razvijajo "alternativni dizajn" številke 4, so sporočili v ponedeljek.

Hitro je ukrepal tudi Adidas, ki je s svoje strani že v ponedeljek umaknil možnost izdelave nemškega dresa po meri s številko 44, še vedno pa je mogoče naročiti dresa kakšne druge reprezentance s to številko. Tiskovni predstavnik družbe Oliver Brüggen je ob tem odločno zavrnil namige, da je bil "spodrsljaj" nameren: "Kot družba odločno nasprotujemo ksenofobiji, antisemitizmu, nasilju in sovraštvu v kakršni koli obliki."

Nemška nogometna zveza je sicer – kot smo že poročali – nedavno napovedala veliko spremembo. Namesto domačega dobavitelja športne opreme bo nemške nogometaše od leta 2027 oblačil ameriški Nike.