Kdaj bomo znova videli derbi med Olimpijo in Mariborom, je vprašanje za milijon dolarjev. Foto: www.alesfevzer.com
Kdaj bomo znova videli derbi med Olimpijo in Mariborom, je vprašanje za milijon dolarjev. Foto: www.alesfevzer.com

"Vsekakor je čas, da se skupaj z Nogometno zvezo Slovenije odločimo, kako naprej, ker vsi vemo, da 3. aprila prvenstva še ne bo. V prvi vrsti mora svojo odgovornost prevzeti NZS in sporočiti jasna navodila, kako in kaj naprej s članskimi ekipami. Trenutni položaj ne pelje nikamor. Bolje je realno postaviti nadaljevanje prvenstva in tudi začetek skupnih treningov," je za MMC povedal športni direktor Brava Dejan Močnik.

Medtem ko se v Italiji kot najrealnejši datum za nadaljevanje Serie A vse glasneje omenja 3. maj (Uefa ima v mislih razpon od 14. aprila do 13. junija), čeprav zdravniki za zdaj odsvetujejo vnovični začetek treningov v skupini, v Sloveniji o predvideni časovnici še ni bilo veliko besed.

Obdobje, ki je pred nami, nam poleg ogromnih izzivov za našo družbo prinaša tudi številne priložnosti. Javno življenje se ugaša, tako nam bo ostalo nekaj več časa, da se umirimo in zazremo vase. Življenje nam redko prinese to, kar si želimo, nam pa vedno da to, kar potrebujemo. Verjamem, da današnja družba potrebuje pretres, potrebuje "reset" in čas za razmislek, kaj počnemo in kam gremo. Izkoristimo to priložnost in začnimo že danes ustvarjati svetlejšo prihodnost.

Športni direktor CB24 Tabor Sežana Davor Škerjanc v zapisu na Facebooku

Tudi pri nas vrnitev na igrišča maja?
"Pripravljenih imamo več različnih scenarijev, in ko se bo pandemija začela umirjati ter bo mogoče določiti realne okvire za dokončanje letošnje klubske sezone, vas bomo z njimi tudi seznanili,"
je po pisanju spletne strani NK Olimpija v sredo v sporočilu za klube zapisal NZS.

"Uefa je vsem nacionalnim zvezam omogočila, da prvenstva sklenejo do konca junija 2020, medtem ko se nova evropska sezona začenja s prvim kvalifikacijskim predkrogom julija 2020. To pomeni, da glede na izredno situacijo časa za odmor med prvenstvoma praktično ne bo," so še pojasnili.

Z nekaj dodatnimi informacijami, kakšna bi bila lahko odločitev NZS-ja, je na svoji spletni strani postregel NK Maribor: "Slovensko prvenstvo bi se ob uresničitvi vseh želja in zajezitvi koronavirusa nadaljevalo maja ter bi se končalo junija. Koledar tekmovanj bodo v prihodnjih dneh pripravile in dokončno sestavile posebne delovne skupine."

Čeferin: Naslov trenutno vodilni ekipi? Lažna novica.
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je v torek dejal, da Uefa nacionalnim zvezam nikoli ni predlagala, da v primeru dokončne odpovedi prvenstev za državnega prvaka razglasijo trenutno vodilno ekipo, kot so v ponedeljek poročali številni mediji. Šlo je za t. i. lažno novico (fake news).

Preverili smo, kakšne ukrepe so po prekinitvi tekmovanja prejšnji teden uvedli v slovenskih prvoligaših in kako trenirajo. V nadaljevanju so navedeni klubi v vrstnem redu, kot ga trenutno zasedajo na lestvici. Odgovarjali so nam predstavniki za odnose z javnostmi v klubih, razen če ni drugače zapisano.

OLIMPIJA

Nina Plank: "Treninge smo prekinili prejšnji četrtek takoj po obvestilu Nogometne zveze Slovenije o prekinitvi tekmovanj. Še pred tem pa je v klubu že veljala politika preventive, torej pogostejšega umivanja rok, razkuževanja in podobno. Ukrepi bodo veljali, vse dokler se trenutni položaj ne umiri. Pri tem čakamo na nadaljnje informacije NZS-ja in drugih državnih organov. Do takrat fantje ostajajo doma in sledijo individualnim programom za trening. Vsem igralcem, trenerjem in drugim zaposlenim v klubu predlagamo, da ostanejo doma in upoštevajo ukrepe, sprejete na državni ravni. Na družbenih omrežjih k odgovornemu ravnanju spodbujamo tudi naše navijače."

CELJE

Alen Hodžić: "Ob koncu prejšnjega tedna smo sprejeli ukrep, da se skupni treningi članske ekipe zaradi nastalega položaja prekinejo in vsi igralci do nadaljnjega vadijo po individualnih programih. Ta ukrep bo trajal do preklica, gotovo pa še ta teden. Prekinili smo tudi vse aktivnosti vseh selekcij Šolskega nogometnega centra."

ALUMINIJ

Andrej Lončarič: "Do preklica imajo vsi igralci individualne treninge, ki jih izvajajo doma. Zaprli smo celotni športni park."

