Nova Olimpija bo napadala tretji naslov prvaka (stara ima še štiri), Celje prvega. Kdo bo boljši? Foto: www.alesfevzer.com
Nova Olimpija bo napadala tretji naslov prvaka (stara ima še štiri), Celje prvega. Kdo bo boljši? Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Četrtič o prvaku odloča neposredni obračun zadnjega kroga, prvič brez Maribora

Tvorec celjske zgodbe o uspehu, trener Dušan Kosič, se zaveda, da so finalne tekme nekaj, kar te zaznamuje za vse življenje. "Želel sem si, da bi prej postali prvaki. Za vsakega športnika je težko igrati takšne tekme. Podobno kot v Ligi prvakov – kdor v finalu izgubi, je 'luzer'. In s tem je treba potem živeti. Kot igralec sem to že doživel," je v nedeljo po zmagi v Velenju, kjer si je s svojimi varovanci priigral najboljše izhodišče pred zadnjim srečanjem, povedal za Val 202.

V mislih je imel 27. maj 2001 in odločilni dvoboj za naslov državnega prvaka v zadnjem krogu med Olimpijo in Mariborom na stadionu za Bežigradom. Kosič je bil tedaj nogometaš Olimpije in veliki derbi se ni končal po njegovem okusu. Madžar Barnabas Sztipanovics je zavil Ljubljano v žalost, lovoriko so osvojili vijoličasti.

Dušan Kosič je bil po dolgoletnem igranju za Olimpijo (1995/96 in 1998–2005) od septembra 2010 do decembra 2011 tudi njen trener. V sezoni 2010/11 je v prvenstvu zasedel četrto mesto, nato pa se je moral od zmajev posloviti po jesenskem delu naslednje sezone, ko je v zadnjih 10 krogih pridelal 15 točk zaostanka za Mariborom. Pred njim je bil trener Safet Hadžić, nasledil ga je Bojan Prašnikar. Foto: Sandi Fišer
Dušan Kosič je bil po dolgoletnem igranju za Olimpijo (1995/96 in 1998–2005) od septembra 2010 do decembra 2011 tudi njen trener. V sezoni 2010/11 je v prvenstvu zasedel četrto mesto, nato pa se je moral od zmajev posloviti po jesenskem delu naslednje sezone, ko je v zadnjih 10 krogih pridelal 15 točk zaostanka za Mariborom. Pred njim je bil trener Safet Hadžić, nasledil ga je Bojan Prašnikar. Foto: Sandi Fišer

"Ne pritisk, ampak velik privilegij"
Kljub temu Kosič ne želi svojim fantom nalagati dodatnega pritiska: "Kar koli se bo zgodilo, ne bo spremenilo dejstva, da so bili odlični in da imamo dobro ekipo, dobro selekcionirano ekipo. Seveda pa si želimo, da tudi v zadnjem dejanju pokažemo pravi obraz. Vse skupaj bi rad obrnil v privilegij. Velik privilegij je, da smo mi kot NK Celje danes v položaju, da se borimo za prvaka. Že to, da smo drugi, je v vrhu tega, kar je Celje doseglo. V zadnje dejanje gremo čisto sproščeni. Verjamem v naše fante. Srčno upam, da bodo tudi v sredo pokazali ekipni duh."

Dan pred tekmo je podobno razmišljal v pogovoru za TV Slovenija: "Ne želimo biti umirjeni v smislu, da smo že kaj naredili, pa tudi ne nervozni v smislu, da lahko veliko izgubimo."

"Težko je igrati na remi, gremo odprto"
Kosič poudarja, da Celje ne namerava spreminjati svojega prepoznavnega načina igre: "Če do zdaj nismo obrambno igrali, tudi na tej tekmi ne moremo. Imamo svoje principe: agresivni bomo in kompaktni. Vemo, da če bomo pustili Olimpiji, da bo ona igrala, bomo videti smešno. Ima vrhunsko ekipo in vrhunske posameznike. Težko je igrati na remi, seveda pa bi bilo še težje, če bi morali zmagati. Nič, gremo odprto, tako kot smo šli celotno sezono."

Ti fantje so mi letos prinesli prvo zmago v Ljudskem vrtu in prvo zmago proti Olimpiji. Naj mi prinesejo še naslov državnega prvaka in jih bom z veseljem pustil, da gredo na boljše. Ne razmišljamo samo o sredi, razmišljamo tudi že naprej. Še naprej želimo kazati konstanto na igrišču in ob igrišču. Čeprav smo imeli neke tekme, ko so nas ocenili, da nismo psihološko zdržali, sem kot trener vedel, da fantje niso bili tako slabi, kot je bil tudi tekmec dober. Tudi v nedeljo v Ljubljani se je izkazalo, da je Tabor zelo organizirana ekipa, proti kateri je težko igrati. Tudi proti Rudarju nismo bili lahkomiselni, vedeli smo, da se lahko zgodi vse.

