Haris Vučkić se je v Newcastle iz Domžal preselil januarja 2009. V lanski sezoni je zaradi poškodbe kolena počival kar šest mesecev. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Haris Vučkić se je v Newcastle iz Domžal preselil januarja 2009. V lanski sezoni je zaradi poškodbe kolena počival kar šest mesecev. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Alan Pardew
Trener Newcastla Alan Pardew neomajno zaupa v Vučkićeve sposobnosti. Foto: EPA
Aleksander Radosavljević
Nastop Aleksandra Radosavljevića na petkovi tekmi proti Estoniji je še vprašljiv. "Stanje Radosavljevića je takšno, da še ni odpisan. To pomeni, da ga bo zdravniška služba med tednom skušala pozdraviti," je v ponedeljek na Ptuju povedal selektor Matjaž Kek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Milivoje Novakovič in Slobodan Rajković
Milivoje Novaković je lani v Bundeligi dosegel 17 golov. Foto: EPA
Marko Šuler
Marka Šulerja tokrat ni bilo v moštvu Genta. Vse verjetneje se zdi, da bo kariero nadaljeval v drugem klubu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Vučkić je v nedeljo najprej dobil lepo darilo za 19. rojstni dan, ki ga je praznoval 21. avgusta. Po Alešu Križanu, Miletu Ačimoviću, Aleksandru Rodiću in Robertu Korenu je postal peti Slovenec, ki je zaigral v elitni angleški ligi. V 78. minuti je na domači tekmi Newcastla proti Fulhamu ob vodstvu "srak" z 2:0 zamenjal dvakratnega strelca po odmoru, Irca Leona Besta.

Pet tednov počitka za Vučkića
Toda mladi slovenski reprezentant ni imel sreče in je moral že po sedmih minutah zaradi poškodbe mesto na igrišču prepustiti Alanu Smithu. Vučkić je bil v torek na operaciji, po prvih ocenah pa naj bi počival pet tednov. V 88. minuti je končni izid 2:1 postavil Clint Dempsey, to pa je bil prvi prejeti zadetek Newcastla v letošnji sezoni. Nogometašem v črno-belih dresih gre odlično, po treh krogih s sedmimi točkami zasedajo šesto mesto na lestvici.

Vučkić, ki se je poleti izkazal na kar nekaj pripravljalnih tekmah, je bil prvič letos uvrščen v moštvo za tekmo Premier League. To niti ni bilo presenetljivo, saj se je izkazal na četrtkovem srečanju drugega kroga ligaškega pokala, ko je Newcastle v gosteh ugnal Scunthorpe United. "Srake" so ob polčasu zaostajale z 0:1, tudi v 70. minuti, ko je na igrišče vstopil Ljubljančan, so gostitelji še vodili. Vučkić je nato poživil igro v vezni vrsti, Newcastle pa je po podaljšku slavil z 2:1.

Pardew: Njegov potencial je ogromen
Slovenca je dan pred nedeljsko tekmo proti Fulhamu v slovitem Guardianu pohvalil tudi trener Alan Pardew. Ko je decembra lani na stolčku zamenjal Chrisa Hughtona, je bil Vučkić poškodovan. Njegove sposobnosti je v resnici spoznal šele letos poleti.

"Spomnim se, da so mi, ko sem prvič prišel v klub, rekli: 'Imamo res dobrega mladega igralca, vendar je v tem trenutku poškodovan.' Ta visok, prijeten slovenski fant me je večkrat srečal na hodniku in se smejal. Haris je resnično "fejst" fant. V njega polagamo velike upe, ima izjemno tehniko. Mora se naučiti spopadati s tem, da Premier League zahteva odlično fizično pripravljenost, toda ima šele 19 let in njegov potencial je ogromen. Žogo podaja res pametno. 85 odstotkov igralcev v Premier League na takšen način ni sposobno podati,"
je bil poln hvale 50-letni londonski strokovnjak. Na Otoku niso spregledali niti Vučkićevih lepih manir in marljivosti, ki so pri mladeničih njegovih let prej izjema kot pravilo.

V četrtek sicer mlado reprezentanco, katere član je, v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo čaka gostovanje na Malti, v torek ob 16.30 pa bo na Ptuju gostovala Ukrajina.

"Rade" se je zaletel v vratnico
Radosavljević se je poškodoval na tekmi v mestu Doetinchem, iz katerega prihaja nizozemski prvoligaš De Graafschap. Kranjčan je v 45. minuti po podaji z desne strani v padcu zatresel mrežo z glavo in se hkrati nesrečno z levim ramenom zaletel v desno vratnico domačih vrat. Bolečine so bile hude in drugi polčas si je moral ogledati s klopi za rezervne nogometaše. Najprej so sumili, da ima počeno ključnico, a je bila poznejša diagnoza spodbudnejša, tako da bi ga v petek proti Estoniji vendarle lahko videli na delu v Stožicah.

Den Haag je na koncu zmagal s 3:0 in slavil prvič v letošnji sezoni, s čimer se je po četrtem krogu povzpel na 12. mesto na lestvici. Eno mesto pred njim je Groningen, ki je tokrat doma z 0:3 izgubil proti udeležencu Evropske lige Alkmaarju. Tim Matavž je igral vso tekmo, a mu ni uspelo zadeti.

