Konec novembra je bila vsa Slovenija enotna - navijači, igralci in vodstvo NZS-ja. Foto: Reuters
Konec novembra je bila vsa Slovenija enotna - navijači, igralci in vodstvo NZS-ja. Foto: Reuters
Aleš Kaučič
Aleš Kaučič je vodja Kluba navijačev slovenske nogometne reprezentance. Foto: MMC RTV SLO
Se ponavlja korejska zgodba?
Nogometna pravljica dobila črno piko

V nadaljevanju posredujemo celotno izjavo Aleša Kaučiča, predsednika Kluba navijačev slovenske nogometne reprezentance.

Anketa: Komu bolj verjamete v sporu glede delitve denarnih nagrad?
- Kapetanu Robertu Korenu;
- Predsedniku NZS-ja Ivanu Simiču.

Izjava:
Navijači slovenske nogometne reprezentance v zadnjih dneh spet doživljamo tisto, kar nam je pred desetimi leti zakuhalo takratno vodstvo NZS in reprezentanca. Takrat smo bili izigrani in osramočeni na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji in na Japonskem, zdaj pa se nam vse skupaj dogaja že tri mesece pred prvenstvom.

Spoštovani igralci in NZS, navijači nismo in ne bomo spet ovce, ki jih boste z svojimi medsebojnimi spori oškodovali za svetovno prvenstvo v nogometu. Vsak navijač, ki bo potoval v Južno Afriko, mora samo za aranžma potovanja in vstopnice odšteti med 2.000,00 in 4.000,00 evri. Kar pomeni, da mora 1000 navijačev v nekaj mesecih v povprečju nabrati 3.000.000 evrov, kar je podobno 6.000 mesečnim plačam. Vsi, ki smo se odločili, da vas podpremo na svetovnem prvenstvu, bomo morali naslednje tri mesece še pošteno garati za to, da vam bomo stali ob strani.

Spoštovani igralci,
navijačem ni FIFA namenila nobene nagrade, čeprav v javnosti vedno znova radi poudarjate, kako vam brez navijačev ne bi uspelo, in kako si želite, da bi vas v JAR podprlo čim večje število navijačev. Kako vas naj podpremo, ko perete umazano perilo že pred samim prvenstvom in se prepirate o denarju, do katerega ste prišli tudi zaradi navijačev, ki so vam stali ob strani na vseh domačih tekmah in na gostovanjih. In zdaj nam v zahvalo zagrenite dneve in mesece pred svetovnim prvenstvom? In nam jih boste tudi na SP v JAR? Če mislite stvari nadaljevati v tej smeri, nam to sporočite že prej, da ne bomo vsak dan varčevali za to, da bomo potem osramočeni na jugu Afrike. Marsikateri navijač se bo namreč zaradi vas zadolžil oz. si bo naslednje tri mesece trgal tudi od ust, da bi vas videl igrati na SP. Višine nagrade, ki jo boste prejeli z uvrstitvijo na SP, ne bomo komentirali, ker nas tudi ne zanima. Je pa zanimivo, da se ob vseh teh vaših finančnih zadevah ni našel še nobeden izmed reprezentantov, ki bi vsaj vprašal, ali lahko tudi sami kako pomagate, da boste imeli čim več navijačev na tribunah v JAR. Morda ste res dobra klapa, a 12. igralec vam vseeno ni toliko pomemben, kot poudarjate po tekmah.

Spoštovano vodstvo NZS,
pred desetimi leti oz. še več smo bili že priča sramoti in v Južno Korejo je takrat odpotovalo podobno število navijačev kot bo zdaj v JAR. Nekateri so nekaj let plačevali kredite, ki so jih takrat najeli za SP. Tokrat pa bo zgodba podobna. A s to razliko, da se tokrat navijači ne bomo pustili peljati žejne čez vodo, kot nas je takratno vodstvo NZS, takrat s svojim ne ukrepanjem. Od vas zahtevamo, da rešite zadeve z reprezentanti na nivoju profesionalnosti. Ne zanima nas, koliko denarja boste izplačali komur koli za uvrstitev na SP ali za uspehe na svetovnem prvenstvu. Želimo si le, da se reprezentanca Slovenije odpravi na svetovno prvenstvo ponosna kot najmanjša država, ki ji je to uspelo, in da bomo na njen uspeh in nastop na SP ponosni tudi navijači. Za uvrstitev na SP smo namreč zaslužni vsi, tako igralci kot vodstvo NZS s predsednikom Ivanom Simičem in mi navijači, ki smo reprezentanco spremljali povsod. Le s to razliko, da bomo mi odšteli za JAR enoletne družinske proračune, medtem ko boste vi tam z pomočjo denarja sponzorjev.

Spoštovana javnost,
namen teh sporočil ni vpletanje v spor med reprezentanco in NZS. Klub navijačev slovenske nogometne reprezentance – Slovenija supporters hoče s sporočili obema stranema dati vedeti, da ne bomo spet spremljali sramote z zadnjega svetovnega prvenstva. Slovenska nogometna reprezentanca je dosegala uspehe pred polnimi tribunami in z velikim zanimanjem preko radijskih in televizijskih prenosov. In ravno ti, ki smo jih spremljali in jih spremljamo, ne bomo na koncu spet izpadli kot največji poraženci.

Izjava je podana s strani Kluba navijačev slovenske nogometne reprezentance – Slovenija supporters, ki je reprezentanco spremljal v kvalifikacijah za SP v JAR na vseh domačih tekmah in na vseh gostovanjih. Izjava je bila posredovana večini slovenskih medijev, NZS-ju in sekretarju reprezentance z željo, da jo posreduje predstavniku igralcev, Robertu Korenu.

Se ponavlja korejska zgodba?
Nogometna pravljica dobila črno piko