Dušan Kosič

Enakega mnenja je napadalec Luka Kerin: "Mislim, da pristop zaradi tega, ker nam za naslov zadostuje že točka, ne bo drugačen. V tekmo bomo morali iti res osredotočeno, Olimpija ima zelo nevarne napadalce oziroma vse igralce. Pristop mora biti enak, kot če bi potrebovali zmago. Dati moramo vse od sebe, potem pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo."

"Želimo biti čim konkretnejši in pred njimi doseči gol. Potem bi se lahko čvrsto postavili v obrambo. Najnevarnejši smo v protinapadih, saj smo zelo hitri. Kar naj se pripravijo na nas," je z nasmeškom dejal Ivan Božić.

Lotrič: Odločila bo večja želja
"Kdor si bo bolj želel naslov, ta bo tudi zmagal na tej tekmi. Že na začetku sezone smo igrali lepo, a ni bilo izidov. Potem pa se je kar naenkrat zgodil neki klik, še sam ne vem, kdaj. Gotovo je lažje delati, če konstantno zmaguješ. Zelo mi je odleglo, ko sem po rdečem kartonu proti Triglavu izvedel, da bom proti Olimpiji lahko igral. Gotovo bo to moja največja tekma v karieri, čeprav sem s Koprom že igral v finalu pokala. Tekme se neizmerno veselim, tako kot vsi moji soigralci. Verjamem v zmago,"
pravi Mitja Lotrič.

Celjani so bili do zdaj najvišje v prvenstvu na drugem mestu v sezonah 2002/03 in 2014/15. Kar devetkrat pa so igrali v finalu Pokala Slovenije, toda osvojene lovorike so se veselili samo leta 2005. Dvakrat so klonili tudi pred Olimpijo, leta 1993 in 2003, nazadnje pa pred štirimi leti na koprski Bonifiki po 11-metrovkah pred Mariborom.

Kosič: Če bomo pustili Olimpiji, da bo igrala, bomo videti smešno

Vukušić: V tekmo gremo brez strahu
Napadalec Olimpije in najboljši strelec lige Ante Vukušić (26 zadetkov) meni, da so Celjani pod večjim pritiskom, svoja pričakovanja pa opisuje takole: "Maksimalno smo pripravljeni in zbrani. Že velikokrat sem lovil rezultat tudi s Hajdukom v Evropi in vedno sem ga ujel. Upam, da bo tudi jutri tako in da bomo osvojili tisto, kar si zaslužimo. Ne občutim nobenega pritiska. Komaj čakam jutrišnji dan. Energija v ekipi je prava in mislim, da smo nekoliko izkušenejši od tekmeca. Če pokažemo našo pravo igro, ki smo jo v tej sezoni že kazali, ne dvomim o naši zmagi. V tekmo gremo brez strahu, igralci živimo za takšne tekme. Pri 17 letih sem igral pred nabitimi tribunami, na pomembnih tekmah, dosegal sem vrhunske rezultate. Jutrišnja tekma bo kot finale Lige prvakov."

Sorodna novica Elšnik: Tekmeci so nas "prebrali", treba bo nekaj spremeniti

Trener Dino Skender opozarja, da bi bil brezglavi napad od prve minute nesmiseln: "Neresno bi bilo igrati na vrat na nos, ne smemo biti nepremišljeni. Seveda pa smo zelo motivirani, da na igrišču pokažemo, da smo najboljša ekipa v državi in dosežemo zmago, ki bo to potrdila."

Olimpija ne bo mogla računati na Luko Menala, ki je proti Taboru prejel sedmi rumeni karton v tej sezoni.

Zanimivo je, da je bil tudi lani prvak odločen v Celju, kjer si je Maribor tri kroge pred koncem priigral nedosegljivo prednost 11 točk pred Olimpijo. Prihodnja sezona se bo po kratkem premoru začela 12. avgusta.

Vukušić: Večji pritisk je na Celjanih
Novembrska tekma med Celjem in Olimpijo na stadionu Z'dežele v 18. krogu se je končala z zmago Ljubljančanov s 3:1. Že po šestih minutah so vodili z 2:0 (Bagnack, Vukušić) in kmalu zatem zadeli še vratnico, nato trpeli, a na koncu vseeno zadali Celjanom edini domači poraz v tej sezoni! Po polovici prvenstva je imela Olimpija kar 11 točk prednosti pred Celjem (39:28), ki je bilo tedaj na petem mestu.

PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE, 36. krog

Sreda ob 18.00:
DOMŽALE – TRIGLAV
BRAVO – RUDAR
CB24 TABOR SEŽANA – MURA
ALUMINIJ – MARIBOR

Ob 20.45:
CELJE – OLIMPIJA
Prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Lestvica:

CELJE            35 19 11  5  72:34  68
OLIMPIJA         35 20  6  9  71:42  66
MARIBOR          35 19  7  9  62:38  64
ALUMINIJ         35 16  7 12  57:44  55
MURA             35 13 14  8  52:41  53
BRAVO            35 13  9 13  49:52  48
TABOR SEŽANA     35 13  7 15  44:49  46
DOMŽALE          35 11  7 17  50:63  40
TRIGLAV          35  9  5 21  43:85  32
RUDAR            35  0 11 24  27:79  11