Samir Handanović ni ubranil enajstmetrovke že dobro leto. Vse od 20. septembra lani, ko je v Evropski ligi ustavil poskus Bibrasa Natka (Rubin Kazan), od takrat pa je prejel deset golov z bele točke. Foto: EPA
Samir Handanović ni ubranil enajstmetrovke že dobro leto. Vse od 20. septembra lani, ko je v Evropski ligi ustavil poskus Bibrasa Natka (Rubin Kazan), od takrat pa je prejel deset golov z bele točke. Foto: EPA
Mišo Brečko
Kot branilec po poklicu je razumljivo, da Brečko izredno redko dosega gole: v desetih članskih sezonah jih je zbral vsega šest. 29-letni Trboveljčan se je nazadnje med strelce vpisal daljnega 14. marca 2009, ko je ob porazu z Borussio Mönchengladbach dosegel kar dva zadetka, edina njegova v 1. Bundesligi. Foto: EPA
Kevin Kampl (Salzburg)
Na septembrski tekmi z Albanijo je Kevin Kampl že poskrbel za presežek, ki je odločil tekmo. Lahko to ponovi že v petek v domačem Mariboru proti Norveški, ki je Slovenija doslej še ni premagala? Foto: EPA
Tim Matavž (PSV)
Tim Matavž (3 goli in 3 podaje na 11 tekmah za PSV) še ni v strelski formi iz preteklih sezon, zaradi česar je tudi malo verjetno, da bo iz prve postave Slovenije izrinil Milivoja Novakovića (10 golov in 5 podaj na 22 tekmah za Omijo). Foto: EPA
Stadion Maracana
"Met kovanca" pravi, da ima Slovenija še 29,3 odstotka možnosti, da v skupini E osvoji 2. mesto, če pa upoštevamo "utež", se možnosti zmanjšajo na 19,3 odstotka. Po marčnem porazu z Islandijo je "met kovanca" kazal 3,1 % možnosti, "utež" pa samo 0,4 %, da Slovenija zasede eno od prvih dveh mest. Foto: EPA

pa moliti za spodrsljaj Islandije. In v kakšnem stanju so Katančevi izbranci?

Selektorja slovenske nogometne reprezentance sta v škripce spravili poškodbi dveh napadalnih vezistov "fantazistov", ki bi morala s svojo nepredvidljivostjo poskrbeti za presežek na zadnjih dveh tekmah skupinskega boja za sanjski preboj na svetovno prvenstvo v Brazilijo.

Rio de Janeiro, Sao Paulo, Bahia, Salvador ali Porto Alegre so trenutno le pobožne sanje, o katerih lahko Slovenci le teoretiziramo. V ta namen MMC za obvezno pripravo na tekmi z Norveško in Švico toplo priporoča Športni SOS! Ali ste prebrali in si zapomnili vse permutacije? No, zdaj lahko nadaljujete branje "ladij".


Josip Iličić
in Valter Birsa torej nista na voljo, zato ju je Srečko Katanec hitro odmislil, bolj pa ga skrbi naslednje: "Veliko fantov ne igra redno." Pa poglejmo, koliko so v zadnjem mesecu igrali reprezentanti, ki naj bi v Mariboru proti Norveški in v Bernu s Švico ohranili upanje na novo poglavje v pravljični knjigi z naslovom "Slovenski nogomet".

VRATARJI: "Sarma" brez dileme
Med trojico čuvajev mreže je vse jasno: Samir Handanović je prvi vratar, ki je nesporni nosilec igre tudi v Interju. To je dokazal tudi ob sobotnem domačem porazu z Romo, ko je bil kljub trem prejetim golom najbolje ocenjeni igralec Interja. Starejši bratranec Jasmin Handanović je v zadnjih tednih postal ena izmed tarč ob slabših igrah Maribora, medtem ko je Jan Oblak redno igranje na posoji zapravil s pogodbenim sporom letos poleti.

BRANILCI: Udarna četverica igra ...
Kapetan Boštjan Cesar ravno v zadnjem krogu prvič v sezoni ni začel tekme v prvi postavi Chieva. Podobno standardnih 90 minut niza tudi Branko Ilić v Izraelu. Že kar 12 tekem s polno minutažo ima Mišo Brečko, ki je ravno v soboto dočakal prvi gol po štirih letih in pol ter to ravno v 90. minuti, s čimer je svoj Köln popeljal do zmage pri Karlsruheju in 1. mesta druge nemške lige. (Ob kapetanu za "kozličke redno igra Dominic Maroh, ki zdaj brez pravega pojasnila manjka na seznamu). Dobra novica je, da se je Bojan Jokić takoj po poškodbi znašel v začetni postavi Villarreala, presenečenju Primere division. Na petkovi tekmi proti Granadi (3:0) je bil že najbolje ocenjeni branilec "rumene podmornice". Veliko minutažo ima kot edini z dvojnim programom najmlajši igralec v polju 22-letni Martin Milec (Maribor).