Jokić in Cesar ugnala Inter
V Italiji prvega kroga zaradi stavke še niso odigrali, toda Bojan Jokić in Boštjan Cesar sta se v soboto kljub temu veselila prestižne zmage na prijateljski tekmi proti Interju. V Monzi je bilo pred 8.000 gledalci 3:2 za Chievo. Vsi zadetki so padli v drugem polčasu, ko slovenskega dvojca ni bilo več na igrišču. Ob polčasu sta ostala v slačilnici.

Anđelković dal gol Torinu
Je pa zato steklo tekmovanje v Serie B. Siniša Anđelković je ob drugoligaškem debiju v dresu Ascolija, kamor se je preselil iz Palerma, proti Torinu zadel že v peti minuti, ko je bil po strelu iz kota z glavo najvišji na drugi vratnici. Na koncu kljub golu ni mogel biti preveč zadovoljen, saj so vse tri točke domov odnesli gostje (1:2). Nekdanjega branilca Maribora ob tokratni reprezentančni akciji sicer ni v slovenski izbrani vrsti.

Novaković med junaki v Hamburgu
Milivoju Novakoviću
, lani tretjemu najboljšemu strelcu Bundeslige, se je v nemškem prvenstvu "končno" odprlo v 4. krogu. Potem ko je dvakrat zadel v pokalu, je bil tokrat eden izmed štirih strelcev Kölna na spektakularni tekmi v Hamburgu (3:4). "Nova" je v 49. minuti iz bližine v mrežo pospravil žogo po podaji Lukasa Podolskega z leve strani. "Poldi" je v igro prišel v drugem polčasu.

Zadetek in poškodba Radosavljevića v Doetinchemu (od 2:55):

Zadetek Novakovića v Hamburgu (od 4:35)



Zadetek Anđelkovića proti Torinu (od 0:52)

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka (22 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Crotone - Livorno 1:2vso tekmooba gola prejel z 11-metrovke
Jasmin HandanovićMariborEL: Rangers - Maribor 1:1;
Olimpija - Maribor 4:1
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Samir HandanovićUdinese (ITA)LP: Udinese - Arsenal 1:2vso tekmo/
BRANILCI (7)
Mišo BrečkoKöln (NEM)Hamburg - Köln 3:4vso tekmov 24'

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Prijateljska tekma: Chievo - Inter 3:2do 45' (0:0)odigrano v Monzi
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)EL: Trnava - Lokomotiva 1:1;
Kuban K. - Lokomotiva 0:1
/;
/
na klopi;
na klopi
Bojan JokićChievo (ITA)Prijateljska tekma: Chievo - Inter 3:2do 45' (0:0)odigrano v Monzi
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Ried - Kapfenberg 1:0vso tekmo/
Marko ŠulerGent (BEL)Gent - Lierse 1:0/zunaj postave
Miral SamardžićŠerif Tiraspol (MLD)Olimpia - Šerif 1:2 od 46' (1:1)/
VEZISTI (8)
Armin BačinovićPalermo (ITA)Prijateljska tekma: Napoli - Palermo 3:1vso tekmo/

Valter Birsa

Genoa (ITA)//v Serie A je bila stavka
Josip IličićPalermo (ITA)Prijateljska tekma: Napoli -Palermo 3:1do 45' (2:1)v 43. minuti podal iz kota za gol Migliaccia
Andraž KirmWisla Krakow (POL)LP: APOEL - Wisla 3:1;
Wisla - Lechia Gdansk 0:1
od 80' (2:1);
od 65' (0:1)
/;
/
Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Hull - Reading 1:0vso tekmo v 72'
Nejc PečnikKrilja Sovjetov (RUS)Rubin Kazan - Krilja 1:0/zunaj postave
Aleksander RadosavljevićADO den Haag (NIZ)De Graafschap - Den Haag 0:3do 45' (0:1) v 45' za 0:1;
v 14'; ob zadetku si je poškodoval ključnico
Dare VršičOlimpija LjubljanaOlimpija - Maribor 4:1 vso tekmo v 85' za 4:1
NAPADALCI (4)
Zlatko DedićBochum (NEM II)Bochum - Greuther Fürth 1:4/zunaj postave
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Gent - Lierse 1:0/počiva zaradi rdečega kartona
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Hamburg - Köln 3:4vso tekmo v 49' za 1:2 (prvi gol v Bundesligi); v 66'
Tim MatavžGroningen (NIZ)Groningen - Alkmaar 0:3vso tekmo/
"Ladje na obzorju"
Gregor BalažicKarpati Lviv (UKR)EL: Karpati - PAOK 1:1;
Karpati - Metalist 1:2
vso tekmo;
vso tekmo
/;
v 83'
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)Mattersburg - Wacker 1:1vso tekmo/
Rene MiheličNacional (POR)EL: Birmingham - Nacional 3:0;
Nacional - Benfica 0:2
od 55' (2:0);
do 70' (0:1)
/;
/
Matija ŠkarabotGent (BEL)Gent - Lierse 1:0vso tekmov 20'