Patrice Evra, nadomestni kapetan trikolorov, je bil na prvenstvu sila drugačen od mirnega branilca pri Manchester Unitedu. Na ves glas je zahteval, da se najde izdajalca, ki je zgodbice prodajal medijem. Foto: Reuters
Patrice Evra, nadomestni kapetan trikolorov, je bil na prvenstvu sila drugačen od mirnega branilca pri Manchester Unitedu. Na ves glas je zahteval, da se najde izdajalca, ki je zgodbice prodajal medijem. Foto: Reuters
Francoski nogometaši
Henry se je takole pozdravljal s prijateljem na letališču. Foto: Reuters
Nicolas Sarkozy
Kaj bo spremenil Nicolas Sarkozy? Foto: EPA

Čarter je po 15-urnem letu pristal na letališču Le Bourget, 20 km severno od francoske prestolnice. Navijači so lahko prihod opazovali s precejšnje razdalje, nekaj deset fotografov, snemalcev in novinarjev pa se je drenjalo za ograjo. Večina igralcev se je hitro povzpela na dva avtobusa z zatemnjenimi okni, Lyonovi igralci in zvezdnik Bayerna Franck Ribery pa so odleteli naprej z dvema zasebnima letaloma, ne da bi sploh šli skozi terminal.

Henry se je že usedel s Sarkozyjem
Kapetan ekipe Thierry Henry se je takoj po pristanku odpravil v predsedniško palačo na pogovor k francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju, menda je sestanek po sporočilu francoske vlade zahteval Henry sam. Letošnji nastop galskih petelinov na SP-ju se je sprevrgel v farso, potem ko so sledili notranji spori in celo bojkot treninga. Selektor Raymond Domenech je predčasno poslal domov napadalca Nicolasa Anelkaja.

Escalettes vztrajal z Domenechom
Sarkozy je že zahteval strukturno prenovo zveze, za katero naj bi se vsi vpleteni dogovorili na oktobrski "veliki nogometni konferenci", in obenem napovedal, da bo vlada poskrbela za "novo razmišljanje o vodenju športnih zvez". Ta poziv je neposredno uperjen proti predsedniku nogometne zveze Jean-Pierru Escalettesu, ki je kljub vsem kritikam pred in med SP-jem vztrajal z Domenechom.

Nogometaši so se odpovedali premijam
Francoski predsednik je že pozval ministrico za šport Roselyne Bachelot in državno sekretarko Ramo Yade, da naj poskrbita za to, "da bodo odgovorni hitro prevzeli krivdo za polom na nogometnem SP-ju", znova pa ju je opomnil, da celotna struktura nogometa za ta neuspeh ne sme biti nagrajena. Pri tem so ga že prehiteli nogometaši, ki so se odpovedali vsem premijam. Sarkozy je Bachelotovo, Yadovo in premierja Francoisa Fillona po sramotnem izpadu in zadnjem mestu v predtekmovalni skupini A povabil na krizno srečanje v Elizejsko palačo. Bachelotova pa je predtem v parlamentu povedala, da se vlada ne bi smela ukvarjati z nastopom reprezentance na SP-ju, saj je ta v pristojnosti nogometne zveze, a v francoski ekipi v tem trenutku "vladajo nezreli vodje posameznih skupin, selektor je brez avtoritete in zveza povsem na dnu". Zato mora vlada po njenem mnenju poseči v nastale razmere.

Ekipa taka kot Francija: egocentrična, nesolidarna ...
Neuspeh nogometašev je postal tudi podlaga za politična obračunavanja v Franciji. Opozicija je mnenja, da je neuspeh reprezentance zrcalna slika Sarkozyjeve Francije: egocentrična, nesolidarna, nekompetentna in zaljubljena v denar. Nekateri vladni politiki pa so ekipo, v kateri je veliko število nogometašev, ki so prišli iz francoskih kolonij ali pa so otroci v Franciji živečih priseljencev, poimenovali z žaljivkami, ki jih sicer v Franciji uporabljajo za nasilno in kriminalno mladino, pretežno iz mestnih predelov z velikim številom tujcev. Državna sekretarka je zato politike že posvarila pred ločevanjem nogometašev na domače in tuje.

Le Pen slavil izpad s SP-ja
Jean-Marie Le Pen iz skrajne desnice pa je bil med redkimi, ki je slavil izpad reprezentance. Ob tem je dejal: "Zaničujem politiko, ki je ustvarila francosko reprezentanco kot temelj antirasizma. Tukaj se vidi politična volja, da se javnosti vsili slika Francije, ki vsaj trenutno ni prava slika Francije."