... menjave pa ne
Slabše je pri preostali trojici. Siniša Anđelković je v turbulentnem Palermu zaigral na polovici tekem, po štirih tekmah sedenja na klopi pa je bil pod novim trenerjem v zadnjih dveh krogih spet na igrišču. Dejan Kelhar je v zadnjem mesecu obsedel na klopi Gabale, kluba iz najstarejšega mesta v Azerbajdžanu. Na štirih mogočih tekmah je Brežičan zbral le 16 minut igre: enkrat je na igrišče vstopil v sodnikovem podaljšku, v petek pa je ob domačem porazu z Nefčijem vstopil v 75. minuti, ko je bil na semaforju že končni izid 1:2. Andraž Struna je v Grčiji v Janini še v slabšem položaju: 8 odigranih minut v zadnjih dveh krogih, skupno letos 48 minut za PAS Giannino.

VEZISTI: Teža pričakovanj na Kamplu
Med sedmerico je prvo ime najmlajši Kevin Kampl, ki blesti v dresu Salzburga tako v Avstriji kot Evropski ligi. Na skupno 16 klubskih tekmah je 22-letnik zbral 6 golov in 8 podaj, a je tudi izpustil predzadnji krog Bundeslige zaradi poškodbe gležnja, kar pa je že pozabljeno in je igral tako v četrtek na Danskem kot v nedeljo ob zmagi na derbiju pri Austrii Dunaj (1:2). Veliko v tujini igra še Jasmin Kurtić, a v zadnjeuvrščenem klubu Serie A Sassuolo, ki ima velike težave s konkurenčnostjo, pri čemer pa je ravno Belokranjec eden izmed glavnih adutov. Igranja ne primanjkuje niti Alešu Mertlju pri Mariboru in povratniku Nejcu Pečniku, ki pa s Crveno zvezdo doživlja hude čase. V nedeljo je moštvo Slaviše Stojanovića znova izgubilo - v gosteh je bil Čukarički boljši z 2:0.

Šibki člen še naprej slabi
Veliko skrbi Katancu povzroča selitev Andraža Kirma na klop Groningena, kjer je bil še na začetku poletja med boljšimi, zdaj pa je po dveh tekmah opazovanja s strani ta konec tedna vstopil v 88. minuti. Težave z zdravjem Reneja Krhina so že skorajda pregovorne, ravno velikemu talentu pa je že Slaviša Stojanović namenil ključno vlogo na najbolj deficitarnem položaju Slovenije - zadnjem vezistu. Po zadnji poškodbi, ki jo je dobil med septembrsko reprezentančno akcijo, je Krhin izgubil mesto v začetni postavi Bologne, v zadnjem krogu ob polomu z Verono (1:4) pa ni zaigral niti kot rezervist. Tukaj je še Dejan Lazarević, ki je prejšnji konec tedna dočakal prvi in za zdaj edini nastop v dresu Chieva.

NAPADALCI: Malo golov kljub minutaži
V napadu ni težava igralni čas, temveč učinkovitost. "Japonski veverici" preživljata hudo krizo, saj je Omija Ardidža v zadnjih 13 krogih J1lige samo enkrat zmagala in kar 12-krat izgubila! Odpuščen je bil Zdenko Verdenik, "veverice" pa so s 1. mesta zdaj padle na 10. mesto. Naveza Zlatan Ljubijankić-Milivoje Novaković še vedno veliko igra, a ne zadeva več z isto učinkovitostjo, od skupno 16 golov sezoni sta v zadnjem mesecu dosegla le enega.

Tim Matavž je prva špica PSV-ja, ki običajno dosega veliko golov, a letos je Šempetrc v Eredivisie zadel le enkrat, zato pa je že pri treh podajah. V nedeljo je Matavž s podajo z meje prepovedanega položaja utrl pot k zmagi nad RKC-jem (2:1). Roman Bezjak (3 goli in 2 podaji na 14 tekmah) je del rotacije pri bolgarskem prvaku Ludogorcu Razgradu: večinoma začenja v prvi postavi in je nato zamenjan, vrhunec pretekega meseca zanj pa je bil gol z velike razdalje ravno proti PSV-ju v Eindhovnu.


