Josip Iličić je proti Slovaški navdušil. Bo tako tudi proti Angliji? Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Josip Iličić je proti Slovaški navdušil. Bo tako tudi proti Angliji? Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Sproščeni prizori s treninga nogometašev na Brdu
Rooney: Razumem in spoštujem odločitev

Angleška reprezentanca je zmagala na 14 kvalifikacijskih tekmah zapored, zadnja, ki ji je to preprečila, je bila Ukrajina 10. septembra 2013 v Kijevu, ko sta se tekmici razšli brez zadetkov. Zanimivo je, da so Ukrajinci Angležem zadali tudi zadnji kvalifikacijski poraz. Zgodilo se je pred sedmimi leti, 10. oktobra 2009 v Dnipropetrovsku, kjer se je tekma, na kateri je sodil Damir Skomina, končala z zmago gostiteljev z 1:0.
Zaprta postavitev jim ne godi
Da so nogometaši z Otoka kljub temu ranljivi, kažejo njihovi dosežki na velikih tekmovanjih. Junija jih je v osmini finala Eura v Franciji ustavila Islandija. V soboto so se mučili z Malto. "Spredaj imajo precej zanimivih igralcev, a se vidi, da se še iščejo med sabo. Imeli so kar precej težav, kako prebiti tekmeca. Prepričan sem, da so želeli dati več zadetkov, a so se zapletali v akcijah. Zaprta postavitev jim ne godi," je v nedeljski oddaji na TV Slovenija (glej spodnji video desno!) poudaril Bojan Prašnikar.

"Zdi se mi, da niso tako zelo udarni in nimajo toliko ostrine kot nekoč. Če ne bodo hitro načeli mreže, imajo Slovenci možnost za pozitiven izid. Jordan Henderson pa je po mojem mnenju tisti igralec, na katerega bo treba najbolj paziti, saj razigrava soigralce s fenomenalnimi podajami in je dobro pripravljen," je menil komentator TV Slovenija Urban Laurenčič.

Ni igral v strahu
Josip Iličić
bi bil lahko znova ključni mož v slovenski reprezentanci. Proti Slovaški je odigral najbrž svojo najboljšo tekmo za izbrano vrsto. "Evidentno je bilo videti, da ne igra v nekem strahu. Do zdaj je vedno igral v strahu, da bo prej ali slej šel z igrišča. Že pri ogrevanju me je zelo pozitivno presenetil, da se je vedno ogreval v prvi vrsti. In to maksimalno. Tudi med tekmo je bil nato precej prepričan vase, da bo naredil določene stvari," je svoja opažanja predstavil Prašnikar.

Dejan Djuranović verjame, da je "Jojo" sposoben voditi reprezentanco: "Mogoče je zdaj dobil dodatno podporo od selektorja, da ima glavno vlogo na igrišču. Vidi se, da so soigralci ob njem bolj gotovi in ga tudi iščejo, da mu predajo žogo, saj vedo, da bo točno vedel, kaj bo napravil z njo. Proti Slovaški je izstopal in zasenčil tudi njihovega prvega zvezdnika Mareka Hamšika."

V boj za prvo mesto
Prašnikar je kljub zmagi opazil pomanjkljivosti in še vedno vidi veliko rezerv: "Sobotni prvi polčas je bil izjemno nervozen, zaradi tega je bilo tudi veliko napak v igri. V drugem polčasu so nam premalo agresivni Slovaki dopuščali dobro igro podaj, igralci so bili mirnejši, pri podajah veliko natančnejši in so se sprostili. Tako se je zgodila tudi vrhunska akcija za zadetek. Ne moremo pa reči, da je bila tekma bistveno boljša od tiste v Litvi. Tam smo dosegli dva zadetka, lahko bi jih še nekaj. S tega vidika smo si več ustvarili proti Litvi. Razlika je bila, da si tokrat nismo privoščili usodnih napak. Okrepljena zadnja vrsta je bila bistveno odgovornejša, konkretnejša in odločnejša. Tekmec je imel zato veliko manj možnosti, igral je tudi samo z enim napadalcem."

Ob 20.45 bo nemški sodnik Deniz Aytekin dal znak za začetek še druge tekme v Stožicah v treh dneh. S tremi točkami, ki bi seveda še kako odmevale, bi Slovenija lahko prevzela celo prvo mesto na lestvici skupine F. Toda enako razmišlja angleški selektor Gareth Southgate. "Od tu želimo oditi na vrhu lestvice," so bile njegove besede na včerajšnji novinarski konferenci. Videli bomo, čigave želje se bodo uresničile.

Sproščeni prizori s treninga nogometašev na Brdu
Rooney: Razumem in spoštujem odločitev