Dejan Mezga je v 69. minuti s krasnim strelom pod prečko izenačil izid na 1:1, nato pa je zadel še z bele točke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejan Mezga je v 69. minuti s krasnim strelom pod prečko izenačil izid na 1:1, nato pa je zadel še z bele točke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Težko je kaj pametnega povedati, dokler so glave vroče. Stvar je treba analizirati. Tekmo bi razdelil na prvih 80 in zadnjih deset minut. Večino tekme smo dobro izgledali, v prvem polčasu imeli tudi nekatere priložnosti. V drugem polčasu smo dobro začeli, mogoče pa nas je 'presekal' prvi Mariborov gol.

Andrej Razdrh, trener Olimpije
Mezga veliki junak v Stožicah

Ta je zadel za povratek in preobrat aktualnih slovenskih prvakov, ki so se po dobri uri igre znašli v zaostanku. Tekmo je predčasno pod prho končal Olimpijin vratar Elvis Džafić, piko na i zmagi vijoličastih pa je v sodnikovem podaljšku dodal Aleksander Rajčević. Povratna tekma bo 6. marca ob 17.00.

Valenčič pred vrati zelo dejaven
V prvem polčasu je za odtenek prevladovala Olimpija, ki si je priigrala več polpriložnosti, že v 2. minuti je po odlični globinski podaji Damjana Trifkovića proti mariborskim vratom stekel Filip Valenčič, a je Jasmin Handanović s hitrim posredovanjem preprečil morebitni zadetek. Valenčič je bil v prvem polčasu pred vrati zelo dejaven, povzročal je nemalo preglavic mariborski obrambi, ki pa je bila kos napadom 21-letnika.

Najbolj nevarna Mertelj in Cvijanović
Najlepši priložnosti v prvem delu so si priigrali gostje. Po dobre pol ure igre je Aleš Mertelj z levico nevarno sprožil in izsilil pomembno obrambo Elvisa Džafića, ki se je moral izkazati tudi hip pozneje, ko je proti vratom sprožil Martin Milec. Ljubljanski vratar je bil povsem nemočen v 37. minuti, ko je z roba kazenskega prostora proti vratom udaril Goran Cvijanović, Džafić je bil že premagan, žoga pa se je odbila od njegove leve vratnice.

V končnici prvega polčasa je bilo znova vroče v kazenskem prostoru Maribora, pretil je predvsem Rok Baskera, a je ostalo pri 0:0.

Mezga izničil zadetek Omladiča
Drugi polčas so odlično začeli Mariborčani, ki so z bliskovitimi akcijami vršili pritisk na domačo obrambo, v četrti minuti nadaljevanja je v Džafića iz neposredne bližine sprožil Matija Smrekar, takoj zatem je z nevarnim strelom zapretil še Agim Ibraimi. Ljubljančani so se mariborskega pritiska otresli, postajali so vse nevarnejši, po dobri uri igre so tudi povedli. Po Valenčičevi globinski podaji je v protinapad s sredine igrišča stekel Nik Omladič, se otresel dveh branilcev in z roba kazenskega prostora premagal nemočnega Handanovića.

Vodstvo Olimpije ni trajalo dolgo, že v 69. minuti so vijoličasti izid poravnali. Ibraimi je preigraval okoli 16-metrskega prostora in v kazenskem prostoru našel prostega Dejana Mezgo, ki je z mojstrskim strelom pod prečko žogo pospravil v mrežo.

Preobrat Maribora ob Džafićevi izključitvi
Tekma se je prevesila v končnico, obe ekipi sta iskali zmagoviti zadetek, v 83. minuti je Mariborčanom strel z bele točke priigral Robert Berić. Ta je žogo že spravil mimo Džafića, ki je ob tem storil prekršek in si prislužil predčasno pot pod prhe. Olimpija je porabile že vse tri menjave, zato je med vratnici stopil Antonio Mlinar Delamea, ki ni uspel ubraniti Mezgin strel z 11-m - mariborski vezist je Delameo poslal v napačno smer.

Gostje so po Džafićevi izključitvi zavohali kri, v izdihljajih tekme so še enkrat močneje pritisnili, najprej je dlani Delamee ogrel Milec, v 91. minuti pa je po predložku iz kota in kratki podaji Nejca Potokarja iz neposredne bližine s kolenom zadel še Aleksander Rajčević in postavil končni izid 1:3.


Izjave po tekmi:
Andrej Razdrh
, trener Olimpije: "Težko je kaj pametnega povedati, dokler so glave vroče. Stvar je treba analizirati. Tekmo bi razdelil na prvih 80 in zadnjih deset minut. Večino tekme smo dobro izgledali, v prvem polčasu imeli tudi nekatere priložnosti. V drugem polčasu smo dobro začeli, mogoče pa nas je 'presekal' prvi Mariborov gol. Potem sta prišla še enajstmetrovka in rdeči karton, tako da se je v zadnjih desetih minutah res vse obrnilo proti nam. V Mariboru nas čaka težka preizkušnja, ampak nogomet ponuja možnost, da se hitro pobereš in pokažeš pravi karakter."

Darko Milanič, trener Maribora: "Za nami je zanimiva tekma na težkem igrišču. Zmaga je zaslužena, zelo smo je veseli, tako da gremo v povratno tekmo s pozitivnim izidom. Tudi v sredo bomo poskušali zmagati in se uvrstiti v naslednji krog."

Četrtfinale, prva tekma:
OLIMPIJA - MARIBOR 1:3 (0:0)
2.000; Omladić 61.; Mezga 69., 87./11-m, Rajčević 91.
RK: Džafić 83./Olimpija

Olimpija: Džafić, Salkić, Zarifović, Mitrović, Delamea Mlinar, Baskera (78./Vicente), Lovrečič (82./Ivelja), Omladič, Trifković, Valenčič (72./Nikezić), Šporar.

Maribor: Handanović, Mejač, Potokar, Rajčević, Milec, Filipović (66./Mezga), Mertelj, Cvijanović, Ibraimi, Smrekar (66./Tavares), Berić.

Sodnik: Damir Skomina (Koper)

Težko je kaj pametnega povedati, dokler so glave vroče. Stvar je treba analizirati. Tekmo bi razdelil na prvih 80 in zadnjih deset minut. Večino tekme smo dobro izgledali, v prvem polčasu imeli tudi nekatere priložnosti. V drugem polčasu smo dobro začeli, mogoče pa nas je 'presekal' prvi Mariborov gol.

Andrej Razdrh, trener Olimpije
Mezga veliki junak v Stožicah