Gol Brečka v 90. minuti (od 4:10)

Ladje NORSVI

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca (24)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Jasmin HandanovićMariborWigan - Maribor 3:1 (EL);
Maribor - Olimpija 2:0
vso tekmo;
vso tekmo
"darilo" ob 1. golu; /
Samir HandanovićInter (ITA)Inter - Roma 0:3vso tekmonajbolje ocenjen v moštvu
Jan OblakBenfica (POR)Paris SG - Benfica 3:0 (LP);
Estoril - Benfica 1:2
/;
/
izven postave;
izven postave
BRANILCI (8)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA II)Brescia - Palermo 1:1

46' (1:0)

/
Mišo BrečkoKöln (NEM II)Karlsruher - Köln 1:2vso tekmo v 90' za 1:2 - 1. gol po 4 letih!
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Atalanta 0:1

74' (0:1)

/
Branko IlićHapoel Tel Aviv (IZR)Hapoel TA - H. Raanana 0:0vso tekmo/
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)Villarreal - Granada 3:0vso tekmo/
Dejan KelharGabala (AZR)Gabala - Neftči 1:2 75' (1:2)/
Martin MilecMariborWigan - Maribor 3:1 (EL);
Maribor - Olimpija 2:0
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Andraž StrunaPAS Giannina (ITA II)PON: Panaitolikos - PAS

?

?
VEZISTI (7)
Kevin KamplSalzburg (AVT)Esbjerg - Salzburg 1:2 (EL); Austria D. - Salzburg 1:2vso tekmo;
vso tekmo

v 52';
/

Andraž KirmGroningen (NIZ)Groningen - AZ Alkmaar 2:1 88' (2:1)/
Rene KrhinBologna (ITA)Bologna - Verona 1:4/na klopi
Jasmin KurtićSassuolo (ITA)Parma - Sassuolo 3:172' (2:1) v 66' - 1. karton
Dejan LazarevićChievo (ITA)Chievo - Atalanta 0:1/na klopi
Aleš MerteljMariborWigan - Maribor 3:1 (EL);
Maribor - Olimpija 2:0
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Nejc PečnikCrvena zvezda (SRB)Čukarički - Cr. Zvezda 2:0vso tekmo/
NAPADALCI (4)
Roman BezjakLudogorec Razgrad (BLG)Ludogorec - Dinamo Zagreb 3:0 (EL);
Pirin Goče Delčev - Ludogorec 0:3
71' (3:0);
?
/;
?
Zlatan LjubijankićOmija Ardidža (JAP)Urava Reds - Omija 4:0vso tekmo /
Tim MatavžPSV (NIZ)Čornomorec - PSV 0:2 (EL); PSV - RKC 2:1/;
vso tekmo

na klopi;
podal za 1:0 - 3. podaja

Milivoje NovakovićOmija Ardidža (JAP)Urava Reds - Omija 4:081' (3:0)

/

"Ladje na obzorju" (igralci vpoklicani pod Katancem)
Armin BačinovićPalermo (ITA II)Brescia - Palermo 1:1/poškodovan
Vide BelecOlhanense (POR)Belenenses - Olhanense 2:0/na klopi
Robert BerićSturm (AVT)Grödig - Sturm 0:183' (0:1) v 19' - 3. karton

Valter Birsa *

Milan (ITA)Ajax - Milan 1:1 (LP);
Juventus - Milan 3:2
/;
/
poškodba med ogrevanjem; poškodovan
Goran CvijanovićMariborWigan - Maribor 3:1 (EL);
Maribor - Olimpija 2:0
vso tekmo;
46' (1:0)
/; pretres možganov
Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)Dynamo - Aalen 2:0vso tekmopodaja za 2:0 - 2. podaja

Željko Filipović

MariborWigan - Maribor 3:1 (EL);
Maribor - Olimpija 2:0
vso tekmo;
vso tekmo
/; v 83' - 1. karton
Josip Iličić *Fiorentina (ITA)Dnipro - Fiorentina 1:2 (EL);
Lazio - Fiorentina 0:0
/;
/
poškodovan;
poškodovan
Dominic MarohKöln (NEM II)Karlsruher - Köln 1:2vso tekmo/
Aleksandar RadosavljevićOlimpija LjubljanaMaribor - Olimpija 2:0vso tekmodebi za Olimpijo
Aleksander RajčevićMariborWigan - Maribor 3:1 (EL);
Maribor - Olimpija 2:0
vso tekmo;
vso tekmo
/; v 23' - 2. karton
Marko ŠulerLegia Varšava (POL)Legia - Apolon 0:1 (EL);
Wisla Krakov - Legia 1:0

/;
/

izven postave;
izven postave

* nevpoklicani zaradi poškodb