Izpad River Plateja je osrednja tema v nogometno obsedeni Argentini, v senci katerega so vsa politika, gospodarstvo in tudi prihajajoči 43. Pokal Amerike, ki se bo v petek začel prav v deželi gavčev. Foto: EPA
Izpad River Plateja je osrednja tema v nogometno obsedeni Argentini, v senci katerega so vsa politika, gospodarstvo in tudi prihajajoči 43. Pokal Amerike, ki se bo v petek začel prav v deželi gavčev. Foto: EPA
Radamel Falcao in Daniel Passarella (l. 2007) - River Plate
Passarella je v vlogi predsednika pred nehvaležno nalogo reševanja velikana, s katerim je kot igralec osvojil šest argentinskih naslovov, kot trener pa tri. Foto: EPA
Stadion Monumental v Buenos Airesu
Stadion Monumental, ki bo v prihodnje gostil drugoligaške tekme, bo po nedeljski polomiji postal prizorišče sklepnih bojev na Copi Americi, ki pa bo še vsaj nekaj dni v senci Riverjevega poloma. Foto: EPA
Juan Roman Riquelme (Boca Juniors) in Marcelo Gallardo (River Plate)
Derbiji Boca - River bodo vsaj za leto dni omejeni le na pripravljalno obdobje. Foto: EPA

Leta 1978 je bil "El Gran Capitan" superzvezdnik močnega Riverja in kot kapetan Argentine dvignil pokal za naslov svetovnih prvakov, 33 let pozneje pa je bil kot predsednik bankrotiranih "milijonarjev" priča zgodovinskemu polomu - najuspešnejši in najbolj priljubljen argentinski klub je prvič v 110-letni zgodovini izpadel iz prvoligaške konkurence.

Ko te sovraži pol države, druga polovica pa se ti smeji
Dolgoletni kapetan in predsednik od decembra 2009 je v očeh večine navijačev, kar pomeni približno polovice 40-milijonske Argentine, glavni krivec za katastrofo. Za drugo polovico, ki ji je ljubši Boca Juniors, pa pravi "heroj". A korenine poloma so veliko globlje in so se začele, še preden je "El Kaiser" prevzel vse vajeti v severni bogati četrti Belgrano. Ironično je bil v boju za obstanek usoden prav Belgrano, klub iz Cordobe, poimenovan po junaku argentinskega boja za neodvisnost. Blamaža River Plateja je lahko poučna zgodba za številne druge južnoameriške velikane.

Kje so denar in novi talenti?
V zadnjem desetletju je klub prehitro prodajal največje bisere in najbolj nadarjene igralce, ki so jih kot po pravilu nadomeščali zgolj povprečni nogometaši, milijoni, zasluženi s prodajo, pa so ob nepreglednem gospodarjenju izginjali neznano kam. River je v zadnjih šestih letih prodal igralce, kot so Javier Mascherano, Lucho Gonzalez, Gonzalo Higuain, Radamel Falcao in Diego Buonanotte. Vsi omenjeni bi v vsakem primeru zapustili Argentino, a skoraj vsi so odšli, še preden so dokončno dozoreli, klub pa predvsem še ni pripravil njihovih naslednikov.

V 3 letih 6 trenerjev in 64 igralcev
Argentinski prvoligaški sistem z dvema enakovrednima in ločenima prvenstvoma v koledarskem letu je zasnovan tako, da v teoriji obvaruje velike klube pred izpadom. V drugo ligo te vodi slabo povprečje točk v zadnjih treh letih oz. šestih prvenstvih. V tem obdobju izstopati dve številki: klub je imel šest različnih trenerjev, ki so v tem času igrali s kar 64 igralci. River je po osvojitvi Clausure 2008 v Aperturi 2008 zasedel zadnje mesto, s čimer se je začel potop.

Ko ti ne gre ...
Proti Riverju se je na koncu zarotila tudi sreča: na zadnjih šestih tekmah so trikrat izgubili in trikrat remizirali. V zadnjem krogu, ko so za izognitev "play-offa" potrebovali le točko, je Lanus dosegel zmagoviti gol za 2:1 globoko v sodnikovem podaljšku. Nato sta sledila obračuna z Belgranom de Cordobo, ki je najprej doma slavil z 2:0, nato pa v gosteh zmagovito remiziral z 1:1. Prav vse tri prejete gole so povzročile katastrofalne napake ožje obrambe in vratarja Carizza.

Dolgovi bodo v 2. ligi še narasli
"Izgubljeni sinovi" Ariel Ortega, Marcelo Gallardo in Matias Almeyda so se v klub vrnili ob zatonu karier in kljub zajetni plači niso bili kos vlogi nosilcev v izredno tekmovalni ligi, kjer sezona traja samo 19 krogov. Zdaj čaka River pod vodstvom novopečenega trenerja Almeyde naporna in zahtevna naloga, da se v letu dni vrnejo v prvo ligo. "Milijonarji", ki dolgujejo 20 milijonov evrov, bodo za televizijske pravice namesto 5 milijonov evrov dobili samo še 700 tisoč evrov.

Ob vseh težavah še "barra brava"
Za nameček je River tudi klub, ki je najbolj trpel zaradi neredov svojih huliganov oz. "barre brave", kot jih označujejo v Argentini. Vodilna tolpa Los Borrachos del Tablón je odgovorna za napad na lastni stadion, vandalizem igralskih avtomobilov, izsiljevanje nogometašev, vodja skupine Alan Schlenkar pa se pred sodiščem zagovarja zaradi umora pripadnika rivalske navijaške skupine. Z izpadom bodo prikrajšani tudi huligani, ki dobro služijo s preprodajo vstopnic, predvsem turistom.

Boco lahko veseli le izpad Riverja
V Argentini vsaj leto dni ne bo pravega "Superclasica", najslovitejšega mestnega derbija na svetu. Privrženci Boce Juniors z nasmeškom privoščijo trpljenje "kokošim", a tudi oni niso na varnem. "Govnarji" so od zadnjih šestih prvenstev zmagali le enkrat, zadnji dve so končali na 12. in 7. mestu. Moštvo je daleč od talenta izpred nekaj let, ko so se zvrstile štiri zmage v Copi Libertadores, tudi tu se prodaja vsakogar, ki zna malce lepše brcniti žogo, trenerji so kot na vrtiljaku, klub je ostal brez nastopov v južnoameriških klubskih tekmovanjih.

V Braziliji sta v preteklih letih v drugo ligo že izpadla Palmeiras in Vasco de Gama, zdaj še River. Velikani Južne Amerike se morajo naučiti iz napak omenjenih, drugače tudi njih čaka rob prepada ali celo skok vanj.