Navijači slovenske nogometne reprezentance se že skozi celotno Ligo narodov lahko držijo za glavo. Izpad med nogometne eksote je kruta realnost, če novembra Slovenija ne bo doma premagala Norveške in v gosteh Bolgarije. Pa še v tem primeru ni usoda popolnoma v rokah izbrane vrste NZS-ja. Foto: Reuters
Navijači slovenske nogometne reprezentance se že skozi celotno Ligo narodov lahko držijo za glavo. Izpad med nogometne eksote je kruta realnost, če novembra Slovenija ne bo doma premagala Norveške in v gosteh Bolgarije. Pa še v tem primeru ni usoda popolnoma v rokah izbrane vrste NZS-ja. Foto: Reuters
Ciper v Ljubljani
Ciper je v lepi prednosti pred Slovenijo, saj je bil boljši medsebojno (2:1 in 1:1), kar je prvo merilo v primeru točkovne izenačenosti. Ob tem Ciprčani preostali tekmi igrajo doma, kjer bodo trd oreh tako Norvežanom kot Bolgarom, ki se v skupini 3 bojujejo za napredovanje. Sredozemci namreč nujno potrebujejo vsaj eno zmago, če ne 4 točke, drugače bodo kot najslabše tretjeuvrščeno moštvo Lige C tudi sami izpadli. Foto: Reuters
Na tribunah, ulici in spletu se marsikdo obešenjaško šali, da je vse del načrta - Slovenija se bo z zmago v Ligi D prebila na SP 2022. Žal to ne drži vode, saj uradno format kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Katarju še ni znan. Evropi pripada 13 mest, Uefina ideja pred štirimi leti je bila, da se bo iz 55 članic oblikovalo 11 skupin, zmagovalci se uvrstijo na svetovno prvenstvo. Za preostali dve mesti naj bi se uporabil razplet Lige narodov 2020, pri čemer so novinarski poznavalci pred štirimi leti omenjali, da bi bilo po eno mesto na voljo le za ligo A in ligo B. Tretji in četrti razred pa bi se obrisala pod nosom. Liga narodov za 2022 in naprej še ni potrjena, odvisno bo od uspeha premierne izvedbe. Foto: Reuters
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je podprl in s tem dejansko potrdil Radeta Mijatovića za svojega naslednika na mestu predsednika Nogometne zveze Slovenije. Srečko Katanec je na poslovilni novinarski konferenci ustoličil pomočnika Tomaža Kavčiča za novega naslednika in ob tem razkril, da je bil to načrt, ki sta ga poleti 2016 skovala skupaj s Čeferinom. Dve leti pozneje je Slovenija na robu prepada, imenovanega Liga D z Andorci, Maltežani, Liechtensteinci in Sanmarinci. Foto: BoBo

A kaj, ko boj za obstanek ni primaren cilj za selektorja Tomaža Kavčiča: "Glavni cilj je, da smo pripravljeni marca."

V kvalifikacije Eura 2020 iz četrtega bobna
Marca prihodnje leto se bodo začele kvalifikacije za Euro 2020. Žreb bo opravljen 2. decembra v Dublinu. Zdaj je dokončno jasno, da bo Slovenija uvrščena v četrti kakovostni boben oz. v skupino od 31. do 40. reprezentance Evrope. Po 2/3 Lige narodov je Slovenija trenutno 37. izmed 55 reprezentanc Uefe, v najboljšem primeru pa je lahko 33. Vse to pomeni, da bodo morala izbrana vrsta NZS-ja za preboj na evropsko prvenstvo med 24 udeleženk v svoji skupini prehiteti vsaj dve višje postavljeni – močnejši reprezentanci.

A zdajšnja realnost je, da je bil izpad iz Lige C z izenačujočim golom Nejca Skubica proti Cipru v Stožicah, le prestavljen.

Ciper v medsebojni prednosti: 4:1 v točkah
Čez mesec dni mora Slovenija proti Norveški doma 16. novembra in pri Bolgariji v gosteh 19. novembra osvojiti vsaj 4 točke, saj za razvrstitev v skupini v primeru enakega števila točk odločajo medsebojni izidi. Slovenija - Ciper 1:4 v točkah! Kar pomeni, da mora sočasno s slovenskima tekmama Ciper na domačih tleh izgubiti tako z Bolgari kot Norvežani. Že če Ciprčani na dveh domačih tekmah osvojijo zgolj točko, morajo Slovenci tekmo dobiti tako v Ljubljani kot Sofiji.

