"Piksi Stojković je Matjaža Keka tudi taktično ugnal, s tem, ko je osvežil začetno enajsterico in v drugem polčasu poslal na igrišče tri izjemne ofenzivce," je v podkastu Žoga je okrogla razmišljal Jože Pepevnik. Foto: Reuters

Jeseni je po pogovoru s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radetom Mijatovićem ostal na klopi in na začetku decembra podaljšal pogodbo do konca kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024.

Na novinarski konferenci po sinočnji tekmi (4:1) je priznal, da je med srečanjem razmišljal tudi o tem, da ima vsega dovolj. Po koncu junijskega niza štirih tekem v Ligi narodov ga očitno čaka enako kot septembra: odločitev, ali sploh in kako naprej.

V Splitu je Slovenija doživela najvišji poraz v kvalifikacijah v zadnjih 15 letih, v Beogradu pa je štiri zadetke prejela prvič po prijateljski tekmi proti BiH-u v Mariboru novembra 2008, ko je bilo 3:4.

Razprodaja ugleda

Negotovost selektorja se prenese tudi na igralce

O Kekovem položaju so govorili tudi v podkastu "Žoga je okrogla" na Valu 202. "Mislim, da Matjaž Kek ne dela vsega prav. Na mestu je razmislek, kaj bi se dalo storiti bolje. Vedno bolj razmišljam, da Slovenija nima takšnega bazena igralcev, da bi lahko zamenjala reprezentanco, lahko pa zamenja selektorja. Morda bi bila osvežitev po koncu junijskega cikla prava poteza. Ali je zamenjava selektorja smiselna in bi prinesla pozitivne premike, je vprašanje, ki je vedno bolj na mestu. Mislim, da se tudi Kek tega vedno bolj zaveda," je menil radijski novinar Jože Pepevnik.

Podobno je ugotavljal dolgoletni reporter Boštjan Janežič: "Slovenci so tekmo začeli brezhrbtenično in nervozno, končali pa so jo popolnoma brezbrižno. Videti je bilo, da tudi Kek ne verjame svojim izbrancem oziroma je bil tudi on precej apatičen. Vseskozi išče in išče, odločil se je za nov sistem. A branilci so bili vseskozi v vrsti, nihče se ne odpira oziroma ponuja po dobljeni žogi, da bi začeli graditi napad. Nobene kontinuitete in reda ni v reprezentanci. Ni notranjega sovražnika, ni jeze, ni prave besede in ni udarca z roko po mizi. Na slovenski klopi tudi ni več Milana Miklaviča, ki je v prejšnjem obdobju Keku pomagal in držal skupaj ekipo."

Marko Cirman je dodal: "Ko začne selektor spreminjati sistem in menjavati igralce, tudi on ni prepričan o tem, kar počne. Če je tako in išče rešitve na vrat na nos, to svojo negotovost prenese tudi na igralce in se pozna v igri."

Sorodna novica Srbija podaljšala rezultatsko krizo Slovenije

Je igralni sistem pravi?

"Težave ob prekinitvah in visokih žogah, skromno branjenje in zadrževanje žoge, jalovi protinapadi in počasna tranzicija," je igro slovenske reprezentance opisal voditelj podkasta Luka Petrič.

Cirman je poudaril, da veliko težav izhaja že iz samega igralnega sistema: "Slovenci so igrali strahopetno, brez poguma in predrznosti. Ko so dobili žogo, so jo podali Srbom naravnost v noge. Že sama postavitev s tremi osrednjimi branilci in bočnima branilcema, ki pomagata v obrambi, kaže, da se Kek osredinja na branjenje svojih vrat, mi pa obrambno niti ne znamo igrati, ker nimamo igralcev za to. Poleg tega Jasmin Kurtić ne zna biti vodja. Moral bi povleči voz kot najizkušenejši nogometaš v vezni vrsti, a mu soigralci ne verjamejo, to se vidi. Tudi Bijol je bil v obrambi izgubljen v vesolju. Karničnik je na levem bočnem položaju igral na nenaravnem položaju. Predvsem pa boli takšna pasivnost pri prekinitvah."

