Južna Afrika bo mesec dni v središču (nogometnega) sveta, kjer bo potekal največji športni tunir v najbolj globaliziranem športu. Foto: Reuters
Južna Afrika bo mesec dni v središču (nogometnega) sveta, kjer bo potekal največji športni tunir v najbolj globaliziranem športu. Foto: Reuters
Mundial
Južna Afrika, ki je v stadione, prometne povezave in hotele vložila okoli 10 milijard, upa, da bo SP pomembna prelomnica v razvoju države in celotne celine. Foto: EPA

Začenja se enomesečni maraton v Južni Afriki s 64 nogometnimi tekmami, ki se je uradno začel s prikupno in jedrnato polurno slovesnostjo v Johannesburgu.
Na največjem stadionu med 10 prizorišči SoccerCityju se je zbralo več kot 90 tisoč gledalcev, ki prisostvujejo odprtju prvega svetovnega prvenstva, ki ga gosti Afrika.
Zaradi osebne tragedije in šibkega zdravja se legendarni Nelson Mandela ni udeležil odprtja svetovnega prvenstva.
Vuvuzele, kuduzele in makarape vsepovsod
Na največjem afriškem stadionu odmeva od pričakovanj in predvsem vuvuzel. Prireditelji so navzoče pozvali, naj vsaj med slovesnostjo ob odprtju SP-ja odložijo hrupne troblje, da se je dogajanje na zelenici lahko slišalo na televizijskem prenosu. Zaradi prometne gneče je bila več kot četrtina stadiona še prazna ob začetku slovesnosti.
Slovenija v prvi vrsti spektakla
Odprtje se je začelo s plesom in velikim hruščem, Timothy Moloi pa je zapel pesem Upanje, ki bi jo moral odpeti operni pevec Siphiwo Ntshebe, ki je pred dvema tednoma nepričakovano umrl pri 34 letih. Po raperjih Hip Hop Pantsula je kratko polurno odprtje sklenil R Kelly, ki je ob pomoči zbora Soweto Spiritual Singers odpel pesem Znamanje zmage, med katero so na sredino stadiona prinesli zastave vseh 32 držav udeleženk, med katerimi je bila v prvi vrsti tudi zastava Slovenije.

64 tekem v mesecu dni
Ob 16.00 je na sporedu prva tekma SP-ja, na kateri se bo gostiteljica prvenstva Južna Afrika pomerila z Mehiko. Zvečer ob 20.30 sledi obračun Francija - Urugvaj. Slovenija prvo tekmo igra v nedeljo ob 13.30 z Alžirijo, drugo 18. junija ob 16.00 z ZDA, tretjo pa 23. junija ob 16.00 z Anglijo. Finale bo čez mesec dni, 11. julija, prav tako na SoccerCityju.