A če zares dobro pogledamo kompleksno zgradbo novoustanovljene Lige narodov, vidimo, da sta zmagi v Ljubljani in Sofiji nujni.

Ne izpade le zadnji, temveč tudi najslabši tretji iz C
Iz Lige C namreč ne izpadejo štirje najslabši v štirih posameznih skupinah, temveč zadnjeuvrščeni iz skupine 2, 3 in 4 ter najslabši izmed štirih tretjeuvrščenih. Vzrok temu je neenakomeren obseg skupin – v skupini 1 so samo tri reprezentance. V posebni razvrstitvi se odštejejo izidi proti četrtouvrščenemu in trenutno je najslabša tretjeuvrščena reprezentanca Lige C ravno Ciper, ki je vse točke osvojil proti Sloveniji. Pred Ciprom z 0 točkami so na trenutni lestvici tretjeuvrščenih Albanija, Madžarska in Romunija s po 3 točkami.

Skratka Slovenija mora vsaj za točko prehiteti Ciper, s tem prevzeti 3. mesto v skupini in hkrati po točkah ali razliki v golih prehiteti vsaj enega izmed preostalih tretjeuvrščenih v Ligi C.

Manj kot dva promila teorije za obstanek s 4 točkami
Teoretično bi Slovencem zadostovale 4 točke, a hkrati Ciper in Albanija (ali Škotska) na skupnih treh odigranih tekmah ne smeta osvojiti niti ene točke; Madžarska in Romunija (ali kakšna druga reprezentanca, ki bo v omenjenih skupinah 2 in 4 osvojila 3. mesto) pa na svojih zadnjih dveh tekmah ne smejo zbrati več kot točko.

Kako verjetno je to? Športni SOS odgovarja (1/3)^5*(2/3)^2) = 0,18 odstotka oz. slaba dva promila oz. znanstvena fantastika.

A samo 6 točk iz tekem z Norveško in Bolgarijo realno dopušča možnost obstanka Sloveniji v Ligi C, in še to ni povsem zanesljivo. Dva pogoja:

  • Ciper pri tem ne sme dobiti obeh domačih tekem.
  • Vsaj eden izmed preostalih treh tretjeuvrščenih iz Lige C mora zbrati manj kot 6 točk proti vodilnima reprezentancama svoje skupine oz. mora v primeru 6 točk proti najboljšima imeti slabšo razliko v golih kot Slovenija.

Samo novembrski zmagi preprečita padec med eksote
Zapleteno? Da, a tako je, če se bojuješ za obstanek v tretji evropski ligi. V nasprotnem in žal bolj verjetnem scenariju bo Slovenija Ligo narodov 2020 igrala v Ligi D družbi Kazahstana, Latvije, Andore, San Marina, Malte in Liechtensteina. Naštete so reprezentance, ki ne morejo več napredovati iz Lige D. Delovni naslov članka se je glasil: Dobrodošel Gibraltar v Stožicah. A kaj ko ima najmanjša članica Uefe po dveh zaporednih zmagah še odprte možnosti za preboj v Ligo C, kjer medtem Slovenijo zadržita le novembrski zmagi.

Cilj je bil tudi, da bi bili prvi v skupini
A kaj pravi še vedno selektor Tomaž Kavčič o boju za obstanek? "Od tekme do tekme. Cilj je bil tudi, da bi bili prvi, saj smo v skupini, v kateri so primerljive reprezentance. To je bil cilj, ki ga seveda moraš imeti. Kaj je bil naš glavni cilj, pa sem povedal: da smo pripravljeni in pravi do marca, in ne čez dve leti, kot so imeli nekateri časa."

"Vam dam še en primer s tekme proti Norveški. Na sredini igrišča zraven enega s 30 tekmami (Rene Krhin je v Oslu igral 39. tekmo za Slovenijo - op. a.) je zadnjega veznega igral fant (Leo Štulac), ki je v reprezentanci prej odigral 15 minut. Zamenjal pa ga je debitant (Jaka Bijol). V špici je bil eden, ki je imel tri tekme (Andraž Šporar je igral 10. tekmo, četrtič začel v prvi postavi). Na desni strani zvezne vrste je bil nogometaš, ki je odigral dve, tri tekme (Domen Črnigoj 5. tekma, drugič v prvi postavi). To niso alibiji, so pa dejstva. Jasno, da stanje trenutno ni dobro, toda fantje so v garderobi takoj po današnji tekmi dali skupaj roke in stopili skupaj. Ni nobenega cirkusa. Še enkrat hvala občinstvu."