Nemoč nikogar ne boli toliko, da bi nekaj storil

Kek je pred začetkom bojev v Ligi narodov prejšnji teden opozoril, da bo treba povezati agresivnost, disciplino, odločnost, predrznost in samozavest, toda v Beogradu od tega ni bilo nič.

"Čeprav bi pričakovali, da bo Slovenija pri zaostanku z 1:2 lovila izenačenje, je lovila sence po igrišču. Najbolj me moti to – in verjamem, da tudi Keka –, da ni na igrišču nikogar, ki bi ga nemoč ekipe bolela do te mere, da bi nekaj storil, poskušal nekaj na silo, da bi se nekaj zgodilo oziroma zakuhalo na igrišču. Tega prepogosto ni v slovenski reprezentanci. Igralci bi se morali znova vprašati, kako pogumno in pokončno želijo igrati za to reprezentanco oziroma ali sploh želijo igrati za reprezentanco," je dejal Pepevnik.

Cirman je o tej temi povedal: "Ko pogledam seznam reprezentantov in odštejem Jana Oblaka, ne vidim niti enega nogometaša, ki bi bil pokončen, vodja na igrišču in bi znal povezati reprezentanco. Nimamo nekega jedra, kar ponavlja tudi Kek. Povrh tega s klopi ni provokacije, ki bi znala dvigniti igralce. Liga B je v tem trenutku preprosto prevelik zalogaj za to slovensko generacijo."

Janežič se je dotaknil zelo slabe igre v vezni vrsti: "Nisem razumel Kekove postavitve, ko je začel samo z enim napadalcem, končal pa s tremi tako rekoč brez vezistov. V vezni vrsti je bilo premalo volje, agresije in kompaktnosti. Šeško je bil osamljen v napadu, Lovrić je bil precej povprečen in dobro pokrit, o Kurtiću smo že govorili, Zajc ni imel nobenega podpornika. V napadu se je izgubljal še Stojanović po desnem boku. Zelo statično in apatično."

Kek po polomu v Beogradu pomislil, da ima vsega dovolj
Sorodna novica Jan Oblak: To ne pelje nikamor

Zamujena priložnost za dodatne kvalifikacije?

Petrič je omenil še eno podrobnost, s katero se v slovenskem taboru niso veliko ukvarjali: "Zmotilo me je, da pred začetkom Lige narodov nihče ni poudarjal, kako lepo priložnost ima Slovenija, da se prebije v dodatne kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2024 iz tega tekmovanja. Izgovori, da je zadeva preveč kompleksna, ne zdržijo vode. Je precej nonšalantno, to je tretja izvedba Lige narodov. Tretje mesto v tej skupini bo zelo verjetno dovolj za dodatne kvalifikacije! Če to ni dovoljšen razlog za motivacijo, ne vem, kaj bi lahko bil."

Cirman je sicer mnenja, da je tretje mesto za slovenske nogometaše po prikazanem v srbski prestolnici nerealen cilj: "Treba je poudariti, da smo svetlobna leta od tretjega mesta. V tem trenutku je možnost tako rekoč nična. Odkrito se bojim gostovanja na Norveškem z vročim Haalandom. Bojim se, da poraz v Beogradu ne bo dvignil Slovencev, ampak jih bo še bolj potolkel. Po tako prekleto slabi predstavi sem prepričan, da nas tudi v Oslu ne čaka nič kaj dobrega."

Statistika tekme Srbija – Slovenija (vir: Uefa)

Streli: 12:4

V okvir vrat: 7:2

Koti: 4:0

Prekrški: 6:10

Posest žoge: 59:41 odstotkov

Kek in Oblak razočarana po porazu v Srbiji