Matjaž Kek je z mislimi že pri dodatnih kvalifikacijah. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Matjaž Kek je z mislimi že pri dodatnih kvalifikacijah. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Slovenski nogometaši
Slovenski nogometaši so po koncu tekme na igrišču sklenili krog in počakali na konec srečanja med Poljsko in Slovaško. Žal se ni razpletlo po njihovih željah. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Kek si novembra želi predvsem zdravih igralcev
Pirova zmaga v San Marinu
Slovaki po avtogolu na SP

"Danes je s temi fanti trepetala pravzaprav vsa Slovenija, kar je zelo veliko priznanje. Še enkrat hvala fantom, da so bili to, kar so bili v teh kvalifikacijah. Upam, da je to začetek ene velike generacije. Res je, da čutimo tudi nekaj grenkobe, a to je normalno in človeško. To je posledica tega, ker smo si vsi skupaj želeli, da bi s pomočjo Poljakov naredili zadnji korak, ampak očitno bomo morali vse storiti sami," je po sredini šesti zmagi v tem kvalifikacijskem ciklusu v San Marinu (3:0) povedal 48-letni Mariborčan.


Na svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki so se neposredno uvrstili Slovaki, ki so v nemogočih razmerah v Chorzowu premagali Poljake z 1:0. Kek poudarja, da morajo njegovi fanti zdaj dvigniti glave gor. "Naredili ste ogromen posel, in upam, da ga bodo znali naši ljudje in naši navijači, pa tudi tisti, ki morda od začetka niso verjeli v nas, ceniti. Mislim, da je uvrstiti se v tej skupini v dodatne kvalifikacije, res velik uspeh," je sporočil svojim varovancem. Spodaj si preberite še nekaj odgovorov Keka na vprašanja novinarjev v San Marinu.

Mogoči tekmeci Slovenije v dodatnih kvalifikacijah (14. in 18. novembra) so Rusija, Francija, Grčija in Portugalska. Žreb, s katerim bodo določili tudi gostitelje prvih tekem, bo v ponedeljek v Zürichu.

O značaju slovenskih nogometašev
Dejansko o današnji tekmi ne bi kaj veliko govoril, kajti tako glave kot noge so bile vseeno v eni drugi prestavi. To je pač psiha. Razočaranje in hkrati zavedanje, da smo vseeno naredili nekaj, je karakter teh pozitivnih in ponosnih športnikov. Takšni so pač tile moji fantje. Še enkrat pravim, res jim čestitam. Moramo dvigniti glave, moramo se dobro pripraviti. Navsezadnje smo pred dvema tekmama, kjer se vse začne pri 0:0. Ne glede na to, kdo bo nasprotnik - čakajo nas pravi kalibri - bomo Sloveniji pripravili še en zelo velik nogometni spektakel.

Koga si najbolj želi v dodatnih kvalifikacijah?
V bistvu je vseeno, to so vse svetovne velesile. Nenazadnje so bili tudi Čehi in Poljaki veliko višje rangirani od nas, in na koncu vidite, kje so pristali. Pomembno je, da se bomo dobro pripravili in da bodo fantje prišli zdravi na zbor.

Pred tekmo je dejal, da se na Poljsko ne bo oziral. Je bilo res tako?
Absolutno smo začeli šele tri ali štiri minute pred koncem govoriti o tem, kakšen rezultat je na Poljskem. Kljub temu pa se je po reakcijah navijačev videlo, da ni ravno tako, kot bi si mi vsi želeli. Še enkrat: mene tista tekma na Poljskem ne zanima, kajti ne zanima me, kako igrajo drugi. Jaz samo vem, da smo danes odigrali psihično težko tekmo in da se je v določenih fazah igre videlo kar veliko število napak. A to se dogaja, ko so glave in noge pretežke. Toda zmagali smo, osvojili 20 točk in čestitke fantom za vse skupaj, kar so naredili.

O pripravah na novembrskega tekmeca
V naslednjem mesecu nas čaka veliko dela. Prepričan sem, da bomo odigrali na visokem nivoju. Tisti, ki bo na žrebu dobil Slovenijo, bo na začetku verjetno najbolj srečen, kajti smo neka majhna država, mogoče za marsikoga celo avtsajderji. A že Samir Handanovič je pred nekaj časa rekel, da smo zdaj v tisti situaciji, ko si upamo igrati proti vsakemu in ko si upamo izzvati vsakogar. Treba se bo psihično spočiti po tem šoku, kajti to je vseeno šok za fante.

Kek si novembra želi predvsem zdravih igralcev
Pirova zmaga v San Marinu
Slovaki po avtogolu na SP