Francoski nogometaši so se odločili za bojkot treninga. Foto: Reuters
Francoski nogometaši so se odločili za bojkot treninga. Foto: Reuters
Domenech, Anelka, L'Equipe
Mnogi so prepričani, da se je francoska barka začela potapljati po sporu Anelka-Domenech, toda razpoke v reprezentanci so nastale verjetno že prej. Foto: EPA

Spor je nastal pred začetkom treninga, ko je Evra nad Duvernejem začel povzdigovati glas. Sledilo je prerivanje, morebiten pretep pa je preprečil Raymond Domenech, ki je stopil med srboriteža. Igralci so po incidentu zapustili igrišče in se odpravili na avtobus. Takoj nato je odstopil generalni direktor francoske nogometne zveze Jean-Louis Valentin. S tem se francoska saga na letošnjem SP-ju nadaljuje ...

Igralci bojkotirali trening v podporo Anelkaju
Francoski nogometaši so v sporočilu za javnost zapisali, da so bojkotirali trening v podporo Anelkaju, ki je moral zaradi spora z Domenechom predčasno zapustiti prvenstvo. "Nekdo med nami je razkril nekatere podrobnosti, ki jih ne bi smel. Šele ko bomo vedeli, kdo je, bomo olajšani," je dejal Franck Ribery, ki v ekipi išče "izdajalca". Nekdanji generalni direktor Valentin, ki je po incidentu odstopil, je še dodal: "Nočejo trenirati, to je škandal. To je škandalozno do francoskega občinstva in otrok, ki so si prišli ogledat trening. To je sramota!"

Domenech zameril Anelkaju
Nicolas Anelka je moral predčasno zapustiti nogometni SP, ker se ni želel opravičiti zaradi izrečenih besed, trdi Domenech."Edino, kar mu očitam, je, da se ni opravičil," je francoski selektor zatrdil za francosko televizijo TF1. Domenech je napadalca ob polčasu tekme z Mehiko, ki so jo Francozi izgubili z 2:0, pustil v slačilnici, potem ko je Anelka trenerja grobo besedno napadel. "Ljudje si ne predstavljajo, pod kakšnim pritiskom smo," je odgovoril na vprašanje, zakaj ga je igralec napadel. "Ko trener podaja svoje opazke, lahko igralec izgubi živce in izreče kakšne hude besede." Anelka naj bi - tako je zapisal sloviti francoski športni časnik L'Equipe - trenerju zabrusil: "Pojdi v rit, ti usrani kur... sin," ker Domenech ni bil zadovoljen z njegovo predstavo na igrišču.

Selektor zanika spor med Gourcuffom in Riberyjem
Selektor, ki je žalitev slišal in zato napadalca pustil v slačilnici, meni, da bi težavo lahko rešili znotraj moštva, če Anelkajevih besed ne bi objavili mediji. "Zadeva je postala pomembna, ker se je pojavila v časopisu. Jaz sem rešil težavo, ker sem ga zamenjal," je še dodal.

Francoski mediji poročajo, da odnos Anelkaja s selektorjem ni edina težava v moštvu "galskih petelinov". Na poletu iz Polokwaneja po tekmi z Mehiko naj bi se sporekla tudi Yoann Gourcuff in Franck Ribery. "To je popoln nesmisel. Tisti, ki vsaj malo poznajo Yoanna, vedo, da je nemogoče, da bi se sprl s komer koli," je spor zanikal selektor.

Domenech se ne predaja
Po remiju brez zadetkov z Urugvajem in porazu proti Mehiki usoda Francozov na SP-ju ni več v njihovih rokah, saj morda tudi visoka zmaga nad JAR-om v torek v Bloemfonteinu ne bo dovolj za uvrstitev med 16 najboljših. "Majhno možnost še imamo. Moramo zmagati, doseči gole in upati, da se bodo stvari obrnile nam v prid," je dejal Domenech, ki se zaveda, da bi ob remiju Mehike in Urugvaja tako Francija kot gostitelji izpadli s turnirja.