MARIBOR

Željko Latin: "V petek so bili prekinjeni skupni treningi članskega moštva in prej tudi v nogometni šoli. Igralci članskega moštva so dobili individualni program, ki je bil v torek podaljšan še za en teden, do prihodnje srede, 25. marca. Ob tem pa z enakimi navodili kot do zdaj: samoizolacija, omejitev socialnih stikov in s prepovedjo potovanj. Upoštevamo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) z namenom preprečevanja širjenja okužb, vrnitev v običajne delovne tirnice še ni dovoljena. Moštvo do nadaljnjega vodita Saša Gajser in Oliver Bogatinov, ki sta pripravila tudi načrt individualnega dela. Klubske pisarne opravljajo vsa dela za uspešno izvedbo licenciranja, ki bo temelj za vse nadaljnje zadeve delovanja kluba in tekmovanje na domačem ter mednarodnem prizorišču. Delo klubskega ustroja poteka od doma, le najnujnejše zadeve v zvezi s postopkom licenciranja se opravljajo v pisarnah ob doslednem upoštevanju vseh priporočil pristojnih organov. O usodi letošnje sezone čakamo na nadaljnje odločitve vodstva tekmovanja: do zdaj smo bili klubi obveščeni, da se bodo v skladu z navodili Uefe nacionalne lige poskušale nadaljevati in dokončati do konca junija, če bodo razmere to omogočale."

MURA

Stanko Prelec: "Vsi igralci članskega moštva imajo prosto do preklica. Vodstvo članske ekipe se je v torek odločilo, da se najmanj do 31. marca ne opravljajo skupni treningi. Igralci, ki so tujci, so prav tako v svojih stanovanjih v Sloveniji in čakajo na nadaljnja navodila. Prejeli so program individualnega dela. Tudi vsi strokovni sodelavci, ki so zaposleni v klubu, čakajo na delo doma. Takoj po četrtkovem obvestilu NZS-ja o prekinitvi prvenstva smo preklicali izvajanje vseh aktivnosti, kar pomeni, da je v tem trenutku območje stadiona Fazanerija popolnoma zaprto. Dovoljenje za prihod na območje stadiona ima samo vzdrževalec, ki skrbi za vzdrževanje travnatih površin in izvaja nujna dela."

CB24 TABOR SEŽANA

Matej Glavina: "Po priporočilih NZS-ja smo v četrtek prekinili vse aktivnosti v klubu, tako z mlajšimi selekcijami kot člansko ekipo. Za vsakega igralca članske ekipe smo pripravili individualni program za delo od doma."

BRAVO

Športni direktor Dejan Močnik: "Glede treningov članske ekipe do danes nismo prejeli nobenih priporočil nobene od organizacij. NZS je poslal priporočila samo za mlajše selekcije, za člansko pač ne. Vsekakor je čas, da se skupaj z NZS-jem odločimo, kako naprej, ker vsi vemo, da 3. aprila prvenstva še ne bo. Že v četrtek smo opravili sestanek s člansko ekipo in igralcem dali jasna navodila glede samozaščite in obnašanja. Pred tem smo že ukinili skupne bidone za pijačo in kupili dezinfekcijska sredstva. Članska ekipa tako že od četrtka trenira po individualnem programu, torej vsak zase doma. Fantje dnevno prejmejo trening za naslednji dan. Z njimi smo na zvezi vsakodnevno, tako da komunikacija poteka stalno. Vsekakor skupnih treningov v našem klubu ne bo, dokler razmere tega ne bodo dopuščale, kar pa se lahko zavleče. V prvi vrsti mora svojo odgovornost prevzeti NZS in sporočiti jasna navodila, kako in kaj naprej s članskimi ekipami. Trenutni položaj ne pelje nikamor. Bolje je realno postaviti nadaljevanje prvenstva in tudi začetek skupnih treningov."

TRIGLAV

Športni direktor Siniša Brkić: "Igralcem smo že v četrtek priporočili individualno vadbo. Kondicijski trener jim vsak drugi dan pošlje program dela in tudi preverja njihovo izvedbo prek telefona in videa, ki ga morajo igralci poslati. Priporočili smo jim, naj ostanejo doma in zmanjšajo družabno življenje na minimum oziroma naj se ne družijo zunaj družine. V nedeljo smo ukrepe najprej podaljšali do te srede, zdaj pa še za en teden, to je do srede, 25. marca. Klubska administracija dela od doma, kar pa se ne da, se naredi v klubskih prostorih s striktnim upoštevanjem navodil NIJZ-ja (vsak v svoji pisarni, umivanje in razkuževanje rok, primerna razdalja ...)."

DOMŽALE

Športni direktor Matej Oražem: "Članska ekipa je bila zadnjič skupaj v četrtek, ko že nismo več trenirali. Delo poteka po individualnem programu, ki ga vsak izvaja v okviru osebne izolacije. Dokler pristojni ne dovolijo zbiranja, ne bomo imeli skupnih aktivnosti, saj bi bilo to neodgovorno. V sredo smo sprejeli sklep, da so vsi ekipni treningi, tako članski kot tudi v mlajših selekcijah, odpovedani najmanj do 27. marca. Načrti bodo odvisni od splošnega stanja in navodil NZS-ja v zvezi s tekmovanjem. Pričakovati je, da tudi z začetkom aprila ne bomo mogli nadaljevati prvenstva. Vse zaposlene z izjemo ekipe vzdrževalcev Športnega parka, ki opravlja nujna vzdrževalna dela, smo poslali domov na čakanje na delo. Že od petka so tako zaprte pisarne in klubski lokal ter seveda tudi Akademija. Tako bo ostalo do preklica."

RUDAR

Direktor Zoran Keršič: "Prekinjene so vse aktivnosti v mladinski šoli in članski ekipi. Igralci vseh ekip trenirajo individualno in tako bo do nadaljnjega. Zaprt je tako stadion Ob jezeru kot tudi pisarne."

Ekipa
ZRPGToč.
Olimpija25155552:2950
Celje25129453:2545
Aluminij25136644:2445
Maribor25127641:2643
Mura25911537:3038
Tabor Sežana25851229:3729
Bravo25771131:4328
Triglav25831432:5927
Domžale25751334:4726
Rudar250101523:5610